Şeker Özelleştirilimesinde İlk Adım

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin yolunu açan Şeker Kanunu Tasarısı`na göre şeker fabrikalarında şeker üretimine çeşitli türde kotalar getirilecek.


Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye`nin şeker politikasını AB şeker rejimine uyumlu hale getirecek ve Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi`nin (TŞFAŞ) özelleştirilmesi yolunu açan Şeker Kanunu Tasarısını hazırlayarak ilgili bakanlıklar ve sivil toplum örgütlerinin görüşüne sundu. Tasarıya göre oluşturulması öngörülen Şeker Kurulu, TŞFAŞ`nin işletme birimlerinin, bağlı ortaklık ve iştiraklerdeki paylarının satışı, kiralanması ve işletme hakkının devrine ilişkin işlemlerin yöntem ve esaslarının belirlenmesi ve yürütülmesine ilişkin görüşler hazırlayarak Özelleştirme Yüksek Kurulu`na (ÖYK) bildirecek. Ayrıca tasarıyla şeker üretimine kota uygulaması getiriliyor. Buna göre Şeker Kurulu, şekerin stratejik ürün olması nedeniyle güvenlik payı için ayrılacak ve iç piyasaya verilecek miktarları belirleyerek, bu kapsamda şeker fabrikalarında üretime kota koyacak.


Finansal Forum`un edindiği TŞFAŞ tarafından hazırlanan tasarıyla, Türk şeker rejimi, AB ve GATT anlaşmaları da gözönüne alınarak şeker üretimindeki usul ve esaslar, fiyatlandırma, pazarlama şartları ve yöntemleri yeniden düzenleniyor. Tasarıya göre, şeker arz ve talebinde istikrarın sağlanması için pazarlanacak şeker miktarını sakaroz kökenli ve diğer şekerler için ayrı ayrı olmak üzere şeker kategorilerine göre her yıl, gerektiğinde ise dönemsel olarak kotalar belirlenecek. Kotanın belirlenmesi ve şirketlere kota tahsisini Şeker Kurulu yapacak.


ŞEKER ÜRETİMİNDE GÜVENLİK KOTASI;

Tasarıda, kotalar A, B, C - 1 ve C - 2 olarak sınıflandırıldı. Tasarıya göre, A kotasıyla fabrikaların yurtiçi talebe göre üretilecek ve pazarlama yılı içinde iç pazara verilebilecek şeker miktarı belirlenecek. B kotası ise şekerin stratejik önemi nedeniyle A kotasının belirli bir oranına tekabül eden ve güvenlik payı için bulundurulmak üzere üretilecek şeker miktarını oluşturacak. C - 1 kotasının hiçbir şekilde yurtiçinde pazarlanmaması öngörülürken, C - 2 kotası Dahilde İşleme Rejimi ve benzer uygulamalar çerçevesinde ihraç kaydıyla imalatçı veya ihracatçılara verilecek bölümü oluşturacak.


Tasarıya göre şeker pancarı alım fiyatları ve şeker satış fiyatları da rekabete açılacak. Buna göre, pancar fiyatları her yıl şeker fabrikasını işleten gerçek ve tüzel kişiler ile üreticiler veya temsilcileri arasında varılan mutabakata göre belirlenecek. Şeker satış fiyatları ise şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler ile şirketler tarafından serbestçe belirlenecek. Şeker ticaretinde ise sektörün durumu dikkate alınarak öncelikle yerli ürün tercihi ilkesi korunacak. Şeker ticaretinde yapılması gerekli düzenlemeler her yıl Kurul tarafından Dış Ticaret Müşteşarlığı`na bildirilecek. Tasarıyla idari ve mali açıdan özerk 8 kişiden oluşan Şeker Kurulu oluşturulması amaçlanıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Başkanlığı`nda TOBB, Pankobirlik, şeker üreticileri, Tarım Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı üyelerinden oluşacak Kurul, şirketlerin A ve B kotalarını her yıl 30 Haziran tarihine kadar 5`er yıllık dönemler için tespit edecek. Kurul ayrıca şirketlerin verilen kotaları kullanmadığını tespit ederse bu kotaları belirli bir sürede iptal edebilecek. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.