Sert İniş Karşısında Fed Faiz Oranlarını İçin Harekete Geçebilir

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

ABD ekonomisinin hızla kötüleşmesi karşısında, Merkez Bankası, Federal Rezerv, Fed yetkilileri Salı günü finansal piyasaların tahmininden daha agresif bir tepki vermeyi - ya resesyon risklerinin mevcut durumda enflasyon riskini aştığına ilişkin kesin bir açıklama ya da faiz oranlarında bir indirim - tasarlıyorlar. Fed Başkanı Alan Greenspan ve diğerlerinin kamuya yaptığı açıklamalardan dolayı, piyasalar ve analistler Fed`in politika komitesinin 15 Kasım - `süregelen risklerin yüksek enflasyon oluşturabilecek koşullara göre tartılması` duruşunu değiştirmesini ve gelecek yıl başlarında faiz oranlarının indirmeye başlamasını bekliyorlar.


Ancak Fed`e ilişkin bilgi verenler, henüz kesin bir konsensüs olmasa da, daha fazla bireyler yapılmasına ilişkin tartışmalar olduğunu söylüyorlar. Özel kurumlar ve Fed tarafından yapılan tahminlerin yanı sıra, Fed`in içinde ABD ekonomisinin momentumunun istenenden daha hızlı yavaşladığı kaygısı bulunuyor. Alınan veriler karışık, ancak bir grup şirket satışlarda ve siparişlerde tuhaf azalışlar bildirdi ve tüketici güveni oldukça düştü. Fed yetkilileri yavaşlamayı doğal karşılıyorlar, ancak yavaşlamanın oranı ve işsizlikte ne kadar artış olacağına ilişkin konularda ayrılıyorlar. Daha muhafazakar görüşe sahip olanlar, ABD ekonomisinin uzun dönemli potansiyeline ilişkin iyimser olanlara kıyasla, daha az kaygılılar.
Washington`daki Fed Yönetim Kurulu üyeleri, bugün görevli ekonomistlerle önemli bir değerlendirme yapmak için bir araya geliyorlar. Bölgesel Fed Başkanları Salı günü faiz oranlarının indirilmesi ve mevcut Fed düşüncesini yansıtan yeni bir kamu bildirimi tasarlamak üzere, kurul üyelerine katılacaklar. En önemli ses, Greenspan`a ait olacak.


Fed en azından Salı günü, enflasyon riskinin, resesyon riskini daha fazla aşmadığına inandığını bildiren bir açıklama yapacak. Ancak Fed`in gelecek aylarda kısa vadeli faiz oranlarında indirime gitmesinin beklendiği bir ortamda, Greenspan`in bu tür bir açıklamaya ilişkin konsensüs sağlaması zor görünüyor. Fed`in belli başlı aracı olan federal fonlarının oranları mevcut durumda yüzde 6.5.
Fed başkanı Fed duyurularının sözlerini sıklıkla, Fed`in Açık Pazar Komitesi`nde harmoni sağlamak için kullanıyor. Mevcut durumda oranları düşürme eğiliminde olanlar ve finansal piyasaları etkilememek için bekleme taraftarı olanlar, komite içindeki rahatlatmaya yönelik bu tür bir kamu eğiliminden tatmin olacaklar.
Ancak, Fed`in içinde ve dışında, faizlerin gelecek yıl düşeceği beklentisi bu kadar yaygın iken, Greenspan muhtemelen komiteyi, kendi deyimiyle ABD ekonomisinin istenenden hızlı yavaşlamasına karşı bir sigorta olarak, faizleri mevcut durumda düşürmeye teşvik edebilir.


Fed yetkililerinin karar alma mekanizmalarında, siyasi döngünün etkisi olsa da, mevcut durumda sözde ya da eylemde yapacakları agresif bir hareket, ABD ekonomisinin resesyona gitmesi durumunda, merkez bankasını suçlanmaktan koruyabilir. Resesyon olduğu taktirde Clinton yönetimini suçlayabilme isteğinde ve vergi indirimine gidilmesi görüşünü güçlendirmeye çalışan yeni Bush yönetimi, ekonominin zayıflamakta olduğuna yüksek sesle dikkat çekiyor. CBS`de Pazar günü yayınlanan `Face The Nation`, `Halkın Karşısında` programında konuşan Başkan Yardımcılığı görevini yürütecek Dick Cheney, `Yavaşlamakta olan ve yolun sonunda bir resesyonla karşılaşabileceğimiz bir ekonomimiz var. Vergi indirimleri önem kazanacak,` dedi. Greenspan ve yeni Başkan George W. Bush`un bugün Washington`da buluşması bekleniyor. 5 Aralık`ta yaptığı bir konuşmadaki yorumlarında Greenspan, `Şimdiden momentum yitirmiş bir ekonomide, birilerinin daha dikkatli olup, finansal piyasalardaki zayıflayan hisselerin, ev ve iş harcamalarında aşırı bir zayıflamanın habercisi olabileceğine ilişkin alarmda olması gerekiyor,` dedi. Açıklama, Fed`in düşünce tarzında bir değişiklik olarak yorumlandı ve ipotek ve diğer piyasa faiz oranlarının düşmesine yardımcı oldu. Bunun sonucunda, ABD ev endüstrisi ve diğer faiz - hassas sektörler biraz hareketlendi. Merrill Lynch & Co. ekonomistleri geçen hafta, `Yüksek global güvenilirliğine ve piyasaları iyi tanıması sayesinde, Greenspan mevcut durumda sözlü olarak yönetim politikasını geliştirdi,` yorumunda bulundular. Ekonomistler, Fed`in faiz oranlarını 30 - 31 Ocak toplantısına kadar düşürmesini beklemiyorlar ve hatta Mart ayına ertelenebileceğini de düşünüyorlar.


`Tüketici harcama furyasını dizginlerken, bir başka riski almamak gibi bir dengeleme olayı Fed`in dikkatle hareket etmesi anlamına geliyor,` diyen Merill Lynch`ten ekonomiks Martin J. Maura, Fed`in mevcut dilemasını anlatan bir de yazı yazdı. `süratle yumuşatmaya gitmek finansal piyasaların yeniden situmülasyonu anlamına geliyor. Aynı bunun kadar önemli olan bir başka konu zenginliklerin pekiştirilmesinden sonra aşırı harcamaların da iyi bir biçimde yönetilmesi gerekiyor. Böylelikle tüketiciler paniğe kapılmayacak. Fed aile harcmalarından tüketim yapılmasını istiyhor, yoksa beklenen, umut edilen yeni zenginlik oluşumlarından değil. Ancak burada aniden geri çekilerek güven kaybı ortamının da oluşturulmaması gerekiyor. Böyle bir durumda krediler aniden küçülmeye başlar. Bu noktada sıkı emek piyasalarının ve Greenspan`in fikirlerinin duruma yardım edebileceği söylenebilir.` (FİNANSAL FORUM- THE WALL STREET JOURNAL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.