Şifre uygulaması sahteciliği azaltacak

22.03.2006 - 09:46 | Son Güncelleme :

Kredİ kartlarında şifreli ödeme uygulamasına geçilmesinin ardından, geçen yıl 17,6 milyon dolara ulaşan kredi kartlarıyla yapılan sahtecilik ve dolandırıcılığın maddi boyutunda yüzde 20-30’luk azalma bekleniyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, sahtecilik ve dolandırıcılığın boyutunun 2000’de 4 milyon dolar, 2001’de 4,7 milyon dolar, 2002’de 5 milyon dolar, 2003’te 16,4 milyon dolar, 2004’te 16,6 milyon dolar olduğuna işaret etti.

ORTALAMANIN ALTINDA

Özinal, “Bu rakam geçen yıl 17,6 milyon dolara (23,5 milyon YTL) ulaşmıştı. Avrupa’da on binde 7’ler civarındaki oran, bizde on binde 4’lerde. Dolayısıyla Türkiye’de bu oran çok kritik bir noktada değil ve ortalamaların altında” dedi. Kredi kartındaki sahtecilik ve dolandırıcılığın maddi boyutunun 2002’den 2003’e geçildiğinde 3 katına yakın arttığını belirten Özinal, chip & pin uygulamasına geçilmemiş olsaydı önümüzdeki yıllarda 30-40 milyon dolarlık kaybın rahatlıkla görülebilme riski bulunduğunu söyledi.

Sertaç Özinal, uygulamanın etkilerinin özellikle 2007 başından itibaren görüleceğini vurgulayarak, “Chip & pin sürecinin tamamlanmasıyla sahtecilik ve dolandırıcılıktaki maddi boyutta yüzde 20-30 azalma bekliyoruz” dedi.

ŞİFRE İÇİN UYARI

Özinal, 1 Nisan’da başlayacak chip & pin uygulamasının ardından geçişte yüzde 100’lük uyumun 2007 sonunda tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtti. Chip & pin uygulamasıyla müşterilerin özel şifrelerini kimseyle paylaşmamaları gerektiğine dikkat çeken Özinal, “Tek güvenlik unsuru şifre. Kişi, şifreyi biriyle paylaştığında kredi kartını başkasına vermiş gibi olur. Örneğin restoranda kartınızı verdiğiniz zaman garsonun POS’u yanınıza kadar getirmesi gerekiyor” dedi. Özinal, internet üzerinden yapılan işlemlerin güvenliğine yönelik de BKM’nin Master Card ve Visa uygulamalarına paralel çalışmaları bulunduğunu kaydederek, destekleyici nitelikteki önlemlere ilişkin bu sistemin de birkaç ay içinde devreye gireceğini söyledi.







1 milyon 250 bin POS var

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, tasarruf sağlamak ve verimliliği artırmak için ortak POS cihazı kullanımına yönelik çalışmalarla ilgili olarak da, bu konudaki ikili anlaşmaları BKM üzerinden daha geniş platforma yaymak için proje yürüttüklerini ve buna ilişkin yazılımın tamamlamasına paralel somut örneklerin 2006 yılı içinde görüleceğini bildirdi. Sertaç Özinal, Türkiye’de şu anda yaklaşık 700 bin işyerinde kullanılan 1 milyon 250 bin adet POS cihazı bulunduğuna işaret ederek, “Ortak POS kullanımı ile POS sayısı en az yüzde 30-40 azalacaktır. Bu, uzun vadede 100 milyonlarca dolarlık tasarruf anlamına gelir” dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.014 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.