“Sigorta sektörü ‘zorunlu’dan umutlu”

15.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Geçen yıl yaşanan büyük depremden sonra üzerinde en fazla konuşulan sektör sigorta sektörü oldu. Bu deprem bize, türk insanında sigorta bilincinin henüz yerleşmediğini gösterdi. Çünkü 12 milyon adet konutun sadece 600-700 bin adetinin sigortalı olduğu görüldü.

Hükümetin, depremden sonra kanun hükmünde bir kararnameyle çıkarıdğı zorunlu deprem sigortası 27 Eylül 2000 tarihinden itibaren uygulamaya alındı. Doğal Afet Sigortası Kurumu (DASK), bünyesinde yürütülecek bu uygulamaya sigorta şirketleri aracılık edecek.

Şüphesiz bu uygulama sigorta sektörüne önemli bir hareketlilik getirdi. Ancak teknik yetersizlikler nedeniyle zorunlu deprem sigortasının tapu işlemlerinde ön şart olması iki ay süreyle ertelendi. Ancak sigorta şirketleri bundan rahatsız değiller. Çünkü Mart 2001 tarihine kadar zorunlu deprem sigortası yaptırmayanlara, herhangi bir deprem durumunda, devletin tazminat ödeme yükümlülüğü ortadan kalkıyor. Bu yaptırımla insanların zorunlu deprem sigortalarını yaptırmaları kaçınılmaz görünüyor... Zorunlu sigortanın önemli bir özelliği ise 20 milyar liraya kadar sigorta yapması. Yani bu rakamın üzerindeki bir konutun bedelinin geri kalan kısmına DASK değil de sigorta şirketi poliçe kesiyor. Bunun yanı sıra bu sigorta sadece konutların zararını kapsıyor. Yeni mal ve can güvenliğini kapsamıyor. Bu durumda evini sigorta ettiren birinin eşyalarını ve kendini sigorta tetirmesi kaçınılmaz. Bu nedenle sektörle yeni tanışacak olan müşteriler, sigorta şirketleri içinbüyük bir potansiyel oluşturuyor.

Satılacak bu poliçelerle birlikte 1999’da 2 milyar dolar olan sektör cirosunun, 5 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Yani neresinden bakılırsa bakılsın ortada sigorta şirketlerinin paylaşacağı, büyük birp asta bulunuyor. Bu nedenle sigorta sektöründeki bütün şirketler acenteleriyle birlikte topyekün hazırlık içinde. Şirketlerin bu uygulamayla ilgili görüş ve beklentilerinin yanı sıra bu uygulamadan en olumlu etkilenecek sigorta hisselerini araştırdık....

RAY SİGORTA: Ray sigorta Genel Müdürü Çetin Alanya, zorunlu deprem sigortası işine çok hızlı girmeyi planladıklarını söylüyor. Türkiye genelinde bulunan 425 acenteleri ile, sektörde önemli bir büyüklüğe sahip olduklarını söyleyen Alanya, kendilerine bunun için gelecek müşterilerine başka poliçeler de satabileceklerini belirtiyor. Alanya, asıl beklentilerinin bu büyük müşteri potansiyeline satacakları başka poliçeler olduğunu vurguluyor.

Bu uygulamanın sektöre önemli bir hareketlilik getirmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Alanya, bunun asıl meyvelerinin 2001 yılında alınacağını söylüyor.

2000 yılında faaliyet dışı gelirlerin azalmasıyla teknik karlılığa büyük önem verdiklerini söyleyen Alanya, 2001de de çalışmalarının bu yönde olacağını söylüyor.

Dokuz aylık bilançolarının hedeflerin üzerinde gerçekleştiğini söyleyen Alanya, yıl sonu için hedefledikleri 45 trilyon lira ciro hedeflerinde herhangi bir sapma beklemediklerinin altını çiziyor.

GÜNEŞ SİGORTA: 27 Eylül’de başlayan zorunlu deprem sigortası süreci Güneş Sigorta’nın deprem sigortası satışlarının bir miktar artırdı.

Ancak şimdilik bu hizmetin sadece genel müdürlüklerde ve bölge müdürlüklerinde yapılıyor olması bu satışların beklenen hızda olmasını engelliyor.

Şirketin ilk etapta en fazla telep aldığı illerin başında İstanbul ve Ankara geliyor. Henüz sistemin altyapısının oluşmadığını söyleyen Güneş Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Sevgi Yüksel Alay, acentelerin de poliçe satmaya başlamasıyla satışlarında ciddi artışlar olacağını söylüyor. Güneş Sigorta, zorunlu deprem sigortası satışlarına aracılık yapmak üzere, DASK’ın Hazine’ye bildirmesi için teknik altyapısı yeterli 350 acentesinin ismini bildirdi. Dokuz aylık dönem itibariyle prim üretimlerinin yüzde 100’lerin üzerinde olduğunu söyleyen Alay, bu yılı beklenenden iyi kapatacaklarını iddia ediyor.

Asıl önemli beklentilerinin 2001 yılına sarktığını belirten Alay, özellikle zorunlu deprem sigortası satışlarında ciddi artışlar olacağını söylüyor.

EMEK SİGORTA: Emek Sigorta, 27 Eylül tarihinden bu yana 700’e yakın zorunlu deprem sigortası poliçesi sattı. Emek Sigorta Genel Müdürü Haçik Çopikoğlu, yıl sonuna kadar 6 bin adet zorunlu deprem poliçesi satmayı hedeflediklerini söylüyor.

Zorunlu deprem sigortasının sektöre farklı bir hareketlilik getirdiğini söyleyen Çopikoğlu, tapu işlemlerinde poliçe bakma zorunluluğunun ertelenmesinin ise teknik yetersizliklerden kaynaklandığını belirtiyor. Zorunlu deprem sigortasından beklentilerinin çok yüksek olduğunu ifade eden Çopikoğlu, konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yapıyor:

“Burada daha önce sigorta sektörünün tanımayan insanlarla temas imkanı kazanacağız. Bu da müşterilere farklı poliçeler satma imkanımızı artıracak’ diyor. Halen bölge müdürlükleri ve genel müdürlüğünde hizmet veren şirket, yanında 100 acentesini de bu işler için devreye alacak.

Bu yıl sektörün bu uygulamadan yüksek kazanımlarsağlamasının beklenmemesi gerektiğini söyleyen Çopikoğlu, asıl kazanımlarının 2001 yılında olacağını sözlerine ekliyor.

Yıl başında ciro hedefini 17 trilyon lira olarak açıklayan Emek Sigorta’nın bu yıl 14-15 trilyon lira ciroya ulaşması bekleniyor.

Çopikoğlu, hedeflerinin bir miktar gerisinde kalacak olmalarının nedenini ise sektörde beklenenin gerçekleşmemesine bağlıyor.

AKSİGORTA: Aksigorta Genel Müdürü İhsan Ezgü, zorunlu deprem sigortasını, ‘Türkiye ekonomisine katkıda bulunacak yeni birf on’ olarak nitelendiriyor. Zounlu deprem sigortasının bir afet fonu olduğunu söyleyen Ezgü, yurt dışında da doğal afetlere maruz kalan ülkelerde, buna benzer fonların olduğunu belirtti. Halen genel müdürlük ve bölge müdürlüklerinde hizmet sunduklarını söyleyen Ezgü, ayrıca tum acente ve Akbank şubelerinden de hizmet sunulduğunu belirtiyor. Bu sistemde bir takım aksaklıklar yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu, bunların uygulama anında düzeltilebileceğini söyleyen Ezgü, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapıyor: “Sistemin deprem sigortaları için bir bütün olarak düşünülmesi gerekiyor.

Zorunlu miktarın üzerinde kalan kısım için başka bir tarifenin hazırlanmasını da hem uygulama hem de reasürans ilişkileri açısından önemli buluyorum.”

ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta, 27 Eylül’de başlayan zorunlu deprem sigortası sürecinden pek memnun değil. Şimdilik halkın ub konuda yeterli bilince sahip olmadığını belirten yetkililer, zamanla bu işlemlerin hızlanacağını söylüyorlar. Şu anda genel müdürlükleri ve bölge müdürlüklerinde bu hizmeti veren şirket, 200’ün üzerindeki acentesinin de devreye girmesiyle bu alanda iyi bir pay almayı hedefliyor. Bu işlemin internet üzerinden yapılıyor olması nedeniyle şirket acente sayısını sınırlı tutuyor. Yaygın acentelerinin kendilerine önemli bir avantaj sağlayacağını iddia eden yetkililer, özellikle 2001 yılında satışların artmasının kaçınılmaz olduğunun altını çiziyorlar. (PARA-BORSAMARKET)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
994 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.