Sise Cam 114 Ulkeye Ihracat Yapiyor.

23.03.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Sise Cam deninceaklimiza Pasabahce Fabrikasi gelir. Gercekte ise Sise Cam, otuza yakin sirkette istiraki veya ortakligi bulunan dev bir holdingin adidir. Cam alaninda Amerika, Avrupa ve Japonya arasinda hizli bir rekabet varken, bu dalda dunyanin ilk on sirketi arasinda yer alir. T.Sise ve Cam Fabrikalari A.S.`nin 62`nci yil genel kurulu sirket merkezi `Camhan`da yapildi. En buyuk ortak, sermayesinin yuzde 75`ine sahip olan T.Is Bankasi. Genel Kurul`a kucuk ortaklarinda yogun ilgisi vardi. Sirketin sermayesi 18 trilyon lira. Yedeklerle birlikte oz sermaye 23 triloynu buluyor. 1997 yili vergi oncesi kari 4.2 trilyonl ira. 419 milyar lira vergi karsiligindan sonra net kar 3.8 trilyon lira oluyor. bu karin, yasal yedekler ayrildiktan sonra kalan kismi ortaklara, bin liralik bir hisseye 194 lira, yuzde 19.4 olmak uzere 31.3.1998 tarihinden itibaren dagitilmaya baslanacak. Sirket bilancosundaki kar, holding olmasi nedeniyle istirak ettigi sirketlerin bir onceki donem karlarindan olusuyor. Su anda yuzde 80`e yakin bir buyume sozkonusu. Sise Cam`da personel sayisi 371. Grubun tumunde calisan sayisi 15 bine yaklasiyor. Genel Mudur adnan Caglayan`in verdigi bilgiye gore, 1997 yilinda Trakya Cam ve Anadolu Cam`da yeni firin yatirimlarini tamamlandi. Soda ve ambalaj fabrikalarinda yeni yatirimlara baslandi. Grup sirketlerinden Pasabahce Cam A.S., Alman Schott firmasi ile kurdugu yuzde 50 payli sirket, Eskisehir`de yatirima basladi. Yeni sirket, Horeca (HOtel, Restaurant, Catering) pazarani cam ev esyasi uretecek. Ihracata donuk calisacak fabrika, 1999`da uretime gececek. Soda Sanayii A.S., Belcika`li Solvay ile birlikte Bulgaristan`daki Sodi Fabrikasi`ni satin alarak soda uretiminde ek kapasite ve yeni pazarlar sagladi. Gurcistan`daki Mina Fabrikasi`nin yuzde 76`si satin alinarak Kafkasya bolgesinin cam ambalaj potansiyeli degerlendirilecek. Fabrikada yeni yatirimlara baslandi. Grup, ihtiyaci olan elektrigi uretmek uzere Trakya`dan Mersin`e kadar elektrik santrali yatirimina da basladi. 1997 yilinda uretim yuzde 15, satislar yuzde 17 artti. Ihracat toplami 350 milyon dolar. Avrupa, Amerika, Uzak Dogu ve Afrika`da tam 114 ulkeye ihracat yapiliyor. Grup kurdugu ar-ge departmaninda kendi teknolojisini de kendi uretiyor. Son olarak, dunyada cok tutulan acik yesil oto cami teknolojisini de gelistirerek uretime gecti. Royalty maliyetinden kurtuldu. Sirketin bagimsiz denetimini, Granit Thornton-Ergin Uluslararasi Denetim YMM Sirketi`nin yapmasi kararlastirildi. Yonetim Kurulunaa, Unal Korukcu, Onur ozbilen, Melten Arinsoy, Gungor Aydinoglu, Cezmi Kartay, Yucel Sayil, Osman Nuri Torun, Kaya Yazgan ve Genel Mudur Adnan Caglayan yeniden secildiler. Sise-Cam grubu Genel Sekreterligi`ni halen Dr. Rustu Bozkurt yurutuyor. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.011 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
996 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.