Sise Cam Ortak Sinerji Yaratacak.

16.06.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Uretim tekniklerinde,isgucu yapisinda ve sektor sartlarinda yasanan degisimler grup ici ve gruplar arasi sirket birlesmelerini hareketlendirirken, ozellikle kar marjlarinda yasanan dususler sirketlerin belli arayislara girmesine neden oluyor. Yurtdisinda gruplar arasi sirket birlesmeleri gorulurken, yurticinde ise birlesmelerin de cok grup icinde gerceklestigi dikkat cekiyor. Turkiye`de son donemlerde artan grup ici sirket birlesmelerine bir katilim da Sise Cam grubundan geldi. Grup bunyesinde faaliyet gosteren Anadolu Cam ve Topkapi Sise Cam birlesme karari aldi. Sise Cam Yetkilileri, rekabet gucuncu yaratmak ve korumak icin insan ve sermaye kaynaklarini artirmak gerekliliginden yola cikarak grup icin birlesmeyi gundeme getirdiklerini vurguladilar. Sirket birlesmelerinin moda olmadigina dikkat ceken yetkililer, bu birlesmenin gereklilikten kaynaklandigini ve birlesme kararinda maliyetleri dusurmek ve ortak sinerji yaratmak faktorunun etkili oldugunu kaydettiler. Teknolojinin gelismesi ile birlikte kalitenin arttigini,artan kalitenin de maliyetleri yukselttigine isaret eden yetkililer,bu durumun ozellikle dusuk kar marjlariyla calismaya neden oldugunu vurguladilar. Dunya ekonomisindeki yeniden yapilanma suercinin rekabet edebilmeyi ve verimliligi artirmayi gerektirdigini kaydeden yetkililer, gerceklesen bu birlesmeyle grubun guc kazandigini ifade ettiler. Anadolu Cam ve topkapi Sise Cam`in, Anadolu Cam`in tuzel kisiliginde birlesecegini belirten yetkililer, birlesme sonrasinda cam ambalaj sektorunde 1998 yili rakamlarina gore 42.8 trilyon liralik ciro ve 456 bin tonluk uretim kapasitesine ulasacagina dikkat cektiler. Ayni alanda faaliyet gosteren bu sirketlerin birlesmesi ile maliyetlerin dusecegini ve dolayisiyla rekabet gucunun artacagini ifade eden yetkililer, yaratilacak sinerji ile uluslararasi sisteme girilerek basarili olunacagini kaydettiler. Turkiye`de neden grup ici birlesmelerin daha cok tercih edildigini sordugumuz Sise Cam etkilileri, `degisen yonetim anlasiyina gore sirketlerin zayif ve guclu yanlarini bilerek ve kendi icinde sinerji yaratarak rekabet gucuncu artirabilecek. Bu guc birligi saglanamadan yabanci sirketlerle gundeme gelecek evlilikler, ortakliktan daha cok teslimiyet mantiginda olabilecek. Dolayisiyla sirketlerin baska sirketlerle birlesmesinden once belli bir guc yaratmali ki yapacagi ortaklikta etkili olabilsin` seklinde gorus bildirdiler.
43 trilyonluk ciro hedefliyor: Anadolu Cam ile Topkapi sise Cam Sanayii birlesme karari, Anadolu Cam`in tuzel kisiliginde gerceklesecek. Birlesme sonrasi, cam bambalaj sektorunde 1998 yili rakamlarina gore 42.8 trilyon liralik ciro ve 456 bin tonluk uretim kapasitesine ulasilacak. Mersin`de faaliyet gosteren Anadolu Cam, gecen yil 203 bin 906 ton uretim, 190 bin 258 ton satis gerceklestirdi. Uretiminin 49.7 bin tonunu ihrac eden sirketin cirosu, 16.9 trilyon liraya ulasti. Sirkette, 872 kisi calisiyor Istanbul Davutpasa ve Cayirova`da fabrikasi bulunan Topkapi Cam ise, 1998 yilinda 251 bin 905 ton uretim, 246 bin 453 ton satis yaparken, satis hasilati 25.9 trilyon lira oldu. 1209 kisinin calistigi Topkapi Cam, gecen yil 19.4 bin ton ihracat gerceklestirdi. Anadolu Cam ve Topkapi Cam`in buyuk ortaklari arasinda, Turkiye Is Bankasi ve T.sise ve Cam Fabrikalari bulunuyor. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.