Siyaset Netlesince Yabancilar Geri Dondu.

07.01.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Piyasalardayeni yil ve siyasi istikrar heyecani suruyor. Ankara`da siyasilerin oynadigi hukumet satrancinda, ibrenin DSP lideri Bulent Ecevit`e donmesi, piyasalarda hukumetin kurulmasi icin atilan daha inandirici bir adim olarak degerlendiriliyor. Boylece piyasalarda hafta basinda Yalim Erez`le baslayan iyimserlik, dun Erez`in gorevi iae etmesine karsin Ecevit faktoruyle devam etti. Borsa cikisini dun de surdururken, faiz oranlari biraz daha geriledi. Borsa gunu 62 puanlik artisla, 2 bin 885 puandan tamamladi. Hisseler ortalama yuzde 2.2 oraninda prim yapti. Borsada endeksle birlikte islem hacmi de yuksek seyrini korudu. Borsada ilk seansta, 42.3 trilyon ikinci seansta da 52.7 trilyon lira olmak uzere toplam 95 trilyon liralik islem hacmi gerceklesti. Onceki gunku 97 trilyon liralik hacminden birazcik dusuk gerceklesen hacimdeki artis, borsaya taze para girisinin bir gostergesi. Borsada islem hacimdeki artis, kredili islemlerin yani sira yabanci islemlerine de baglaniyor. Uzmanlar, borsada son iki gunde, yabancilarin belirli hisselerde alima gectiklerine dikkat cekiyorlar. Gecen yilin ikinci yarisindan itibaren IMKB`den cikmaya baslayan yabancilarin tekrar borsaya donusleri, ulkede siyasetin netlesmeye baslamasina baglaniyor. Basbakan Mesut Yilmaz`in da, dun yabancilarin tekrar Turkiye`ye donmeye basladigi yolundaki sozleri ilgincti. Yilmaz, dun ekonomiyle ilgili duzenledigi basin toplantisinda, dusmeye baslayan bono oranlari, disiplinli butce uygulamasi ve seffafligin surdurulmesi sonucu yabanci yatirimcilarin tekrar Turkiye`ye donmeye basladigina dikkat cekti. Yilmaz, toplantida, yabancilarin Turkiye`ye donusu ile birlikte yuzde 55`lerden yuzde 39`a kadar dusen IMKB`deki yabanci yatirimci payinin da yeniden yuzde 50`ye yukseldigini vurguladi. Ecevit Basbakanliginda kurulacak bir azinlik hukumetinin ardindan siyasi belirsizligin biraz daha azalacagini belirten uzmanlar, siyasi istikrarin ardindan IMF ile mali yardimi iceren bir anlasmanin gundeme gelecegini hatirlatiyorlar. IMF ile varilabilecek maddi yardim ongoren bir anlasma, piyasalara buyuk bir destek saglayacaktir. Siyasetteki iyimserlik nedeniyle faizlerdeki dusus azalarak da olsa dun de surdu. Bono oranlari, onceki gunlerdeki kadar olmasa da, dun 1-2 puan kadar duserek, yuzde 121 seviyesine geriledi. Gecelik faiz ve repo oranlari da yuzde 80`lerin altinda kaldi. Bankalarin yogun satislariyla gerileyen dovize ise destek yine merkez bankasi`ndan geldi. Merkez Bankasi, dun de doviz interbankina girerek, dolar satin aldi. Merkez mudahalesiyle dolar 317 bin liranin uzerine cikti. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.