Sizi Borsayla Yatirim Fonlari Tanistirsin.

27.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Faiz vedovizin gozden dusmesiyle dikkatler borsaya cevrildi. Zaman ve bilgi gerektiren hisse senedi yatirimi yerine fonlarin cazibesi artiyor. Tasarruf sahipleri acisinda oldukca zorlu bir donem basladi. Yillarin birikimlerini degerlendirecek adres bulmak iyice zorlasti. Faiz ve doviz cephesindeki yuksek kazanc donemleri bir anda sona erince gozler borsaya yoneldi. Ancak borsa diger yatirim araclarindan farkli olarak bilginin, analizin, tecrubenin ve tahminlerin birlestigi bir piyasa oldugu icin, zaman ayirmak ve sabirli olmak gerekiyor. Borsa yatirimcisinin once gelisme potansiyeli olan sektoru, daha sonra o sektorde en iyi olan sirketi secmesi gerekiyor. Secilen sirketin k_rliligi borclari ve yatirimlara ayirdigi kaynak bakilmasi gereken temel bilgilerin basinda geliyor. Makro gostergeler, siyasi gelismeler de borsa yatirimcisinin takip etmesi gereken konular arasinda. Borsada para kazanmanin oncelikli yolu "en dusuk fiyyatan al, en yuksek fiyattan sat" kuralidir. Bir sirketin odenmis sermayesinin bine bolunup fiyatiyla carpilmasiyla bulunan piyasa degerinin sektordeki diger sirketlerle ve dunya ornekleri ile karsilastirilmasi yoluyla en basit degerleme hesabi yapilabilir. Ornegin A sirketinin hisse degeri 1.000 lira diyelim. Ayni sektordeki B sirketin hisse fiyati ise 5.000 lira. A sirketinde 100 milyar sermaye oldugunu var sayalim. O sirketin degeri, 100 milyar liradir. B sirketinin sermayesi ise 10 milyar olsun. B sirketinin degeri de 50 milyara gelir. Yani hisse fiyati A sirketinin 5 kati olan B sirketi aslinda A sirketinden daha ucuz demektir. Yatirimcisinin hisse alip uzun sure elinde tutmasi halinde digerlerinden daha fazla getiri saglayacagini unutmamasi gerekiyor. Tum dunyada oldugu gibi Turkiye`de de, teknoloji ve internetle ilgili sirketlere ilgi hizla artiyor. TMT olarak adlandirilan (Teknoloji, Medya, Telekomunikasyon kelimelerinin bas harfleri) sirketler gelecege yatirim olarak goruluyor. Turkiye`de direkt olarak bu sektorlerde faaliyet gosteren sirketler az olsa da, bunlara istirak eden ve tasiyici sirket (Wehicle company) olarak adlandirilan kuruluslarin yakindan takip edilmesi gerekiyor. Ekonominin canlanacagi varsayimiyla otomotiv, beyaz esya sektorleri onumuzdeki donemde ilgi cekebilir. Yaz aylarinda cimento sektoru ve bu yil dunya demir celik fiyatlarinin hizli artisiyla demir- celik sirketleri on plana cikabilir. 1997 yilindan bu yana oldukca kotu durumda bulunan ve toparlanma surecine giren tekstil ile turizm sektorleri fon yoneticileri tarafindan yakindan takip ediliyor. Kisaca sanayi son 4 yillik mali sektor hegemonyasini bu yilla beraber kiracak gibi gozukuyor. (SABAH)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.