Soda Fabrikası`nda Modern ve Çağdaş Teknolojilerle Üretim

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Soda Sanayii A.Ş. yurtdımuzun en köklü ve büyük sanayi grup şirketlerinden Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları AŞ topluluk şirketlerinden biri.

23 Ekim 1969`da kurulan şirket, dönemin en büyük yatırımlarından birini Çukurova`ya yaparak 8 Mayıs 1975`te sınai ölçekteki ilk Türk sodasını üretti. 25 yıldır ülke soda ve sodyum bikarbonat ihtiyacını karşılayan şirket, üretim fazlasını ihraç ederek yurda önemli döviz girdisi sağlamaya devam etti.

Yerleşim yeri ve üretim tesisleri

Soda Fabrikası Ana Üretim Tesisleri, İçel ili mersin merkeze 14 km mesafede Kazanlı beldesi yakınında kuruldu. Soda üretimindeki iki ana hammadde kireçtaşı ve tuz (Sodyum Klorür) olup şirkete ait ocak ve sahalardan temin ediliyor.

Kireçtaşı ocağı, fabrikaya 26 km mesafede Karadiken Köyü yakınında. Burada üretilen ve 50/150 mm`ye kırılıp elenen kireçtaşı, kamyonlarla fabriak sahasına taşınıyor. Tuz işletmesi, fabrikaya 47 km mesafede olup 1500 dönümlük sahada en ekonomik madencilik yöntemi olan çözelti madenciliği ile ürettiği tuzlu suyu boru hattı ile fabrikaya ulaştırıyor.

Üretim kapasitesi ve ürünleri

Soda Sanayii`nin 1975`te 150.000 ton/yıl olan soda üretim kapasitesi, artan talep paralelinde yapılan yatırımlarla 2000 yılında 750.000 ton/yıl sodaya yükseltilirken 25 yılda üretim 5 katına çıkartıldı.

Bu kapasitenin ürün cinslerine dağılımı ise şöyle:

Hafif soda: 170.000 ton/yıl
Ağır soda:500.000 ton/yıl
Rafine soda. Bikarbonat: 80.000 ton/yıl.

1984 yılında yapılan bir yatırımla soda türevi kimyasallardan sodyum silikat (camsuyu) da üretilmeye başlanan tesisler 52.000 ton/yıl sodyum silikat üretim kapasitesine sahip.

Soda Sanayii AŞ Fabrika Müdürü İsmail Ceylan şirketin üretim teknolojisi ve diğer konuları da kapsayan bilgilendirme konuşmasında şunları şöyledi:

Soda fabrikası tesislerinde en modern ve çağdaş üretim teknolojileri kullanılmaktadır. Sürekli iyileştirme, geliştirme ve maliyet düşürme faaliyetleri yürütülmektedir.

1983 yılındaki birinci tevsiat ile 330.000 ton/yıl soda üretimine çıkıldıktan sonraki kapasite artışları yerli mühendislik ve işgücü ile başarılmıştır.

Dünyanın en modern ve sayılı üretim tesislerinden biri olarak soda fabrikası, yurdumuzun yüzakı kuruluşlarından biri durumundadır.

Ürün kalitesi ve şirket kalite politikası

Soda Fabrikası`nın tüm ürün çeşitleri Batı Avrupa ülkeleri ile rekabet etmesine olanak sağlayan yüksek kalitede üretilmektedir.

Ürünlerin TS Türk Standartlarına Uygunluk ve İmalat Yeterlilik belgeleri mevcutur ve her yıl yapılan ara kontrolleri müteakip vize edilmektedir.

Ürünler ve TS Türk Standartları:

Hafif soda ve ağır sıda: TS 525

Teknik sod. Bikarbonat (Sanayide kullanılan) TS 3050

Besin türü sodyum bikarbonat (ilaç ve gıdada kullanılan) TS 10379

Katı, Alkali ve Nötral Sodyum Silikat TS 4624

Fabrikada üstün ürün kalitesini sağlayan kalite sistemi, 1993 yılında TS-EN-ISO 9002 üretim ve tesiste Kalite Sistem Belgesi ile belgelenmiştir.

Kalite sistemi her yıl Gözetim Tetkiki ve her üç yılda bir de Belge Yenileme Tetkikleri ile TSE tarafından denetlenmektedir.

Şirketin kalite politikası:

Ürünlerini belirlenen standartlarda üreterek, müşteri isteklerini zamanında, ekonomik ve tam olarak karşılamaktır.

Sermaye Yapısı

17 Nisan 2000 tarihi itibariyle şirketin ödenmiş sermayesi 21 trilyon 067 milyar TL olup bu tarihte yüzde 15`i halka arz edilmiş ve İMKB`de işlem görmeye başlamıştır.

Ödenmiş sermayedeki ana paydaşlar;

Türkiye İş Bankası AŞ.%33.64
Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları AŞ: %50.21
Diger:%16.15

İnsan kaynakları ve eğitim

Soda Fabrikası`nda 222`si aylık ücretli, 366`sı saat ücretli olmak üzere toplam 588 kadrolu personel istihdam edilmektedir. Fabrika, kaliteli insan kaynağı sahip olup sürekli eğitim faaliyetleri ile bu özelliğini daha da geliştirmektedir. Çalışanların iş güvenliği ve işçi sağlığı çok yakından izlenmekte bu alanlarda sürekli iyileşme ve gelişme sağlanmaktadır.

Yatırımlar

Fabrika her yıl idame yatırımları ile eskiyen donanımlarını yenilemektedir. Gelişme ve modernizasyon yatırımları ile de üretim-altyapı-kalite-çevre-insan kaynakları alanlarında gelişme sağlanmaktadır.

Son 5 yıldaki yatırım tutarları;

1996 yılı: 11.85 milyon dolar
1997 yılı: 29.49 milyon dolar
1998 yılı: 14.29 milyon dolar
2000 yılı (Plan ve Bütçe): 14.6 milyon dolar

İhracat

Soda Fabrikası`nda ürün ihracatı neredeyse kuruluştan itibaren süreklilik göstermekte olup, örneklersek 1999 yılında 444 015 ton ürün ihracatından 49.146 milyon dolar döviz girdisi sağlanmıştır.

X. Soda Fabrikası`nın bölge ve ülkeye katkıları

İstahdam ettiği kendi işgücü yatırımlarda görev alan müteahhitlerin çalışanları ve taşıma hizmetlerinde çalışan diğer insanlarla bölgemizdeki işsizlik sorununun giderilmesine katkıda bulunmaktadır. Fabrika, ürettiği ürünlerle yurt ihtiyacını tam olarak karşılayabilecek kapasiteye sahip olduğu gibi ihracat gelirleri ile de ülkemize önemli ve sürekli döviz girdisi sağlamaktadır.

Sonuç:

Mersin Soda Fabrikası her yönü ile dünyanın her tarafı ile rekabet edebilen ve mal satan bir Dünya Şirketi olarak 25 yıldır Çukurova Bölgesi`ne ve yurdumuza büyük katıklar sağlamaya devam etmektedir. Yakında devreye girecek olan yeni enerji yatırımı ile fabrika elektrik enerjisi ihtiyacının tamamını kendisi üretecek. Ülkemiz elektrik enerjisi arzında 10 MW`lik artış sağlayacaktır. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk`ün sınai gelişim alanındaki ideallerini, Soda Fabrikası kendi alanında gerçekleştirmekten dolayı mutludur.(DÜNYA-EK)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.012 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.