Soysal: Ülkenin Bütün Kaleleri Zapdedilecek

17.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi (KİGEM) Vakfı Başkanı Mümtaz Soysal, hükümeti yetki yasasına dayanarak çıkardığı bütün kanun hükmünde kararnameleri (KHK) uygulamaya çağırarak, özelleştirmenin Türkiye`yi bütün kaleleri zapt edilmiş bir ülke haline getireceğini savundu.

Soysal, düzenlediği basın toplantısında, son günlerde hükümette satıp kurtulma eğiliminin güçlendiğini belirterek, Buna `toplumdaki kangreni önlemek için uzvları kesip atmak` neden olarak gösteriliyor. Devleti zayıflatma, güçsüz bırakma yönünde bir eğilim var. Ancak bu eğilim, düzeltilmesi, sahiplenilmesi gereken kurumları da içine alıyor dedi.

Anayasa Mahkemesinin Yetki Yasası`nı iptal etmesiyle, buna dayanılarak çıkarılan bütün KHK`ların dayanaksız kaldığını hatırlatan Soysal, hükümetin Anayasa Mahkemesi kararı verinceye kadar uygulamalarını sürdürmesinin her alanda birçok mağdur yaratacığını söyledi. Dayanaksızlıkların ispatlanması için tek tek dava açılması gerektiğini vurgulayan Soysal, Hukuka saygı konusunda karnesi kötü olsa da, hükümeti bu KHK`ları uygulamamaya ve uygulamayacağını kamuoyuna açıklamaya çağırıyoruz diye konuştu.

Bütün kaleler zaptedilecek

Soysal, başlangıçtan bu yana, özelleştirmenin siyasi bir amaca hizmet ettiğini sürekli vurguladıklarını belirterek, ekonomik olarak bağımsız olmayan bir ülkenin, siyasal olarakda bağımsız kalma olanağının bulunmadığını söyledi. Soysal, özelleştirmenin Türkiye`yi cebren olmaas da hile ile `bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, her köşesi bir fiil işgal edilmiş` bir ülke haline getireceğini savundu.

Türk Telekom ve THY

ÖYK`da Türk Telekom`un yüzde 34`lük hissesinin satılması konusunda karar alındığını anımsatan Sosyal, ÖYK`nın Telekom hisselerinin satışı konusunda hiçbir karar alamayacağını, bu konuda yetkili organının Bakanlar kurulu olduğunu söyledi. Soysal, ÖYK`nın yalnızca usula ilişkin işlemleri yapmak ve hisselerin ne kadarının satılabileceği konusunda Ulaştırma Bakanlığı`na görüş sunmakla görevli olduğunu belirterek, alınan kararın yetkisiz bir karar olduğunu söyledi.

Soysal, daha önce Telekom`un özelleştirilmesini engellemek için açtıkları davalarda devlet Bakanı Hüsamettin Özkan`ın da imzasının bulunduğunu belirterek, Kurul üyelerinin başvuruları sonucunda verilen kararları okumaları yerinde olacak, böylece, ÖYK, üstüne vazife olmayan işleri yapmak zorunda kalmayacaktır dedi.

THY`de de benzer bir durum yaşandığını kaydeden Soysal, özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova`nın kendisini tüm özelleştirmelerde ytekili bakan saydığını söyledi. Telekom`un olduğu gibi THY`nin de yabancı şirketlerin baskısıyla yönetim yetkisi verilmesi koşuluyla özelleştirilmesinin kabul edilemeyceğini kaydeden Soysal, şöyle devam etti:

Eğer Telekom`da olduğu gibi teklif gelmeyeceği düşünülerek bu yöntem seçilmişse, bu kurumun satılması gerekir mi? Bu kurum iki dönemi zararla kapatmıştır. Bu dönemler de deprem ve Körfez Savaşı`nın yaşandığı dönemlerdir. Gayret gösterilirse daha da çok kar elde edebilecek bir kurumu elden çıkarmak doğru değildir.

Özerkleştirme

Soysal, hükümetin son zamanlarda özerkleştirme kavramını satışa haırlık olarak anlamaya ve göstermeye başladığını belirterek, Hükümetin özerkleştirme anlayışı bizim istediğimizden farklı. Buna göre kuruluşlar, işçi çıkarak, sendikasızlaştırarak, iyi beslenmiş bir koyunun pazara çıkması gibi satılacak diye konuştu.

Bütçenin iptal tehlikesi var

2001 bütçe yasa tasaırsında, bütçe gelirlerinin önemli bir bölümünün özelleştirmeye bağlandığını, bunun Özelleştirme Yasası`na aykırı olduğunu belirten Soysal, bütçenin iptali tehlikesinin bulunduğunu söyledi.

Soysal, KHK`lar konusunda iptal davası açıp açmayacaklarının sorulması üzerine de önce sendikaların davası açmasını beklediklerini, onlara her zaman teknik yardım yapmaya hazır olduklarını bildirdi. (ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.