S&p, Hazine`nin Isini Zorlastirdi.

25.01.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Uzun tatil donemininardindan bugun yeniden acilan piyasalar icin bayram suresince moral asilayacak herhangi gelisme olmadi. Aksine, tatil oncesi olumsuzluklara yenileri eklendi. Sonn gelismeleri bilenler, `keske tatil biraz daha surseydi` diye mirildaniyorlar! Ama kurtulusu yok. Brezilya krizi ile tatile giren piyasalar icin en onemli gelisme, gecen hafta uluslararasi derecelendirme sirketi Standart & Poors`un (S&P), Turkiye`nin kredi notunu dusurmesiydi. S&P, Turkiye`nin B pozitif olan uzun vadeli kredi notunu, B duragana (stable) cevirdi. S&P`nin gerekcesi, ozetle, 18 Nisan`daki secimler nedeniyle artan siyasi istikrarsizlik ve bankacilik sektorunde yasanan olumsuzluklar. Bazilari S&P`nin son aciklamasini, kredi notunda tam bir dusurme degil, bunun sadece gorunus degisikliginden ibaret oldugu uzerinde duruyor. Bu bakis acisi ile bile, S&P`nin aciklamasi, uluslararasi piyasalara son derece olumsuz bir Turkiye tablosu sergilemeye yetiyor. Bu, global kriz nedeniyle, dis piyasalardan zaaten borc bulamayan Hazine`nin isini iyice zorlastiracak bir gelisme. Hazine, onumuzdeki 4 aylik donemde, her ay 5 milyar dolar ic borc odemek zorunda. Dis borc odemeleri ve bankalarin sendikasyonlari da hesaba katilirsa, kisa vadeli finansman ihtiyaci 10 milyar dolari asiyor. Bu ihtiyacin karsislanmasi ise agirlikli olarak dis kaynak bulunmasi ile mumkun. Bu kosullarda, bulunsa da dis finansmanin fiyati cok yuksek olacak. Bayram oncesinde uzun vadeli borclanmayi deneyen ve bunda basarili da olan Hazine yarin, uc aylik (147 gunluk) bono ihalesi duzenliyor. Brezilya krizinin yani sira, S&P`nin kredi notumuzu dusurmesinin hemen ertesinde duzenlenen bu ihalede, oranlarin biraz daha artabilir. Fakat kisa vade olmasi nedeniyle ihaleye yuksek talep gelmesi ve Hazine`nin istedigi kadar borclanmakta zorlanmasi beklenmiyor. Borsa da ise tum olumsuz kosullara ragmen, yillik bilanco beklentilerinin etkisiyle hisse bazinda hareketler on plana cikabilir. Bu arada IMF`den kucuk bir maddi yardim sozu, piyasalar icin buyuk surpruz olur ve karamsar tabloyu da birden silebilir. Brezilya Merkez Bankasi`nin aldigi bazi istikrar onlemlerine karsin gecen haftanin ikinci yarisinda doviz cikisi tekrar hizlandi. Brezilya parasi real`in, gecen haftanin ikinci yarisinda dolar karsisinda deger kaybinin artmasi uzerine, bu ulkeden sadece iki gunde 700 milyon dolardan fazla para cikisi oldu. Yabancilarin Brezilya`dan hizlanan kacisi uzerine, uluslararasi piyasalarda, ozellikle Avrupa ve Latin Amerika borsalari, gecen haftayi buyuk dususlerle kapatti. Asyadan kucuk capli toparlanma sinyalleri gelmekle birlikte, dunya borsalarinin kisa surede yukselis trendine girmesi beklenmiyor. Ayrica para cambazi George Soros`un, son kehaneti de tutarsa, kriz sirasi ABD borsalarina geliyormus. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.