Süper Vergilerle 2 Yıl Daha

20.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Koalisyon ortakları, özel iletişim ve özel işlem vergileri ile eğitime katkı payının ekonomik program süresince yani 2002 yılı sonuna kadar devam etmesini kararlaştırdı.


2001 Bütçesi`nin gelir kanadında ek vergilere ilişkin belirsizlik sona erdi. Koalisyon ortaklarının liderleri arasında dün yapılan zirvede, özel iletişim ve özel işlem vergileri ile eğitime katkı payının ekonomik program süresince yani 2002 yılı sonuna kadar devam etmesi uygun bulundu. Bununla ilgili kanun tasarısının önümüzdeki hafta TBMM`ye sevk edilmesi kararlaştırıldı. Hükümet, 2001`den 3 vergiden toplam 1.2 katrilyon lira gelir hedeflerken, ilave tedbirlerle birlikte sağlanacak kümülatif gelir 1.5 katrilyonu bulacak. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz`ın yurtdışında olması nedeniyle katılamadığı Liderler Zirvesi`nden sonra yapılan açıklamada, 2000 yılında bir defaya mahsus olmak üzere konulmuş olan ek gelir, ek kurumlar, ek motorlu taşıtlar ve ek emlak vergilerinin ise sona erdirildiği belirtildi. Zirvede ayrıca, Bakanlar Kurulu yetkisinde bulunan diğer önlemler de 2001 yılı bütçesinin gelir hedefleri açısından ele alındı. Açıklamada, `Bu düzenlemelerle, ücretliler ve dar gelirliler üzerine ilave bir yük getirilmemesine özen gösterilmiştir. Bunların ilk Bakanlar Kurulu toplantısına sunulması benimsenmiştir` denildi.


Zirvede ayrıca, enflasyonun düşmesine paralel olarak, gecikme zammı ve tecil faizi oranları da aşağıya çekildi. Buna göre, gecikme zammı ve tecil faizi oranlarında birer puan indirim yapılarak, aylık gecikme zammı yüzde 6`dan yüzde 5`e, tecil faizi de yüzde 4`den yüzde 3`e indirildi.


1.5 KATRİLYON NEREDEN GELECEK?

Hükümet, cep telefonlarından alınan özel iletişim vergisi, özel işlem vergisi ve 4306 sayılı kanunla gelen eğitime katkı paylarından toplam 2001 yılında 1.2 katrilyon dolayında gelir hedefliyor. RRTÜK, İMKB, SPK ve Rekabet Kurulu`ndan aktarılacak gelirlerin yanı sıra Bakanlar Kurulu`nun yetkisinde bulunan bazı harçların yükseltilmesi gibi ilave tedbirlerle biraraya getirildiğinde ise ek düzenlemelerden sağlanacak kümülatif gelir 1.5 katrilyona ulaşacak.


Özel iletişim vergisi gelirinin 2000`de 300 - 350 trilyon dolayında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu vergiden gelecek yıl ise 380 - 400 trilyon lira dolayında gelir sağlanabilecek. Özel işlem vergisinden bu yıl 200 trilyon dolayında gelir bekleniyor. Bu rakam seneye 250 trilyona çıkabilecek. Eğitime katkı payından ise bu yıl 450 - 500 trilyon dolayında gelir sağlanabilecek. Bu rakam 2001 yılında ise 550 - 600 trilyona yükselebilecek. Böylece, söz konusu vergilerden 2001 yılında sağlanacak toplam gelir en iyimser tahminlerle 1.2 katrilyona ulaşacak. Bu yılın ilk 8 aylık döneminde özel iletişim vergisinden 236.5 trilyon, özel işlem vergisinden 135.9 trilyon, eğitim özel gelirinden (Eğitime katkı payı) de 289.5 trilyon lira gelir sağlandı. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.