Suriyeli muhalifler TL'ye geçti

27.07.2015 - 12:20 | Son Güncelleme :
Suriyeli muhalifler TL'ye geçti | Genel Haberler

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, 15 Nisan’da yaptığı genelge değişikliğiyle gümrük giriş noktalarından hiçbir beyanda bulunmadan yurda nakit para getirilmesine imkân tanımasının ardından Suriye'deki muhalif gruplar TL' geçtiğini duyurdu. Bakanlık, genelgelerin 'sadece ve sadece girişi serbest olan paraları ilgilendirdiğini' açıkladı.

15 Nisan’da yapılan genelge değişikliğiyle gümrük giriş noktalarından hiçbir beyanda bulunmadan yurda nakit para getirilmesine imkân tanındı. Seçimlerden hemen bir gün sonrasında ise 25 bin TL ve 10 bin Avro kadar paranın, yolcu beraberinde nakit olarak çıkarılması serbest hâle getirildi. İşte bu iki düzenleme Türkiye sınır kapılarını terörün finansmanına açtı.

Haberin Devamı

Cumhuriyet gazetesinden Pelin Ünker'in haberine göre; Gümrüklerden nakit para giriş çıkışıyla ilgili yapılan düzenlemeleri Suriyeli muhalif grupların TL’ye geçişi takip etti. Bakanlık, genelgelerin “sadece ve sadece girişi serbest olan paraları ilgilendirdiğini” açıklasa da, düzenlemeler, kaynağı ile ilgili herhangi bir kısıt olmadığı için IŞİD’den Nusra’ya pek çok örgütün sınırdan para giriş çıkışı yapmalarına olanak tanıyor.

İKİ GENELGE İLE...

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 15 Nisan’da yaptığı genelge değişikliğiyle gümrük giriş noktalarından hiçbir beyanda bulunmadan yurda nakit para getirilmesine imkân tanıdı.

Seçimlerden bir gün sonra ise 25 bin TL ve 10 bin Avro kadar paranın, yolcu beraberinde nakit olarak çıkarılması serbest hâle getirildi.

Genelgelerin ardından Suriye'deki örgütler kontrol ettikleri bölgelerde TL kullanmak için plan hazırladıklarını duyurdu. 8 Temmuz’da çıkan haberlerde Suriye ekonomisini yıpratmak isteyen muhalif grupların Suriye Lirası yerine Türk Lirası kullanma kararı aldığı belirtildi.
Konuyla ilgili sorulara yanıt veren eski bir üst düzey Merkez Bankası yetkilisi, muhaliflerin TL’ye geçişiyle gümrük kısıtlamalarının kaldırılmasının birbiriyle bağlantılı olduğunu söyledi.

BANKACILIK SİSTEMİ YOK

Haberin Devamı

Yetkilinin anlattığı trafiğe göre, Türkiye’de yerleşik olmayan üçüncü ülkelerin vatandaşları TL’ye güveniyorlarsa, sattıkları mal ve hizmetler karşılığında, eğer kendi ülkelerinde de kısıt yoksa TL kullanabilirler. Bu demek oluyor ki IŞİD, Nusra, Kobani ya da Esad rejiminden gelip Türkiye’de TL üzerinden işlem yapabilirler. Gümrükten geçişlerde de paranın kaynağını ispatlama gibi bir kısıt olmadığı için ellerindeki malı satarak ya da içeriden aldıkları finansal destekle Güneydoğu illerinde dikkat çekmeden alışveriş yapabilirler.

Örneğin Kuzey Suriye’nin bir bölgesinde zeytinyağı ihraç ediliyor. Karşılığında TL kabul ediliyor. Bu parayla Gaziantep’ten bot, elbise, un, makarna, tuz vs. ithal edilebilir. Suriye’de bankacılık sistemi çalışmadığı için getirilen düzenlemelerle nakit üzerinden kolaylık sağlandı. Grup halinde IŞİD ya da ÖSO’ya katılacaklar, Kilis’ten Gaziantep’ten ihtiyaçlarını alabilir. Savaşanlara ayakkabı lazım, yiyecek içecek lazım. Uzun vadede bölgede ne olur biter bilmiyoruz ancak o döneme dek TL kullanımı yüzde 60-70’e ulaşırsa kurulacak yeni hükümetin isteği dahilinde para politikası Türkiye’ye tabi olabilir. Gümrük ihtiyaçlarını karşılamak üzere TL kullanıyor. Petrolü bir şekilde dolarla uluslararası piyasada satıyordu. Şimdi doların yerini TL alıyor.

Suriye’deki terör gruplarının Türkiye’deki destekçileri de bu genelgelerden faydalanarak finansman desteği sağlayabilir. Merkez Bankası’nın emisyon hareketlerine baktığımızda Güneydoğu’da emisyon hacminin son dönemde artış gösterdiğini görüyoruz. Emisyon, Merkez Bankası tarafından basılan kağıt ve metal paranın toplamına deniyor.

200’LÜK BANKNOTLAR

Emisyon hacmi ise, piyasaya sürülen banknotların toplam tutarını ifade ediyor. Örneğin tatil için para çekiyorsunuz para çektiğiniz yerde emisyon hacmi daralıyor. Bu parayı gittiğiniz yerde harcıyorsunuz ve para bankacılık sistemine yeniden dahil oluyor. Bu şekilde tatil yörelerinde emisyon hacmi artıyor. Sistem böyle işliyor.

Bunların içinde 5’lik, 10’luk, 20’lik, 50’lik, 100’lük ve 200’lük banknotlar var. Ancak Güneydoğu’da daha ziyade büyük küpürler işlem görüyor. 100’lük ve 200’lük gibi. Örneğin sınırdan 10 bin TL geçirilecekse daha büyük küpürler daha az yer kaplıyor, fazla dikkat çekmeden taşınabiliyor, muhafazası kolay vs. O yüzden bu bölgede emisyonun büyük küpürleri kullanılıyor.

Haberin Devamı

Keskin yükseliş Merkez Bankası’nın son açıkladığı verilere göre ise temmuz ayında toplam emisyon hacmindeki hızlı artış da dikkat çekiyor. Temmuz başında 95.5 milyar lira olan emisyon hacmi 18 Temmuz’da 108.6 milyar liraya kadar yükseldi. Mart sonundan haziran temmuz başına kadar da yaklaşık 6 milyar lira arttı.

Teröre finansman sağlandı

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran ise gazetemize yaptığı değerlendirmede, Gümrük Bakanlığı’nın düzenlemelerinin iki önemli amacı olduğuna dikkat çekti:

* İktidarın uzun süre destek verdiği Suriye’deki rejim muhalifi silahlı grup mensupları, yöneticilerinin bu faaliyetleriyle ilgili parasal hareketleri denetim dışına çıkararak onlara rahatça hareket alanı sağlamak,

* Borçlarını çevirmek ve yavaşlayan ekonomisini canlandırabilmek için yüksek miktarda döviz girişine ihtiyacı bulunan Türkiye’ye kayıt dışı yollardan döviz girişlerini teşvik etmek.

Ödemeler dengesi verilerine göre yılın ilk beş ayında Türkiye’ye 8.9 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girişi olduğunu, bunun 4,7 milyar dolarının nisan ve mayısta gerçekleştiğini vurgulayan Oran, “AKP iktidarı ve yandaş medya korosu, yüksek sesle ‘AK Parti IŞİD’e asla destek vermemiştir’ tiradını seslendirse de tek başına bu düzenleme bile bunun aksini ispatlamaya yeterlidir” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.