Sütte KDV Yüzde 1 Olmalı

01.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Pınar Süt Genel Müdürü Ahmet Uysal, süt hayvancılığının geliştirilmesi için KDV`nin yüzde 1`e indirilmesi ve teşvikin ise 5 bin liradan 20 bin liraya çıkarılması gerektiğini savundu.


Üretimin sadece yüzde 20`sini entegre tesislerinde işleyebilen süt sektörünün önde gelen kuruluşları, süt hayvancılığının geliştirilmesi için bir dizi önlem alınması gerektiğini söylüyor. Pınar Süt Genel Müdürü Ahmet Uysal, sütün temel besin maddesi olarak kabul edilerek yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1`e indirilmesini talep ederken, litre başına 5 bin lira olan teşviğin 20 bin liraya çıkarılması gerektiğini vurguladı. Pınar Süt`ün geriye doğru entegrasyonu sağlayan şirketlerin arasında yer aldığına işaret eden Uysal, 80 süt alım merkezi, 250 tane sözleşmeli çftlik ile anlaşmalı olarak çalıştıklarını belirtti. Bunun dışında Ege çevresindeki köylerdeki 35 bin üreticiden her gün süt topladıklarını dile getiren Uysal, Yozgat`taki fabrikanın devreye girmesi ile birlikte 10 bin üreticiye de bu bölgede ulaşmayı başardıklarını kaydetti. Uysal, küçük tanklarla köylüden sütün toplanarak, süt toplama merkezine getirildiğini, ardından hemen soğutularak tankerlerle fabrikalara gönderildiğini açıkladı.


KDV İNSİN, PRİM ARTILSIN;

Ahmet Uysal, süt hayvancılığını geliştirmek ve süt tüketimini artırmak için yapılması gereken temel çalışmalar olduğunu vurguladı. Sütün halen temel besin maddesi olarak işlem görmediğine dikkat çeken Uysal, bir insanın sadece süt içerek yaşamını sürdürebileceğini savundu. Sütün KDV`sinin halen yüzde 8 olduğuna işaret eden Uysal, Biz yıllardır sütün KDV`sinin yüzde bire indirilmesi ve temel besin maddesi olarak kabul edilmesi için mücadele veriyoruz dedi. Türkiye`de ambalajlanmış süt sanayinin halen yüzde 20`lik bir paya sahip olduğunu kaydeden Uysal, yüzde 40`ın sokak sütü olarak satıldığını, diğer yüzde 40`lık bölümün ise hijyenik olmayan koşullarda üretildiğini belirtti. Uysal, KDV oranının yüzde 1`e çekilmesinin, hijyenik koşullu, ambalajlanmış süt ürünü satışını artıracağını söyledi. Halen Türkiye`de süte verilen teşviğin litre başına 5 bin lira olduğunu dile getiren Ahmet Uysal, bunun en az 20 bin liraya çıkarılması gerektiğini de savundu. Uysal, alınması gereken diğer önlemleri ise Hayvan hastalıklarının minimize edilmesi, suni tohumlama, kaliteli sperma ithalinin gerçekleşmesi. Kaliteli gebe düve, damızlık düve ithalatının kontroller çerçevesinde ithalatının gerçekleşmesi. Günümüzde hep sonucu konuşuyoruz. Esasında sonuca ulaşmadan önceki geriye doğru entegrasyonu konuşmamız lazım. Süt hayvancılığının geliştirilmesini istiyorsak, bunları yapmak zorundayız şeklinde sıraladı.


Pınar Süt`ün yıllık cirosunun 210 milyon dolar olduğunu ifade eden Ahmet Uysal, ihracatlarını ise 12 milyon dolar olarak açıkladı. Süt ve süt ürünleri alanında faaliyet gösteren tek ISO 9001 belgeli şirket olduklarını dile getiren Uysal, geçtiğimiz hafta içerisinde TSE tarafından düzenlenen Ambalaj Yarışması 2000`de Kaymaklı Yoğurt, pratik kapaklı Pınar Süt ve Kido Mini Peynir ambalajları ise Altın Ambalaj ödülünü aldıklarını belirtti. Tasarruf Sigortası Mevduat Fonu`na devredilen grup şirketlerinden Yaşarbank`ın kendilerine etkisi olup olmadığı sorusuna ise Uysal, Bizim açımızdan herhangi bir etkisi olmadı. Çünkü ticari ilişkiler açısından bizim Yaşarbank`la Pınar Süt arasında herhangi bir alacak verecek ilişkimiz yoktur. Bu açıdan, biz herhangi bir etkileşmenin içerisine girmedik şeklinde cevap verdi.
(FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.