Tarım Sektörüne Destek Şart

21.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


AB`ye girince sektörlerin rekabetinin daha da zorlaşacağını vurgulayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, bu nedenle tarım sektörünün güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Avrupa Birliği`ne (AB) giriş sürecinde tarım sektörünün çok güçlü hale getirilmesi gerektiğini belirterek, AB`ye girişte herşey güllük gülistanlık olmayacak. Devlet, üretici ve pazarlayıcı olarak önümüzü çok iyi görerek, hazırlık yapmalıyız`` dedi. Veteriner Hekimler Derneği (VHD) tarafından düzenlenen Türkiye`de Üretimden Tüketime Et`` konulu sempozyumun açılışında konuşan Bakan Gökalp, AB mevzuatının yüzde 70`inin tarım ve tarımsal desteklerle ilgili olduğuna ve AB`nin tarıma desteğinin çok geliştiğine dikkati çekti. AB`ye girince sektörlerin rekabetinin daha da zorlaşacağını vurgulayan Bakan Gökalp, bu nedenle tarım sektörünün güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Asıl destek 3 milyar dolar

Türkiye`de tarıma 12 milyar dolar destek verildiğinin söylenmesine karşın bu desteğin ancak 3 milyar dolarının çiftçiye ulaştığını anlatan Bakan Gökalp, tarımsal kuruluşların ödediği faizlerin tarıma destek sayılamayacağını ifade etti. Gökalp, uygulanan politikalar sonucu, geçen yıl 493 trilyon lira olan TMO`nun faiz yükünün bu yıl 80 trilyon liraya indiğini belirtti.

Desteklerin doğrudan çiftçiye ulaşması için bu sistemde radikal değişiklik yapmak istediklerini kaydeden Gökalp, bu kapsamda 160 trilyon liralık gübre sübvansiyonundan vazgeçilmesini, ancak bunun karşılığında gübrede KDV`nin yüzde 17`den yüzde 1`e indirilmesini önerdiklerini açıkladı. Gökalp, Çünkü bu 160 trilyon liranın da köylüye ulaşıp ulaşmadığını takip edemiyoruz`` dedi. Gökalp, tarımsal reform kapsamında uygulamak istedikleri doğrudan gelir desteğini de ``toprağı işleyene, suyu kullanana`` vermek istediklerini belirtti.

Hayvancılık konusunda da bir kamuoyu oluşturulması gerektiğini anlatan Bakan Gökalp, şimdiye kadar sıfır faizli krediler dağıtılmasına, 274 bin baş damızlık gebe düve ithal edilmesine karşın, kooperatifler aracılığıyla dağıtmak üzere 5 bin hayvanı bulamadıklarını söyledi. Diğer alanlarda olduğu gibi hayvancılık konusunda da Atatürk döneminde büyük atılımlar yapıldığını, hayvan ıslah kanunu çıkarıldığını belirten Gökalp, Gerçekten, Atatürk, bu millete Allah`ın bir lütfudur`` diye konuştu. Gökalp, besi hayvanları için bir defaya mahsus olmak üzere doğrudan destek ödemesi yapacaklarını, ayrıca özel sektörün hayvancılık konusunda yatırım yapmasını destekleyeceklerini kaydetti.

Hayvansal ürün ithalatı artacak

Toplantının açılışında konuşan VHD Başkanı İsmail Hakkı Korkut da,hayvancılık sektörü ile ilgili politikalar üretilirken, siyasal amaç yerine, sektörü diriltecek, yapısal dönüşümü sağlayacak, teknoloji kullanımını özendiren politikalara yönelinmesini istedi. Türkiye`de uygulanan yanlış politikalar sonucunda hayvan sayısının azalmasına karşın verimin istenilen düzeyde artmadığını anlatan Korkut, toplumun sağlıklı beslenebilmesi için 2010 yılında 4.5 milyon ton et, 12 milyon ton süt, 23 milyar yumurtaya ihtiyaç duyulacağını, bu nedenle gelecek yıllarda milyarlarca dolarlık hayvansal ürün ithalatının gerekeceğini kaydetti.

Türkiye Süt, Et ve Gıda Sanayicileri Birliği (SETBİR) Genel Sekreteri Erkan Benli ise AB`de sadece sığır etinin piyasa düzenlemesi için 5 milyar dolar destek sağlandığına dikkati çekerek, ``Türkiye`de hayvancılığa kaynak ayrılmadığı sürece, Hilton Oteli`nde sempozyum düzenlemenin ötesine gidemeyiz`` dedi. AB`nin ortak tarım politikalarına entegre olurken çok dikkatli davranmak gerektiğini belirten Benli, hayvancılık sektörü olarak AB ile rekabet etmeyecek durumda olduklarını, üyelik halinde büyük sorunlar ile karşılaşabileceklerini söyledi. Benli, tarımsal üretimde hayvancılığın payının yüzde 30`dan, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 50-70`lere çıkarılması için, siyasi kararlılık gerektiğini de vurguladı. BESDBİR Başkanı Kemal Akman da, beyaz et üretiminde Türkiye`nin dünyada 17. sırada bulunmasına karşın, maliyetlerin yüksek olması nedeniyle ihracatta rekabet edemediklerini söyledi.(FİNANSAL FORUM)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.