Tekstil İhracatçısı Önlem Bekliyor

10.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Uludağ İhracatçılar Birliği Başkanlar Kurulu Başkanı Yıldırımçakar: -Konfeksiyon İhracatındaki Gerileme Rekor Düzeyde -İhracatın Desteklenmesinden Önce, Önümüzdeki Engeller Kaldırılmalı

BURSA (A.A) - 10.11.2000 - Tekstil ihracatçısı, KDV iadesi, pahalı elektrik kullanımı, Alman Markı ile Euro`nun dolar karşısında değer kaybetmesi ve uzakdoğu ülkelerinden gelen dampingli kumaşların ülkeye girişinin önlenmesi gibi konularda yaşanan sorunlara hükümetin çözüm bulmasını istiyor. Uludağ İhracatçılar Birliği (UİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Orhan Yıldırımçakar, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye`de tekstil ve konfeksiyon sektöründe ihracatın gerileme noktasına geldiğini belirterek, hükümetin bir an önce sorunlara çözüm bulması gerektiğini söyledi.

-KONFEKSİYON İHRACATINDA REKOR GERİLEME-

Hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatının Ekim ayında yüzde 14, tekstil ihracatının da yüzde 0.7 oranında gerilediğine dikkati çeken Yıldırımçakar, Özellikle konfeksiyondaki gerileme rekor düzeyde dedi. Yıldırımçakar şöyle konuştu: İhracatçının desteklenmesinden önce önümüzdeki engeller kaldırılmalı. Mark ile Euro sürekli değer kaybediyor. Tekstilci hammaddesini dolar üzerinden alıyor, ancak ihracatını Avrupa Birliği ülkelerine yapıyor. Euro`nun dolar karşısında değer kaybetmesi ihracatçıyı sıkıntıya sokuyor. Bunun yanında en önemli girdilerden elektriğin dünya ortalama fiyatı 3-3,5 cent iken Türkiye`de 7 cent. En pahalı elektriği Türk sanayicisi kullanıyor. Ayrıca özellikle uzakdoğu ülkelerinden gelen dampingli kumaşlara da antidampig vergisi konulmalı. Bu önlemlerin alınması için hükümetin bir an önce adım atmasını bekliyoruz.

Son günlerde ortaya çıkan hayali ihracat operasyonlarıyla ihracatçının Maliye tarafından sıkı takibe alındığını ifade eden Yıldırımçakar, bu durumun da işlemlerin yavaşlamasına neden olduğunu kaydetti. KDV iadelerinin geç ödendiğini vurgulayan Yıldırımçakar, konuya ilişkin Maliye Bakanlığı`na götürdükleri öneriyi şöyle özetledi: İhracatçı, KDV iadesinin yerine geçecek (çek) niteliğindeki bir evrakla SSK`ya prim, TEDAŞ`a da elektrik borcunu ödeyebilir. Yani maliye, SSK ve TEDAŞ`a borçların mahsubuna yönelik bir evrak tanzim ederse ihracatçı da bu gecikmeden etkilenmez.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.