Tekstil ihracatı 2001`de düşecek!

15.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
2005 yılı dünya ticareti için tam bir dönüm noktası olacak. Dünya Ticaret Anlaşması GATT`ın (General Agreement on Trae and Tariff) yürürlüğe girmesiyle birlikte tüm dünyada gümrük duvaralrı kalkacak. Dünya ticaretindeki bu dönüşümle birlikte, birçok ülkede rekabetçi olmayan sektörlerin derin yaralar alması ve yok olması kaçınılmaz.

Türkiye`nin ihracatçı sektörlerini, özellikle de tekstil ve konfeksiyon sektörünü önümüzdeki günlerde beş yıllık süreçte ciddi bir sınav bekliyor. Aslında türk ihracatının sürükleyici gücü tekstil ve konfeksiyon bu sınavı şimdiden vermeye başladı bile. Bu sınavın en zorlu aşamasının 2001`de yaşanacağı tahmin ediliyor.

Türkiye için önemli bir pazar olan ABD, son olarak Afrika ülkelerine de kapılarını açtı. ABD`nin, azgelişmiş 71 Afrika, Karayip Adaları ve Pasifik ülkesiyle imzaladığı serbest ticaret anlaşması, 1 ekim 2000 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

Bunlar henüz çok sıcak gelişmeler. O yüzden tekstil sektörü bunların etkilerini önümüzdeki birkaç ay içinde hissetmeyebilir. Ancak 2001 yılında sektörün bu konuyla ilgili olarak ciddi bir stres içine girmesi de kaçınılmaz görülüyor.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Güngör Kesçi bu gelişmelerin son derece düşük fiyat seviyelerine neden olacağını belirtiyor. `Keşçi, `Daha düşük verebileceğimiz fiyat kalmayınca, siparişlerin büyük ölçüde düşmeye başladığını göreceğiz. Hükümetin şimdiden bunu görüp tedbir alması lazım` diyor.

Dünyadaki yeni gelişmelerle başı tam anlamıyla dönen sektör, yurtiçinde de pek rahat sayılmaz. Enflasyonla mücadele programının zorlu etkilerini bugüne kadar hisseden sektör, TL`nin değerlenmesi ve kur baskısı nedeniyle de fiyat tutturmakta zorlanıyor.

Sektör aslında hükümetin üç yıllık enflasyonla mücadele programı doğrultusunda koyduğu makro hedeflere güveniyor ve programını ona göre yapıyor. 2000 yılı enflasyonunu yüzde 35-42 aralığında tahmin eden sektör, 201 yılı enflasyonu konusunda yüzde 25 üzerinde birleşiyor. Ekonominin bu yıl yüzde 4 büyüyebileceğini düşünen sektör temsilcileri, yıl sonu için dolar kurunu ortalama 730 bin lira, markı ise 350 bin lira olarak tahmin ediyor.

Enflasyonla mücadele programının en etkili etabının 2001 yılında yaşanacağı da dikkate alındığında, önümüzdeki iki yıl içinde gerek yurtdışında gerek yurtiçinde sektörün zorlu günler geçirmesi bekleniyor. Buna karşın sektör yaklaşan tehlikeyi anlatmakta henüz zorlanıyor. Bunun da nedeni artan ihracat rakamları.

Beklentileri karamsar olan sektör, 1999 yılında ihracatındaki eksi değerleri artıya çevirdi. 1999 yıılnda, 1998`e göre yuzde 7.1 düşen konfeksiyon iharcatı halen hafızalardan silinmedi.

Buna karşın hem tekstil hem de konfeksiyon ihracatı bu yılın ilk 9 aylık döneminde arttı. İhracatçı birlikleri kayıt rakamlarına göre, tekstil ve hammaddeleri ihracatı bir öneki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.3 artarak 1 milyar 938 milyon dolar olarak gerçekleşti. Konfeksiyon İhracatı da 1999 Ocak-Eylül dönemine göre yüzde 22 artarak 5 milyar 722 milyon dolar oldu.

Dokuz ayılk dönemdeki artış rakamlarına rağmen eylül ayındaki konfeksiyon ihracatının düşüşü dikkat çekici. 1999 Eylül`ü baz alındığında, Eylül 2000`de yüzde 4.9`luk bir düşüş yaşandı. Sektör temsilcileri, konfeksiyondaki bu düşüşün nedenini kur baskısına ve fiyat tutturmadaki sıkıntıya bağlıyor. Eylül 2000`de tekstil ve hammaddeleri ihracatı ise yüzde 2.7 artarak 221.5 milyon dolar oldu.

Türkiye`nin hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatındaki en büyük pazarı AB ülkeleri, Hazırgiyim ihracatının yüzde 65`ini Avrupa`ya ihraç eden Türkiye, AB`yi kaptırmamak için fedakarlıktan kaçımıyor. Tekstilciler biliyor ki, kaybedilen pazarları geri kazanmanın maliyeti daha büyük.

Tekstil ve konfeksiyon sektöründen yavaş yavaş çekilme stratejisi uygulayan AB`de günden güne rekabet zorlaşıyor. Sektörden çekilen AB, kapılarını ucuz ve kaliteli mala açıyor. Çin`in girişinin ardından, Meksika`ya da tanınan gümrüksüz ve kotasız ticaret hakkı bunun bir göstergesi.

Bugüne kadar ağırlıkıl olarak Almanya`dan ibaret olarak görülen AB pazarı, şimdilerde mercek altına alındı. Özellikle yılın ilk altı ayında İngiltere`ye yapılan ihracattaki artış dikkat çekici. Bu yılın Ocak-Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre İngiltere`ye yapılan hazırgiyim ihracatı yüzde 33 arttı ve 397.5 milyon dolar olarak gerçekleşti.

ABD Pazarı

Tekstil ve giyim ihracatında gelişen pazaralrdan birisi de ABD. Sürekli bir artış trendi gösteren ABD Pazarı, büyüklüğüyle de imalatçıların ilgisini çekiyor.

Tekstil ihracatındaki payı yüzde 45`leri bulan ABD`yi konfeksiyoncular yeni yeni keşfediyor. Bunda ABD`nin büyük alıcılarının da hazırgiyim sektörünün farkına gerçek anlamda yeni varmasının etkisi büyük.

Yılın ilk 6 ayında ABD`ye yapılan hazır giyim ihracatı yüzde 28.9 oranında arttı ve 588.8 milyon dolar olarak gerçekleşti. ABD ile gelişen ticaretimize kotaların kademeli olarak kalkmasının da etkisi büyük. Yalnız uluslararası ticarette, yukarıda özetle vurgulamaya çalıştığımız gelişmelerin önümüzdeki yıllarda ABD pazarında Türkiye`yi ciddi bir şekilde olumsuz etkileyeceği açık.

Bu nedenle Türk tekstil ve konfeksiyoncularının şimdiden bu durumla ilgili ciddi önlemler almasında fayda var. Tabii şirketler bu pazarla ilgili kendi çaplarında önlemlerini kuşkusuz alacak. Bu noktada asıl önemli olan bir devlet politikası olarak bu pazarda neler yapılacağı. Bu konuda çok somut çalışmaların olmaması sektör temsilcilerini düşündürüyor.

İhracatta şampiyonluğu bugüne kadar hiçbir sektöre kaptırmayan tekstil ve konfeksiyon sektörünün, hayatiyetini sürdürmesi için yapısal bir değişime girmesi de kaçınılmaz olarak görülüyor. Fiyat ile rekabet etme şansını günden güne yitiren sektörün, katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi yeni süreçte en büyük çıkış noktası olacak gibi görünüyor. Markalaşma ve moda yaratma kabiliyetinin de artırılması gerikyor. (EKONOMİST)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.