Tekstilde Büyümeyi Durdurduk

22.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Son dört yıldır tekstile yeni yatırım yapmayan Sönmez Holding, fırsat bulursa, orta vadede inşaat ve turizm gibi başka alanlara kayacak. Celal Sönmez anlatıyor...
Bu dönemde yalnızca yenileme yatırımları yaptık diyor ve hemen ekliyor: Ne yaparsak yapalım tekstil sektöründe eski karlı günleri yakalamak zor. Bu karlarla yola devam etmek de zor. Bu nedenle önümüzdeki 3-4 yıl içinde Sönmez olarak sermayemizi taşıyacağımız alanlar arıyoruz. Bu hemen olacak bir şey değil ama uzun vadede olacak.


YENİ ALANLAR ARAŞTIRIYOR;

Geçen yılla bu yılı kıyaslamanın doğru olmayacağını söylüyor Celal Sönmez. Bugün kendi firmalarının yakaladığı performans, ona göre, üretimin vasat olduğu dönemlerin çok çok üstünde. Evet, kapasite kullanım oranları çok arttı. Firmalar ne üretirse satıyor satmasına ama, iş kar marjlarına gelince aynı şeyleri söylemek zor. Celal Sönmez, Bu dönem zaten tekstilin en canlı olduğu dönem. Geçici mi onu bilmiyoruz ama şu anda kapasite kullanım oranlarımız en üst düzeylerde. Ancak artık kabul etmemiz gereken şey, neredeyse karsızlık derecesinde, minimum karlarla çalışıyoruz değerlendirmesini yapıyor. Celal Sönmez`e göre, tekstilde `kaba elma` dönemi çoktan bitti. Yani 1980`li, hatta 1990`lı yılların başına atıfta bulunuyor. Ne üretirse satıyordu Türk tekstilcileri... Bu dönemde doktoru, manavı, kasabı herkes tekstilci olmuş, ucundan kenarından bu sektörden para kazanmanın yolunu bulmuştu. Kar marjları inanılmaz boyutlardaydı. Ancak bugün durum tersine döndü.


Artık Türk firmaları kendi içlerinde rekabet etmiyor, globalleşen dünyada, bütün ülkelerle yarışıyor. Türkiye`de maliyetler artıyor, Türk tekstilcileri de rakipleriyle rekabet edemez düzeye geliyor. Yarışta daha az kar marjına razı olan ülkeler ve firmalar var ama bu durum Türk firmaları açısından ne kadar devam eder? Celal Sönmez bu noktada çok fazla iyimser değil: Çok zor bir dönem olacak. Özellikle basic ürünlerde durum çok vahim. 2 dolara mal ettiğiniz bir üründen, bu maliyetlerle ne kadar kar elde edebilirsiniz ki!.. Bence gelecek 10-20 yıl içinde Türkiye yavaş yavaş tekstil sektöründen çıkacak. Ancak Celal Sönmez, tekstilin bazı bölümleri için o kadar da karamsar değil. Özellikle finishing diye tanımlanan bölümlerde Türkiye`nin şansı olduğunu düşünüyor. Peki nereye kadar? Türkiye`nin en büyük avantajı ulaşım. Ne zaman uçak taşımacılığı tır taşımacılığı kadar ucuz olur, işte o zaman Türkiye tekstilinin hiçbir alanında şansı kalmaz yorumu yine Celal Sönmez`e ait...


Sönmez Holding olarak son 3-4 yıldır tekstilde büyümeyi durdurduklarını belirten Celal Sönmez, İyi ki de yeni yatırım yapmamışız. Sektör hemen hemen 1994`ten beri belini doğrultamadı. Biz de bu stratejik kararımız nedeniyle krizi aştık diyor ve bu dönemde yalnızca tevsi yatırımları yaptıklarını söylüyor. Uzun vadede sermayelerini taşıyabilecekleri başka alanlar aradıklarına da dikkat çeken Sönmez, geçmişte finans sektörüyle ilgilendiklerini, bugün içinse inşaat sektörüne çok büyük ilgi duyduklarını açıklıyor. Bir de Celal Sönmez`in kişisel olarak ilgi alanında olan turizm sektörü var... Peki Sönmez Grubu, inşaat sektöründe neler yapacak, neler planlıyor? Celal Sönmez, enerjilerini, öncelikle, şimdilerde birincisini açmaya hazırlandıkları alışveriş merkezleri üzerinde yoğunlaştıracaklarını vurguluyor.


ALIŞVERİŞ MERKEZİ KURACAK;

Sönmez Holding, Bursa-İstanbul yolunda, 48 bin metrekare alan üzerinde As Merkez adıyla, kentin en lüks alışveriş merkezini kurdu. Celal Sönmez, alışveriş merkezinin özelliklerini anlatırken bir noktaya dikkat çekmeden geçemiyor: As Merkez adını Akmerkezi hatırlatsın diye koymadık. As bizim daha önce değişik şirketlerde kullandığımız bir isim. Ayrıca öyle deseler de alınmayız, çünkü Akmerkez çok başarılı bir yer ve başarılı olanlar taklit edilir. Toplam 102 firmanın yer aldığı alışveriş merkezinin halen yüzde 75`i kiralandı. Merkezde yer alacak markalar arasında Mudo City, Toys`R`us ve Çarşı gibi firmalar yer alıyor. Celal Sönmez, ikinci alışveriş merkezini Bursa İzmir yolu üzerinde planladıklarını söylüyor. Burada yapılacak merkez daha geniş kapsamlı olacak. İçinde bir beş yıldızlı otele de yer verilecek. Celal Sönmez, Bursa`nın beş yıldızlı bir otele ihtiyacı olduğunu, bu projeyle ihtiyaca da cevap vermeyi amaçladıklarını belirtiyor.


Sönmez Holding, oteli uluslararası otel zincirleriyle ortak yapma taraftarı. Celal
Sönmez, Arsa vereceğiz, inşaatı yapacağız. Yalnızca onlara isim vermek kalıyor değerlendirmesini yaparken, otel işletmeciliğini uluslararası bir zincirle yapma nedenlerini de şöyle anlatıyor: Proje aşamasında böyle bir anlaşma imzalamak istiyoruz. Çünkü inşaat yapıldıktan sonra, binayı onların standartlarına uydurmak için çok büyük zorluklar çıkacak. Oysa şimdi onlar nasıl isterse öyle bir bina yapmış olacağız, böylece sorun çıkmayacak. Sönmez Holding, inşaat sektöründe, özellikle konut alanında faaliyet göstermeyi planlıyor. Özellikle tek katlı konutlarda yoğunlaşmayı amaçladığını belirten Sönmez, Şimdi uzun vadeli konut kredileriyle arsa pazarlayıp, konut üretimi yapılıyor. Biz de aynı yöntemle Bursa`da konut üretmek istiyoruz diyor.


Celal Sönmez`in uzun vadede sermayeyi taşımayı düşündüğü sektörlerden biri de turizm... Güneyde bir otel sahibi olmayı kişisel olarak çok istediğini ifade eden Sönmez, Son iki yıldır tatile gidemiyorum. Bunun da etkisi var mı bilmiyorum, bir otel almayı istiyorum. diyor.Bir zamanlar finans sektörüne girmeye çok heveslendiklerini ancak gerçekleşmediğini vurgulayan Sönmez, son dönemlerde bir değişimden geçmesine rağmen hala potansiyeli en yüksek sektörler arasında görüyor finansı. Bilgi ve finans olmadan, bilek gücüyle hiçbir iş yapamazsınız sözleriyle sektörün önemine dikkat çeken Sönmez, bu konuda yatırım yapmak için biraz geç kaldıklarını da itiraf ediyor.(PARA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.