Tezsan Artik Tezgah Uretmeyecek.

29.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
1998 krizininardindan yatirimlarin durmasi, bu alanda faaliyet gosteren Tezsan gibi sirketlerin artik uretim yapamamasina neden oldu. 1969 yilinda kurulduktan sonra 1985`de Is Bankasi tarafindan sahiplenen ve 1993 yilinda ise Sisecam Toplulugu`na katilan Tezsan, yatirim mali uretmenin faturasini agir oduyor. Krizden en fazla etkilenen sirketler arasinda yer alan Tezsan Takim Tezgahlari, tezgah uretiminden tamamen cikacak 1995 yilindan itibaren gumruk Birligi ve ithalatin serbest kalmasi ile baslayan sektorel sikintinin, 1998`deki Asya ve Rusya krizleri ile derinlesmesi, son iki yilda ic pazar iyice daralirken, Tayvan, Bulgaristan ve Romanya`dan ucuz ithalat, sektoru, dolayisiyla Tezsan`i zor duruma soktu. Bu gelismeler karsisinda, 1999 yilinin ilk yarisinda 80 kisiye isten cikararak uretimini yavaslatan Tezsan, yilin ikinci yarisinda da ekonomide bir gelisme saglamamasi sonucunda 15 Aralik 1999`da uretimini tamamen durdurdu. Tezsan`in tezgah uretiminden tamamen cekildigini belirten Muhasebe Muduru Ilker Menderes, finansal sikintilar nedeniyle uretimin durdugunu vurguladi. Su anda herhangi bir faaliyetin olmadigini ifade eden Menderes, kayitli sermaye tavaninin 1 trilyon liradan 5 trilyon liraya yukseltilecegini kaydetti. Sektorde cok fazla ithalatci firmasi sayisi 90`a yukseldi. Bu firmalarin onemli bir bolumu Uzakdogu kokenli. Maliyet acisindan onlarla rekabet etme sansimiz cok zayif. 60 bin dolardan satilan tatim tezgahlarini, 1 yili odemesiz, taksitlerle 25-30 bin dolara satiyorlar. Uzakdogu`dan gelen tezgahlarin yani sira, musterilerimizin onemli bir bolumunu olusturan KOBI`lerin deprem felaketinden zarar gormesi de bizi olumsuz etkiledi` degerlendirmesinde bulundu. 1998 yilinda 709 tezgah uretip, 737 adet satis gerceklestiren Tezsan, 1999`da ise 148 tezgah uretip, 162 adetlik satis yapabildi. 1999 yilinda hic yatirim yapmayan sirket, uretim faaliyetinin yavaslatilmasini takiben nisan 1999`da fabrika arsa ve binasini satarak, borclarin azaltilmasina calisti. 1999 yili basinda 221 olan calisan sayisi ise yil sonunda 5`e dustu. 1998 yilini 703 milyar lira kapatan sirket, gectigimiz yil ise 988 milyar lira zarar etti. 1998 yilinda 6.9 trilyon lira olan cirosu, gectigimiz yil yuzde 56`lik azalisla 3 trilyon liraya gerileyen Tezsan`in brut kari 25 trilyon liradan 564 milyar liraya dustu. 3 trilyon liranin ustunde finansman giderine katlanan sirket, esas faaliyetlerinden 639 milyar lira zarar etti. (FINANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.