Thyao Turk Hava Yollari A.o.`nun Basinda Yeralan Habere Iliskin Olarak Borsa Baskanligi`nca Istenen Aciklamaya Cevaben Gonderdig

07.09.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
"Konu: Sermaye Piyasasi Kurulu`nun Seri:VIII No:20 sayili Tebligi uyarinca yapilan aciklamadir.
Ilgi: 07.09.1998 tarih, 14880 sayili yaziniz.
Ic hatlarda Bolgesel Havayolu kurulmasi ile ilgili calismalara Turk Hava Yollari`nin 02.09.1997 tarihli Yonetim Kurulu karari dogrultusunda baslandigi Borsaniza daha once de bildirilmisti. Gecen sure icerisinde yurutulen calismalar bugun icin belli bir noktaya gelmis olup, icinde bulunulan asamada Ankara merkezli yeni sirketin sefer yapacagi noktalar, frekanslar, tarife yapisi ve ucak filosunun belirleme calismalarina agirlik verilmistir.
Bolgesel Havayolu`nun yeni bir uygulama ile olusturulan tarifesi Turkiye`nin onde gelen yerlesim merkezlerini Esenboga Havalimani uzerinden birbirine baglamayi hedefliyor. Bu ucus agi ile 90 dakikalik transit suresinde (Esenboga Havalimaninda en fazla 90 dakikalik gecikme ile) Ankara`dan bu merkezlere mevcut baglanti sayisi haftada 380`den 2070`e cikmaktadir.
Boylece, gunde ortalama 3 veya 4 frekans ile Turkiye`nin kuzey/guney, dogu/bati illeri Ankara uzerinden havayolu ile birbirine baglanmakta olup bu sekilde, ic hat yolcularina mevcut tarifeye oranla 4 kat daha fazla frekans sunulmus olacaktir. Bolgesel Havayolu ucuslarina devam ederken THY kendi tarifesinde mevcut Istanbul cikisli ic hat seferlerini yapmaya devam edecek olup, Istanbul/Ankara seferleri de THY tarafindan gerceklestirilecektir.
Bu yeni havayolu sirketi daha sonraki asamada ise, faaliyette bulundugu bolgede sinir otesi yakin merkezler arasinda dis hat ucuslari yapma calismalarina baslayacak olup, bu sekilde sistemin 10 yeni dis hat noktasina baglanti vermesi saglanacaktir. Bolgesel Havayolunun rezervasyon, handling, teknik bakim gibi yan hizmetlerini ucreti karsiliginda THY`ndan satin alinmasi planlamanin THY acisindan cok onemli bir parcasini teskil etmektedir.
Turk Hava Yollari icerisinde Bolgesel Havayolunun kurulusu ile ilgili teknik calismalar surdurulurken Ortaklik, cesitli kuruluslar ile, proje bazinda, ozellikle konuya iliskin piyasa ilgisini tespite yonelik bir dizi gorusme yapmis olup, su ana kadar herhangi bir kurulusla konuya yonelik bir niyet mektubu imzalanmis degildir. Ozellestirme Kanunu paralelinde bolgesel havayolunun baslangista % 100 hissesi THY`na ait olacak, ikinci asamada ise asgari % 51 hissesi ilgi gosteren sahis ve kuruluslara ihale yolu ile satilarak, THY`nin da hissedar oldugu ozel bir sirket statusune kavusturulacaktir. Kurulacak olan sirkette % 50`nin altinda hissedar olacak THY`nin onemli ticari konularda agirlikli bir sekilde imtiyaz sahibi olmasi "Ana Mukavale" ile temin edilecektir.
Bu projenin:
1) Ulkemizde, ulastirma sektoru faaliyetleri icinde % 1.5 gibi cok dusuk bir paya sahip olan hava yolu ulasim payinin % 3`e cikmasi ile, benzer ekonomik guce sahip ancak ic hat hava ulasim kitle oraninin yuksek oldugu diger ulkeler seviyesine cikmasina yardimci olacagina mutlak gozu ile bakilmaktadir.
2) THY isletmesinde zararli olan bu hatlarin, bolgesel hava yolunun daha dusuk maliyet yapisi ile, karli bir operasyona donusmesinin gerceklesecegi kabulu zorunlu olan bir gercektir.
3) Sirketin % 60 hissesinin satisa sunularak ihale yolu ile ozellestirilmesi, bu konuda ve bu konu ile ilgili olarak yapilacak olan yatirimlarda kamu kaynaklarina ilaveten ozel tesebbus kaynaklarinin da kullanilmasinin saglayacaktir." (IMKB BULTEN)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.