Ticari Araç Yükselişte

24.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Otomotiv sektörü içinde popüllaritesi her geçen gün artan ticari araç, CNR`da
6. düzenlenen `Ticari Araç 2000 Fuarı`nda yeni modellerle görücüye çıktı



Ticari Araçlar 2000 ile Uluslararası Otomotiv Yan Sanayi Yedek Parça, Aksesuvar ve Servis Ekipmanları Fuarı (Otomotiv 2000), CNR Fuar Merkezi`nde açıldı. Otomotiv sektörünü bir araya getiren fuarların açılışında düzenlenen törene katılan Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, Türk otomotiv sektöründe önemli gelişmelerin yaşandığını ancak istenilen ölçek ekonomisine hala ulaşılamadığını bildirdi. Geçen yıl sektörün 2.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan Tüzmen, `Türkiye çok daha iyisini yapabilecek durumda. Kapasitesini sonuna kadar kullanırsa 6 milyar dolarlık ihracat ve 250 bin işçiyi çalıştıracak durumda. Sektörün 2002`de 5 milyar dolarlık ihracata ulaşacağı aşikar` dedi. Tüzmen, sektöre gereken desteği sağlamak üzere sektörün stratejik olarak ön sıraya alındığını da bildirdi.


İHRACATTA AZALMA VAR;

Taşıt Araçları Yan Sanayii Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bayraktar da, konuşmasında, büyük gelişme gösteren otomotiv yan sanayi sektörünün ihracatının giderek azalan ivmeyle artış gösterdiğini belirterek, `Bu duruma ne kadar dayanabiliriz, bilmiyoruz` dedi. İthal Otomobilleri Türkiye Mümessilleri Derneği (İOD) Başkanı Yüksel Mermer de, sektörde yaşanan canlılığın ekonomik açıdan doğru yolda yüründüğünün göstergesi olduğunu söyledi. Ticari araç satışlarının, Türkiye`nin iş ve ekonomik yaşamındaki dalgalanmalara en hızlı tepki veren unsurlardan biri olduğunu kaydeden Mermer, hafif ticari araç satışlarının bu yıl 150 bini geçmesinin beklendiğini kaydetti. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan İlkbahar da, otomotiv fuarlarına çok sık düzenlendiğine dikkat çekerek, bunun ilgiyi azaltıcı etkisi bulunduğunu bildirdi.


ÇİNLİ JAC TÜRKİYE`DE;

Otomotiv 2000 Fuarı`nda 500`ü aşkın katılımcı kuruluş, otomotiv sektörüne yönelik yedek parça, aksesuvar ve servis ekipmanlarını sergiliyor. Ticari Araçlar 2000 Fuarı`na da 20 kuruluş ürünleriyle katılıyor. Tofaş Fiat`ın çok amaçlı kullanıma yönelik Fiat Doblo`yu piyasaya sürmesiyle hareketlenen sektörün, bu tip araçlara yönelik tanıtımlara ağırlık vermeleri dikkati çekiyor. Bu arada, ilk kez Çinli JAC marka kamyon ve otobüslerin sergilenmesi dikkat çekici bir başka unsuru oluşturdu. JAC`nin ithalatını gerçekleştiren Şahsuvaroğlu şirketinin yetkilileri, çeşitli avantajları bulunan ürünleri piyasaya büyük rekabetçi fiyatlarla sunacaklarını söylediler. JAC, pazarda Isuzu, Mitsubishi gibi Uzakdoğu menşeli markalara rakip olmayı hedefliyor. JAC Türkiye Genel Müdürü Ö. Faruk Tabanlı, fiyatlarının diğer uzakdoğu modellerine göre yüzde 25 daha ucuz olduğunu ve bu avantajı kullanarak pazarda önemli firmalar arasında yer edineceklerini iddia etti.


OPEL VİVARO`YU GETİRİYOR;

Opel fuarda, yeni aracı Vivaro`nun tanıtımına ağırlık veriyor. 2001`in 2. yarısında Türkiye pazarına sunulacak Vivaro ile Opel, ticari araç pazarına da önem vereceğini gösteriyor. Pegueot standında satışına yeni başlanan Expert, Partner, Boxer Panelven, J9 ve Boxer Ambulans modelleri yer alıyor. Tofaş`ın tüm ticari araçların yanı sıra Doblo ile ağırlığını koyduğu fuarda Renault, yeni Trafic ve kavram van Modus`u sergiliyor. Üç yeni ticari aracı Starex Cargovan, Panelvan ve HD - 35 ile fuarda gövde gösterisi yapan Hyundai, hafif ticari araçta yakaladığı başarıyı, ağır ticari araçlara da taşımayı amaçlıyor. 2000`in ilk 10 aylık satış rakamlarına göre pazarda Ford`dan sonra 2. sırada yer alan Volkswagen ise, Transporter 50. yıl, Volt, Caddy, Caravelle ve Multivan Generation gibi modellerini sergiliyor. Isuzu, Kia, Mercedes, Mitsubishi araçlarıyla Temsa, Rus menşeli GAZ marka araçlarıyla Çelik Motor ürünlerini sergileyen diğer kuruluşlar arasında yer alıyor. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
993 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.