Toprak Leasing 60 Milyon, Factoring 200 Milyon Dolarislem Hacmi Hedefliyor.

21.06.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Toprak Finansal Kiralama Genel Muduru Can KarasIklI, ilk alti ayda genel anlamda karlilik ve satis hedefleri acisindan bir farklilik olmadigini, dunyadaki krize paralel olarak hedeflere ulasmayi planladiklarini soyledi. KarasIklI, Toprak Leasing`de 60 milyon dolar, factoring`de ise 200 milyon dolar uzerinde bir islem hacmi hedeflediklerini belirterek, factoring de piyasalari canlandirici onlemler alinirsa bu oranin uzerine cikabileceklerini, tersi durumunda ise 200 milyon dolarda kalacaklarini sozlerine ekledi. KarasIklI, leasing sirketlerinde net satislarin sanayi sirketlerinin net satislari gibi olmadigini, dolayisiyla da uluslararasi muhasabe standartlari olmadigi icin net satislar icinde ana para ve faizin de bulunduguna dikkat cekti. Can KarasIklI, `Burada onemli olan uluslararasi standarttaki mali tablolarla SPK standartlarindaki mali tablolarin karsilastirilmasi. Uluslararasi standartlardaki net satislar gercek satisi yansitiyor. Bu nedenle net satis ve kar konusunda arastirma yaparken, leasing ve factoring sirketlerini ayribir yerde degerlendirmek lazim. Finans sektorunde satis karliligi onemli degil, onemli olan aktif karliligi ve ozkaynak karliligi.` Bu konunun Sermaye Piyasasi Kurulu`ndan cok leasing kanunu ile ilgili bir konu oldugunu belirten KarasIklI, su degerlendirmelerde bulundu. `1998 yilinda hem piyasadaki yavaslama hem de nakit akisimizin guclu olmasi nedeniyle o donemde yuksek fiyatlardan orta vadeli borclanmadik. Borclarin bir baska sebebi de gecen yillarda alinan 5-2 yillik kredilerin vadelerinin 1999-2000 yillarinda gelecek olmasi. Bizim kisa vadeli yeni alinmis borcumuz yok. Uzundan kisaya donusmus borcumuz var. Bunlar da 98`de piyasalarin durmasi ve yuksek fiyatlardan borclanip havuz maliyetini yukseltmeme isteginde kaynaklaniyor.` Leasing`de uzun vadeli fon bulma sorunu oldugunu dile getiren KarasIkli, `leasing daha temkinli yaklasilmasi gereken bir sektor. Gelecek acisindan bakildiginda, kisa vadeli islem oldugu ve ihracat kanali yurtdisi kaynakli yurudugu icin factoring irketleri isyapmakta, piyasa bulmakta zorlanmazlar. Ancak 10 senedir konusulan leasingde uzun vadeli fon bulma sorunu var. Bu fon sorunu devame derse leasing sirketleri tamamen buyuk olcekli yatirimlara yonelmek zorunda kalirlar` dedi. Factoring`de ihracatlara aracilik ettilerini, leasingde ise makina ithal ettiklerini soyleyen KarasIklI konuya yonelik sunlari soyledi. `Turkiye Leasing`de ekipman ithalatcisi bir ulke oldugu icin basi Almanya cekiyor. Ihracat factoringde Almanya, leasing de ithal ekipmanlarda Almanya on sirada. Leasing`de Almanya`nin disinda Ingiltere, Hollanda, ABD ve Uzakdogu ulkeleri`nden de makina ithalati soz konusu. Ancak donem icinde yatirimlarin azalmasi ile bu ithalatlar yavasladi. Factoring`de Almanya, Italya, Ingiltere, Fransa, Hollanda, Kuzey Ulkeleri, ABD gibi ulkelere ihracat yapiliyor. Uzakdogu, Afrika ve Guney Amerika`ya ihracat yapilmiyor. yeni OECD ulkelerine factoring ihracatimiz devam ediyor.` (DUNYA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.014 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.