Trafik Cezalarına Yeni Düzenleme

14.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ölümlü Trafik Kazasına Neden Olanlara Verilen Ceza Üçte Bir Oranında Artırılacak -Alkollü Araç Kullananların Sürücü Belgeleri Birinci Defada 6 Ay, İkinci Defada 2 Yıl, Üçüncü Defada Da 5 Yıl Süreyle Geri Alınacak -Ayrıca, İlk Kez Alkollü Araç Kulllananlar 100 Milyon, İkincisinde 150 Milyon, Üçüncüsünde De 200 Milyon Para Cezası Ödeyecekler -Uyuşturucu Madde Alarak Araç Kullananlara 1 Yıl Hapis Ve 400 Milyon Lira Para Cezası Verilecek, Bu Kişilerin Ehliyetleri De İptal Edilecek -Hız Sınırını Aşan Sürücüler, 50 Milyondan 100 Milyon Liraya Kadar Para Cezası Verecek -Hız Sınırını Bir Yıl İçinde 3 Kez Aşanların Sürücü Belgelerine 2 Yıl El Konulacak -Karayolu Üzerinde Alkollü İçki Satışı Yasaklanacak.



ANKARA (A.A) -14.12.2000 - Ölümlü trafik kazasına neden olanlara verilen hapis cezalarının üçte bir oranında artırılmasını öngören ve hız sınırını aşma hali ve alkollü araç kullanmada verilen cezaları yeniden düzenleyen yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı`na sunuldu. Tasarıya göre, ölümlü trafik kazasına neden olanların suçları taksirli suçlardan sayılacak ve cezaları üçte bir oranında artırılacak. Bu ceza, paraya çevrilemeyecek. Tasarının yasalaşması halinde, mevcut yasalara göre bir kişinin ölümüne neden olanlara 2 ila 5 yıl arasında, birden fazla kişinin ölümüne neden olanlara 4 ila 10 yıl arasında verilen ceza, üçte bir oranında artırılarak uygulanacak.


ALKOLLÜ ARAÇ KULLANANLAR;

Alkollü araç kullananların sürücü belgelerine 6 ay süreyle el konulacak ve 100 milyon lira para cezası verilecek. Geriye doğru 5 yıl içinde ikinci defa alkollü araç kullananların sürücü belgelerine de 2 yıl süreyle el konulacak. Ayrıca, 150 milyon lira para cezasına çarptırılacaklar. Üçüncü defasında ise 5 yıl süreyle sürücü belgesi geri alınacak ve 200 milyon lira para cezası uygulanacak. Psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonrası uygun görülenlere, geri alma süresi sonunda sürücü belgeleri iade edilecek. Uyuşturucu ve keyif verici maddeler alarak araç kullananlar hakkında eylemleri başka bir suç oluştursa bile, ayrıca bir yıl hafif hapis cezası ile birlikte 400 milyon lira hafif para cezası uygulanacak ve sürücü belgeleri süresiz olarak geri alınacak.


HIZ SINIRLARININ AŞILMASI HALİ...

Hız ölçen cihaz ve çeşitli usullerle yapılan tespit sonucu hız sınırlarını yüzde 10`dan yüzde 30`a kadar aşan sürücülere 50 milyon lira, yüzde 30`dan fazla aşan sürücülere 100 milyon lira para cezası verilecek. Hız kuralının ihlali sebebiyle ceza yazılan sürücülerden, suçun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde aynı kuralı 3 defa ihlal ettiği tespit edilenledrin sürcü belgeleri 2 yıl süreyle geri alınacak. Süresi sonunda psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilerek sürücü belgesi almasına engel hali olmadığı anlaşılanlara belgeleri geri verilecek. Araçlarında hız ölçen radarları tespit eden cihaz bulunduranlara 300 milyon lira para, 4 aydan 6 aya kadar hapis cezası verilecek. Bu cihazları imal ve ithal edenlere de fiilleri başka bir suç oluştursa bile 300 milyon lira para, 8 ay hapis cezası verilecek.


ALKOLLÜ İÇKİ SATIŞI YASAĞI;

Otoyollarda ve devlet karayollarında, konaklama yerleri ve belediye mücavir alanları hariç olmak üzere, yapılacak ve açılacak yapı ve tesislerde alkollü içki satılamayacak. Daha önce yapılmış veya yapılacak yapı ve tesislerin sahipleri, durumlarını bir yıl içerisinde bu yasaya uygun hale getirecekler.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.