Tupras`a 2.6 Milyar Dolarlik On Talep.

31.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
TUPRAS`inyuzde 15 hissesinin halka arzi icin gerceklestirilen on talep toplama doneminde, 2.6 milyar dolarlik basvuru yapildi. Boylece, toplam talep, halka satilmasi planlanan miktarin 4 katina ulasti. TUPRAS`in halka arzi icin yapilan on talep toplama doneminde, tam bir patlama yasandi. Halka arzedilecegi aciklanan hisse senedi miktarinin yaklasik dort katina ulasan on taleplerin parasal tutari 2.6 milyar dolar olarak hesaplandi. Gelen talep Tupras`in sermayesinin yuzde 55`ine denk geliyor. Ozellestirme Idaresi`nden yapilan aciklamaya gore, cikarilmis sermayesi 74 trilyon 525 milyar lira olan Tupras`in sermayesinin yuzde 15`ine denk gelen Ozellestirme Idaresi`nin kontrolundeki A grubu hisselerin halka arzi icin duzenlenen on talep toplama doneminde, toplam 477 bin 829 yatirimci hisse senedi almak uzere basvuruda bulundu. Tupras`in halka arzinda toplam 11 milyon 212 bin 800 lotluk hisse senedi satisi planlaniyor. Buna ragmen, on talep toplama doneminde toplam 40 milyon 895 bin 365 lot hisse icin talep geldi. Gelen talep miktari Tupras`in 74 trilyon 752 milyar lira olan cikarilmis sermayesinin yuzde 54.7`sine ulasti. Halka arz fiyati henuz belli olmayan ancak pazar gunu gazetelere verilecek ilanlarla fiyati duyurulacak olan Tupras hisselerinin IMKB`deki onceki gunku 37 bin liralik satis fiyati dikkate alinarak yapilan hesaplamaya gore, gelen taleplerin toplam parasal degeri 1 katrilyon 513 trilyon lirayi (2.6 milyar dolar) buluyor. Aciklamaya gore, Tupras hissesi almak icin 477 bin 829 yatirimci basvuruda bulundu. Yatirimci gruplari bazinda talebin dagilimina bakildiginda, talebin yuzde 77`sinin kucuk tasarruf sahibi yuzde 23`unu ise diger yatirimci grubundan geldigi bildirildi. Talepte bulunanlarin sayisinin ise yuzde 99`unun kucuk tasarruf sahibi yuzde 1`inin ise diger yatirimcilardan olustugu bildirildi. Baska bir ifadeyle 473 bin 51 kucuk tasarruf sahibi 31 milyon 489 bin 430 lot hisse almak icin basvuruda bulunurken, 47 bin 782 diger yatirimci da 9 milyon 405 bin 934 lotluk hisse senedi almak istedi.
Kesin talep 5-7 Nisan`da: TUPRAS`in halka arzinda kesin talepler ise 5-7 Nisan doneminde toplanacak. Kucuk yatirimcilarin on talep toplama avantajlarindan yararlanabilmesi icin on talep toplama doneminde talep ettikleri hisse senedi miktarinin aynisini kesin talep toplama doneminde de talep etmeleri gerekiyor. On talepte bulunup kesin talep doneminde de ayni miktarda talepte bulunan kucuk yatirimcilara pesin odemelerinde yuzde 12, kredi kartiyla odemelerinde yuzde 7 indirim olanaginin yani sira taksitle odeme avantaji da taniniyor. Tupras mensuplarina ise daha yuksek oranlarda avantajlar saglaniyor.
Talep ne oldu: 40 milyon 895 bin lotluk Tupras hissesi talep edildi. On talep miktari 2.9 milyar dolar ulasti. Talep edilen hisse miktari, Tupras sermayesinin yuzde 55`ine denk geliyor.
2474 Tupras iscisi hisse istedi: Sendikanin `hisse senedi almayin` talimatina ragmen, Tupras`da calisan isciler, Tupras`in halka arzina buyuk ilgi gosterdi.4 bin 440 iscinin calistigi belirtilen Tupras`ta, tam 2 bin 474 iscinin hisse senedi alabilmek icin on talepte bulundugu ogrenildi. 2 bin 474 calisanin toplam 290 bin lot hisse senedi alabilmek icin talepte bulunduklarini belirtirken, bunun yaklasik degerinin 12-13 milyon dolar oldugu kaydedildi. Calisanlarin talepleri, Tupras hisse senetlerine olan toplam talebin yaklasik yuzde yarimini kapsiyor. (HURRIYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
996 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.