Tüpraş da Yeni Hedefler

17.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Genel Müdür Daniş: Uygulama Safhasinda Olan Ve 2001 Yilinda Yapimina Başlanmasi Onaylanmiş 800 Milyon Dolar Tutarinda Yatirim Projemiz Var -Yeni Bir Rafineri Yapimi, Ancak Birkaç Yil Sonra Ekonomik Geçerlilik Kazanabilir -Bakü-Ceyhan Boru Hatti, Uygun Fiyatli Hampetrol Ve Düşük Taşima Maliyetleri Sağlamanin Ötesinde, Muhtemelen Ortak Yatirim Olarak Yapilacak Yeni Rafineri İçin Uygun Yer Seçiminde De Düşünülecektir


İZMİT (A.A) - 17.11.2000 - Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi (TÜPRAŞ) Genel Müdürü Hüsamettin Danış, 2001 yılında yapımına başlanması onaylanmış 800 milyon dolar tutarında yatırım projesi bulunduğunu bildirdi. Danış, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, TÜPRAŞ`ın yakın ve orta dönem stratejilerinin ana unsurunun, rafinerilerin hampetrol işleme kapasitesini artırmak, kar optimizasyonu, AB standartlarında üretim, organizasyon yapısının gözden geçirilmesi ve maliyetlerin düşürülmesi olduğunu söyledi. Gelişen ürün spesifikasyonlarını ve ürün talebinde olacak değişimlerin karşılanması ve yeni teknolojilerden yararlanılması amacıyla iyileştirme yatırımları yapılacağını belirten Danış, Şirketimizin bu kapsamda, şu anda uygulama safhasında olan ve önümüzdeki yıl yapımına başlanması onaylanmış toplam 800 milyon dolar tutarında yatırım projesi vardır dedi. TÜPRAŞ`ın aralıksız sürdürdüğü yatırımlarla teknolojik gelişmeleri izleyerek ve uygulayarak, Batı dünyasındaki rafineriler grubu içindeki yerini aldığını ifade eden Danış, Devam etmekte olan projeler tamamlandığında, sektöre öncülük yapan çok uluslu şirketlerle rekabet gücümüz daha da artacaktır diye konuştu.


YATIRIMLAR;

Rafinerilerde ardarda devreye alınacak CCR-Reformer ve İzomerizasyon Üniteleri ile hızla artan kurşunsuz benzin talebinin karşılanacağını dile getiren Danış, şunları kaydetti: Üç büyük rafinerimizin dizel kükürt giderme ünitelerinin devreye alınmasıyla 2004 yılı sonunda, AB`de 2005 yılında yürürlüğe girecek olan motorinde 50 ppm kükürt üst sınırını hedeflemiştir. Artan iç piyasa ürün talebini karşılamak için de, öncelikle mevcut tesislerin kapasite kullanım oranları yükseltilecek. İkinci aşamada, İzmir ve Kırıkkale rafinerilerinde kapasite genişletme yatırımları yapılacak. Son aşamada, İzmir veya İzmit Rafinerisi`nde 5 milyon ton/yıl kapasiteli yeni bir hampetrol ünitesi kurulacaktır.


YENİ RAFİNERİ;

TÜPRAŞ`ın uzun dönem stratejilerine de değinen Hüsamettin Danış, şunları söyledi: Yeni bir rafineri yapımı, ancak birkaç yıl sonra ekonomik geçerlilik kazanabilir. Bakü-Ceyhan boru hattı uygun fiyatlı hampetrol ve düşük taşıma maliyetleri sağlamanın ötesinde, muhtemelen ortak yatırım olarak yapılacak yeni rafineri için uygun yer seçiminde de düşünülebilecektir. Birkaç yıl içinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, petrol sektöründeki diğer anahtar kuruluşları özelleştirdiğinde veya şirketimizdeki hissesini yüzde 50`nin altına düşürdüğünde, doğalgaz dağıtımı ve pazarlaması, petrokimya veya enerji üretimi gibi alanlarda iş çeşitlemesine gidilebilecektir. Türk şirketlerinin kültürel avantajı olan Orta Asya ülkelerinde rafineri ve akaryakıt pazarlaması alanında coğrafi çeşitlemeye gidilmesi de düşünülecektir.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.