Tuprs Tupras Turkiye Petrol Rafinerileri A.s.`nin 23. 07.1999 Tarihli Yazisi Asagiya Cikarilmistir.

23.07.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
"Ulkemizin en buyuk kurulusu olan Sirketimiz; urettigi kaliteli urunlerle ulke ihtiyaclarini karsilarken, devletimize de 1998 yilinda 1.143 Trilyon TL, 1999 yilinin ilk alti ayinda 750 Trilyon TL vergi geliri saglamistir.
Bugune kadar hicbir yasal zorunluluk olmadan Turk Standartlari Enstitusu`nun (TSE) uygulamaya koydugu Urun Standartlarinin cok daha ustunde kalitede urun ureten ve halkimizin kullanimina sunan, insanimizin sagligini koruma ve cevreyi kirletmeme konusunda son derece duyarli olan Sirketimiz en son teknolojiyi kullanarak urun standartlarini Avrupa Birligi ulkeleri standartlarina yukseltmek icin yatirimlarini hizla gerceklestirmeye devam etmektedir.
Benzinlerde TSE tarafindan musaade edilen kursun kullanim miktari litrede 0.84 gram iken, 1988 yilinda Sirketimiz tum imkanlarini kullanarak bu miktari litrede 0.40 grama dusurmustur.
Yeni kurulan Izomerizasyon Unitesinin basariyla devreye alinmasi ve deneme calismalarinin tamamlanmasi sonucu,
* Kirikkale Rafinerisi`nde, Super Benzin uretiminde kursun kullanim miktari litrede 0.40 gramdan 0.15 grama,
* Normal Benzin uretiminde kursun kullanim miktari litrede 0.15 gramdan 0.03 grama,
* Tum benzinlerde kukurt miktari 1000 ppm`den 50 ppm`e dusmus,
* Normal Benzin uretiminde asgari 91 olan oktan degeri 92`ye yukselmistir.
Orta Anadolu Bolgemizin tum petrol urunleri ihtiyacini karsilayan Kirikkale Rafinerisi, Normal Benzini hic kursun kullanmadan da uretme imkanina sahip bulunmaktadir. Eski model arac sahiplerinin araclarini arizalardan korumak amaciyla yukarida belirtilen miktarda kursun, benzine ilave edilmek zorunda kalinmaktadir.
Bilindigi gibi kursun yaglayici ozelligi nedeniyle eski model arabalarin valf ve diger yakit sistemlerinde asinmayi onleyen, bilimsel olarak araba ureticileri tarafindan bu ozelligi, yapilan testlerde belirlenen 40 yildir tescillenmis guvenilir katki maddesidir.
Kirikkale Rafinerisi tuketim bolgesinde, kursun miktarlarinin dusurulmesi ile araclardan havaya verilen kursun emisyonu miktari yilda 180 tondan, 124 ton azalarak 56 tona dusecektir. Bu sekilde kursun emisyonlarinda % 68.8 oraninda azalma saglanacaktir.
Kukurt dioksit emisyonlari ise yilda 1170 tondan, 1105 ton azalarak 65 tona dusecektir. Bu sekilde % 94.3 oraninda azalma saglanacaktir.
Oktan spesifikasyonunun 91`den 92`ye cikarilmasi araclarin performansini artiracak, yakit tuketimlerini azaltacaktir. Bu sekilde azalan yakit tuketimine paralel yukarida belirtilen kursun ve kukurt dioksit emisyon miktarlarinda daha fazla azalma gerceklesmis olacaktir.
Kirikkale Rafinerisi`nde Doga ve Cevre`ye tam uyumlu ve enerji yuklu yakitlarin uretimini gerceklestirmekten Sirketimiz ulkemiz adina gurur duymaktadir.
Yukarida belirtildigi gibi Sirketimiz urun kalitesi iyilestirici yatirimlarina hizla devam etmekte olup, Izmir Rafinerisi`nde 2001 yili itibariyle, Izmit Rafinerisi`nde kademeli iyilestirmeler yapilarak 2004 yili itibariyle tamamen kursunsuz benzin uretilecektir.
2005 yilinda Avrupa Birligi ulkelerinde uygulamaya konacak en fazla 50 ppm kukurt iceren Motorin Standardinda uretime, Sirketimiz bu tarihten en az bir yil once tum rafinerilerinde gececektir.
1993 yilinda % 3.5 kukurt iceren 5 nolu Fuel Oil`i uretimden kaldirarak tum halkimizin kullanimina sundugumuz soguk gunlerde donmayan, akiciligini kaybetmeyen azami % 1.5 kukurt iceren Kalorifer Yakiti uretimi 2 milyon ton/yil seviyesinden 4 milyon ton/yil seviyesine cikarilmis bulunmaktadir.
4 milyon ton/yil % 3.5 kukurt iceren 5 nolu Fuel Oil yerine % 1. 5 kukurt iceren Kalorifer Yakiti kullanimindan kaynaklanan kukurt dioksit emisyonlari yilda 140 bin tondan, 80 bin ton azalarak 60 bin tona dusecektir. Bu sekilde kukurt dioksit emisyonlarinda % 57.1 azalma saglanmis olacaktir.
Hedefimiz en kaliteli yakiti en ekonomik sekilde ureterek sayin halkimizin hizmetine sunmaktir. Bu amac dogrultusunda calismalarimiz hizla surmektedir." (IMKB BULTEN)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.028 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.