Turizm Sektörü PKK İpoteğinden Kurtuldu

15.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Turizm sektörü, PKK`nın ipoteğinden kurtuldu. 1998 Ekim ayından sonra ikinci kez bir ekim ayında 1 milyonun üzerinde turist ağırlayan turizm sektörü, önceki yıllarad olumsuz etkilendiği Abdullah Öcalan`ın yakalanması, PKK`nın turistik yörelere yönelik tehditleri ve Avrupa ülkelerindeki olumsuz porpagandanın izlerini sildiği bu yıl ilk kez 10 milyon turist ağırlama şansını da yakaladı.

Turizm Bakanlığı`nın verilerine göre bu yıl ekim ayında Türkiye 1 milyon 167 bin turist ağırladı. turist sayısında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 45.83 oranında artış yaşandı. Türkiye bundan önce sadece 1998 yılı ekim ayında 1 milyon 35 bin turistle, bir ekim ayında 1 milyonun üzerinde turiste ev sahipliği yapmıştı. 1999 yılında ise bu rakam 800 binde kalmıştı.

Ekimdeki bu gelişmeden sonra Türkiye`ye yılın ilk 10 ayında gelen turist sayısı 1999 yılının eş dönemine göre yüzde 39.5 oranında artarak 9 milyon 389 bine yükseldi. Türkiye bundan önceki en iyi turizm sezonunu yaşadığı 1998 yılının aynı döneminde 8 milyon 879 bin, geçen yılın eş döneminde ise 6 milyon 730 bin turist ağırlamıştı.

Kasım ve aralık aylarında gelen turist sayısı sektör açısından kötü bir yıl olan 1999 yılıyla aynı olsa bile yılın tümünde gelen turist sayısı 10 milyonun oldukça üzerine çıkacak. 1999 Kasım ve Aralık aylarında Türkiye`yi toplam 757 bin turist ziyaret etmişti. Bu yıl kasım ve aralık girişleri bu düzeyde kalsa bile yılın tümünde gelen turist sayısı 10 milyon 146 bine yükselecek. 1998 yılının aynı aylarındaki seviyesinde gerçekleşmesi halinde ise 10.3 milyona ulaşacak. Bu yılın önceki aylarınday üzde 39.5 olan ortalama artış trendinin kalan iki ayda da devam etmesi halinde ise 10.5 milyona ulaşılabilecek.

Geleneksel pazarlar

Turistlerin ocak-ekim dönemine ilişkin ülke dağılımları, Türkiye`nin çeşitli nedenlerle 1999 yılında turist bulamadığı Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, İngiltere, İtalya gibi geleneksel pazarlara hızlı bir dönüş yaptığını gösteriyor. Bu dönemde Almanya`dan gelenlerin sayısında yüzde 60.5, Avusturya`dan gelenlerde yüzde 153, Fransa`dan gelenlerdeyüzde 65, İtalya`dan gelenlerde yüzde 179 İspanya`dan gelenlerde yüzde 146 oranlarında artış yaşanması dikkat çekiyor. Hızlı bir artış yaşanan söz konusu ülkeler çeşitli nedenlerle PKK olumsuzluğundan geçmiş yıllarda çok fazla etkilenmeleri nedeniyle dikkat çekmişti. Bu yıl yaşanan artışlar turizm sektörünün PKK olumsuzluğunu büyük ölçüde aştığını gösteriyor.

AB en fazla turisti 2 milyon 51 binle Almanyaya gönderirken, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerniden gelenlerin sayısı da yüzde 32.4 artarak 1 milyon 221`e ulaştı. BDT`den gelenlerin sayısındaki artış bavul turizmindeki canlanmanın da bir sinyali olarak değerlendiriliyor.

Türkiye`ye en fazla turist gönderen ülkeler sıralamasında İngiltere ise 871 bin kişiyle üçüncü sırada bulunuyor. Ancak bu ülkeden gelenlerin sayısında sadece yüzde 9.7 oranında bir artış yaşanması dikkat çekiyor. Bu yıl ki rakam 1998 yılının da oldukça altında kalıyor.

Dördüncü sırada ise 462 bin turistle ABD`nin gelmesi dikkat çekiyor. ABD`den gelenlerin sayısının geçen yıla göre yüzde 32.4 artmasında Bill Clinton`un Türkiye`ye yaptığı ziyaret sırasında Türkiye`nin tarihi ve turistik yörelerini gezmesinin büyük etkisi olduğu belirtiliyor. Türkiye`ye bu dönemde Fransa`dan 413 bin, Hollanda`dan 410 bin, Avusturya`dan 302 bin turist geldi.

Ülke grupları itibariyle bakıldığında ise gelenlerin 5 milyon 100 binin AB ülkelerinden, 350 binini OECD üyesi diğer Avrupa ülkelreinden 884 bininin ise Avrupa dışındaki OECD ülkelerinden geldiği gözleniyor. Böylece OECD ülkelerinden Türkiye bu dönemde toplam 6 milyon 135 bin turist ağırladı. Türkiye`ye gelen her 100 turistten 65`ini OECD üyelerinden gelenler oluşturdu.(ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.