Turizmde Tatil Bereketi

29.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yılbaşının Ramazan ayına gelmesi nedeniyle istedikleri hareketliliği yaşayamayan
turizmciler, bu yıl yılbaşı-bayram birleşmesiyle son 3-4 yılın acısını çıkarmaya
hazırlanıyor.Parası olana değişik tur seçenekleriyle...



Umduğumuz kadar iyi geçmiş olmasa da 2000 yılının bize veda ediş tarzını seveceğimiz muhakkak. Çünkü muhteşem bir 10 günlük tatille bizden ayrılıyor 2000. Gerçi peşpeşe gelen şeker bayramı ve yılbaşı tatillerinin toplamı 10 güne tekabül etmiyor ama alışıldığı üzere yetkili merciler arada kalan iki günlük çalışma gününü de tatile dönüştürünce turizmcileri sevindiren 10 günlük muhteşem bir tatil fırsatı doğmuş oldu.


Henüz takvime bakma fırsatı bulamayanlar için belirtelim 10 günlük tatil 23 Aralık 2000 Cumartesi`den başlıyor. 2 Ocak 2001 Salı gününe dek sürüyor. Son 3-4 yıldır Ramazan`a denk gelen yılbaşı tatillerinden yeterince istifade edemeyen turizmciler nihayet bekledikleri fırsata kavuşmuş görünüyorlar. Zaten görüş aldığımız turizmciler de bu konuda hemfikir. Hatta talep öylesine yoğun ki geçen sezonlarda kasım ortalarına doğru başlanan tur ilanlarının reklamları, bu yıl ekim ortasından itibaren verilmeye başlandı. Tatil programı için erken gibi görünse de turizmcileri dinlediğinizde, pek fazla zaman olmadığı hatta plan için sadece tatilcilerin önlerinde bir aylık -kasım ayı- bir zaman dilimi olduğunu söylemek bile mümkün. B u bahsettiğimiz yurtdışına çıkmayı tasarlayanlar için geçerli. Çünkü karar vermek, vize pasaport işlemleri ve bu yıl ki yoğun talebi gözönünde bulundurmanız her şeyi toparlamak için zamanın ancak yeterli olacağı anlamına geliyor. Ne de olsa aralık ayının son yarısında konsolosluklar birer ikişer Noel tatiline girmiş olacak.

Peki nereye gideceksiniz? Doğrusu parayı sorun etmeyenler için seçenek hayli fazla. Amerika`dan Uzakdoğu`ya dek hangi ülkeyi, hangi şehri isterseniz, mutlaka uygun bir tur var. Çünkü bu yıl fiyatlar biraz pahalı. Ne de olsa tüm dünyanın tatile çıkma planları yaptığı bir zamandayız... Seyahat acentaları da hazırlıklarını bu yönde tamamlamış. Dileyene sadece bayram dileyene ikisi bir arada ya da sırf yılbaşını içeren tur paketleri hazırlanmış. Siz yeter ki nereye gideceğinize karar verin...


Asya Tur Dış Turlar Satış Müdürü Ayşen Yılmaz Erk`e tur noktaları için bir rakam telaffuz edip edemeyeceğini sorduğumuzda Ortalama 100 yanıtını veriyor. Bayram ve yılbaşı tatillerinin çakışmasını bir avantaj olarak nitelendiren Erk, 10 günlük tatili kapsayacak şekilde üç farklı içerikte turlar hazırladıklarını söylüyor. Sadece bayramı, bayram ve yılbaşını ya da sırf yılbaşını içerecek şekilde organize edilen turların, farklı tatil seçenekleri arayanlar için düşünüldüğünü ifade eden Erk, bu senenin yılbaşı tatil satışlardan çok umutlu olduklarını kaydediyor.Bu dönemde hedeflerinin 10 bin kişiye ulaşmak olduğunu söyleyen Erk, şeker bayramı ve yılbaşı tatilinin ardından gelen sömestr tatili ve onu izleyen kurban bayramında da -büyük bir olasılıkla 10 gün olması beklenen ikinci bayram tatili- bu yoğun tatil taleplerinin devam edeceği inancında. Hatta Erk`in ifadesiyle Mart sonuna dek turizmcilere soluk almak yok.


Miltur`da bu bayram ve yılbaşı için belirlenmiş bir satış rakamdan söz etmenin henüz mümkün olmadığını söyleyen Miltur Yurtiçi ve Yurtdışı Satış Acentaları Koordinatörü Özlem Öncel, geçen dönemlerde geçirilen düşük sezonlar nedeniyle en kötü ihtimalle bir önceki sezondaki rakamları ikiye katlamayı amaçladıklarını kaydediyor. Ayşen Yılmaz Erk gibi bayram ve yılbaşı tatilinin buluşmasını bir avantaj olarak değerlendiren Öncel, Bu yıl 3 yıldır istenildiği gibi kutlanamayan yılbaşı tatillerinin acısı çıkarılacak diyor.Öncel, Ayrıca uzun tatiller ki bu tatil süresince 9-18 günlük erken başlayıp geç bitirilen turlar çok avantajlı fırsatları da beraberinde getiriyor diyor. Öncel, tatil programı yapanları özellikle vize konusunda uyarma gereği hissettiğini belirterek 18 Aralık`tan itibaren konsoloslukların birer ikişer tatile gireceğini düşünürsek, vize alma konusunda tatilcilerin ellerini çabuk tutmaları gerekli. Çünkü Türkiye`ye pek çok ülke vize uyguluyor.


Eğer planlarınız arasında kültür turları varsa bu en az üç vize anlamına geliyor. Bu nedenle vize işlemlerinin aralık ayına bırakılmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kasım ayı içinde bu işlemlerin tamamlanıp 5-10 Aralık 2000 gibi pasaportların işlemde olması gerekli diyor.Bayram sonrası turların izleyeceği rota için de görüşünü aldığımız Öncel, sömestr ve kurban bayramı için hazırlanacak turların şimdikilerle paralellik göstereceğini, farklı olarak bu kez kar kalitesinin istenilen düzeye gelmesiylekayak sezonuna ağırlık verileceğini ekliyor.


2002. MÜŞTERİ ŞANSLI;

Vip Turizm Dış Turlar Planlama Sorumlusu Funda Uysal da iki tatilin birleşmesinin bir avantaj olarak değerlendirilmesi gerektiğine inananlardan. Çok uzun tatillerin her zaman için talebi canlandırıcı yönde etki yarattığını vurgulayan Uysal, şu anda yaşadıkları talep yoğunluğunun da bir göstergesi olduğu inancında. Tur şirketlerinin organizasyonlarında ağırlıklı olarak üçlü bir yapılanmayı tercih ettiklerini, kendi turlarında da bu şekillenmenin görülebileceğini ifade eden Uysal, özellikle ikisini birden içeren turlara büyük bir rağbet olduğunu vurguluyor. 5 kıtada, 30 ülkede, 63 ülkede 110 programla bayram ve yılbaşını karşılamaya hazırlanan Vip Turizm`in 2001 yılına girerken belirlediği satış hedefi en az 2001 rakamına ulaşmak. Hatta bu hedef doğrultusunda 2002. müşterisine dilediği yerde ücretsiz tatil yaptırmayı vadettiklerine dikkat çeken Uysal, vize konusunda yaşanabilecek sorunlar içinse diğer tur yetkililerine göre daha serinkanlı bir tutum izliyor. G. Afrika ve Uzakdoğu için vize sorunu yaşanmadığı ABD için de neredeyse pek çok kişinin bu sorunu aştığı dikkate alınırsa.... Bu arada Uysal`ın konu hakkında son bir değerlendirmesi daha var ki belki de tatilcilerin en çok ilgileneceği konulardan biri de bu; fiyatlar biraz pahalı! Gerekçe ise senede bir gün gerçekleşmesi. Üstelik tüm dünyada özel bir gün ve bütün alemin tatile çıktığı bir zaman dilimi olduğu da inkar edilemez.


Genel olarak bakıldığında seyahat acentaları ve tur noktalarının hazır olduğu ve tatilcileri beklediği açık. Ancak geçen yıllarda, tatil sırasında yaşanan ve gündemi hayli meşgul eden sorunların bu yıl da tekrarlanmaması için tatile çıkmaya hazırlananların seyahat edecekleri tur organizasyon firmasını seçerken bilinçli davranmaları şart. Bu konuda nelere dikkatedeceğinizi ise uyarı kutularımızda bulabilirsiniz. Bundan sonrası ise size kalmış. Çünkü bu satırların ardından tur şirketlerinin çeşitli noktalara düzenledikleri seyahat organizasyonlarına yer veriyoruz. Karşılaştırma olanağı da sunabilmek amacıyla gidilecek nokta başlığında toparladığımız bu turlarda gönlünüzce bir tatil geçirmeniz dileğiyle. Eğer siz de bir yıla nasıl girersen öyle devam eder düşüncesine inananlardansanız...


TUR ŞİRKETLERİ ŞEÇERKEN;

Öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta; Turizm Bakanlığı ve TURSAB`abağlı acentaların turlarının tercih edilmesi.

Sonra seçtiğiniz tur şirketinin daha önceki organizasyonlarınıve bu organizasyonlarda gösterdiği başarıyı da değerlendirme kıstaslarınız arasında bulundurmanız önemli bir nokta.

Ve belki de en önemli nokta. Yurtdışına çıkmayı planlıyorsanız en büyük sorun olan vize problemini bir an önce aşmanız gerekli. Özellikle yılbaşı nedeniyle konsoloslukların 18 Aralık`tan itibaren tatile girmeye başlayacağı göz önünde bulundurulursa...

Son madde ise her tatil programında dikkat etmeniz gereken bir konu; geziye çıkacağınız tur şirketinden mutlaka ama mutlaka yazılı bir sözleşme istemek. Ve bu sözleşmede;

a) Tatilin başlangıç-bitiş tarihleri
b) Otele giriş-çıkış tarihleri
c) Odaların doğa, deniz vb. manzaralı olup olmadığı
d) Yolculuk yapılan aracın nitelikleri (havalandırma, ısıtma, soğutma vb.)
e) Yarım pansiyon veya tam pansiyon oldukları (yemek türleri vb.)
f) Otel içi etkinliklerinin ücrete dahil olup olmadığı (hamam, sauna vb.)
g) İlk yardım, doktor, hemşire olanağı
h) Gezi iptal koşulları (gerekçeli-gerekçesiz) vb. bilgilerin bulunmasına dikkat etmek.


TÜKETİCİLER DERNEĞİ UYARIYOR!

Seyahat acentaları uçak şirketlerinden özel indirim alabilmek için belirli sayıda yolcuyu garanti etmek zorunda. Dolayısıyla reklam yapıp seyahati ilan ederler. Turlara katılmak isteyenlerden, genellikle dolar üzerinden para toplarlar. Yeterli sayıya ulaşılmadığında tur iptal edilir, böylece `0` faizle para kullanma olanağı yaratılır.

Yolculuğun THY ile yapılıp yapılmayacağının araştırılması gerekir. Charter seferlerinin saatleri genellikle yolcu aleyhine oynar. Örneğin, `5 gün/4 gece` şeklinde ilan edilen bir turda birinci gün İstanbul`dan akşam üstü hareket edilir. Dönüş ise yurtdışından genellikle sabah hareketle yapılır. Dolayısıyla yolculuk 2 gün azalmış olur.

Seyahat sırasında kalınacak otelin kategorisi ve yeri önemlidir. Aynı kategoride olmasına rağmen otellerin özellikleri arasında büyük farklar olabilir. Otelin şehir dışında olması zaman ve para kaybına neden olur.

Yolcuların bütçelerini, ilan edilen tur ücretinin çok üstünde ayarlamaları gerekir. Ekstralar tur ücretini bile geçebilir.

Tur sırasında rehberin götürdüğü mağazada yapılan alışverişten `hanut` denilen bir komisyon alınır. Dikkatli bir göz rehberin kasaya yapılan ödemeleri yakından takip ettiğini görebilir.

Seyahat acentaları broşürlere, `Gerektiğinde tur programında değişiklik yapılabilir` ibaresi koyar. Yolcu aleyhine yapılan değişikliklere itirazlar önlenmiş olur.

Bazen broşürde belirtilen otelden başka bir otelde konaklama zorunda kalınabilir. Oteller kapasitelerinin üstünde rezervasyon kabul ederler. Çifte rezervasyon yapan bazı iyi niyetli oteller, açıkta kalan yolcuların şikayetlerini önlemek için daha üst kategoride bir otele götürme yolunu seçebilirler. Ancak bu bile grubun bölünmesinin neden olduğu tatsızlığı önlemeyebilir.

Transfer ve şehir turlarında, daha ucuz olan eski ve hatta klimasız otobüsler kullanılabilir.

Devlet kontrolünün yapılmasının zor olduğu turlarda bröveli olmayan rehber kullanabilirler.

Ekstra satılan turlarda genellikle öğle yemeklerinde fiyata içki dahil değildir. Lokantalar, acentalara verdikleri düşük yemek fiyatının farkını, içki fiyatlarından çıkarmaya çalışabilirler. (TREND)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.