Turk Lirasi`na Talep Artti.

08.03.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
1999`un ilk ceyregininsonuna yaklasirken, ekonomik dengelerden duzelme suruyor. Bununla birlikte, TL cinsi yatirimlara da talep artiyor. Bununla birlikte, TL cinsi yatirimlara da talep artiyor. Merkez Bankasi`nin (MB) doviz pozisyon fazlasi, 3 Martta arti 5 milyar dolar duzeyine ulasti. Doviz pozisyonu en son 1998`in eylul ayinda bu seviyedeydi. Yilbasinda ise, doviz pozisyonu arti 2,8 milyar dolardi. MB Doviz Rezervi ise, 26 Subat`ta 20 Milyar dolarin ustunde bulunuyor. Maliye politikasi acisindan, 1999`un ilk ceyreginde 1998`in son ceyregine kiyasla harcamalarda zorunlu olarak bir artis trendi var. Bu durum, piyasadaki nakit eksikligini azaltiyor. Ayrica dovizden TL`ye gecis egilimi de likidite kosullarini goreceli olarak rahatlatiyor. MB`in acik piyasa islemleri yoluyla yaptigi fonlama miktari, 31 Aralik 1998`de 1 katrilyon 831 trilyon lira iken, 3 Mart 1999`da 1 katrilyon 98 trilyona indi. Merkez Bankasi`nin IMF`ye verdigi hedef gosterge olan `Net Ic Varliklar` kalemi de olumlu bir gelisme gosterdi. 1998 sonunda 580 trilyon olan bu kalem icin mart sonuna kadar 900 trilyonluk ust limit konmustu. TCMB`nin doviz alimi disinda yarattigi TL miktarina bagli olarak artan bu kalem, 3 Mart`ta eksi 111 trilyona dustu. TL faizlerinin cazipligi ve ulke riskinin fazla olmadigi izleniminin yayginlasmasi, TL cinsi enstrumanlara talebi artirdi. Kasim ayinda yuzde 150`ye cikan bono faizleri, martin ilk haftasinda yuzde 150`ye cikan bono faizleri, martin ilk haftasinda yuzde 100`e indi. Bu gelismenin olumlu etkilerinden biri, talep edilen faiz ile reel sektorun odeyebilecegi faiz arasindaki farkin azalmasi olabilir. 1998 Agustos ayindaki Rusya krizinden sonra Turkiye`deki portfoy yatirimlarindan da cikis oldu ve Merkez Bankasi Parasi azaldi. 1999`da TL`ye talep artti, Ancak Rezerv Para-Merkez Bankasi arasindaki fark azalsa da kapanmadi. Yine de, bu dengesizligin azalmasi faizlerde bir gevsemeyi olanakli kildi. Cunku para talebi olmaksizin arzin yapay olarak arttirilmasi ve faizlerin bu yolla dusmesi doviz dengesi acisindan tehlike yaratabilirdi. Ozetle reel faizlerin dusmesi riskin, oncelikle de politik ristik riski azaltmak veya siyasi istikrari saglamak acisindan ise secmenlerin onunde cok iyi bir olanak var. 18 Nisan secimleri. Kullanilacak oy, tepkisel degil ileriye donuk olmali. Buradan cikacak sonuc olumlu olursa ekonomik dengeler de istikrara kavusacaktir. (RADIKAL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.002 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.