Türk-Rus İş Konseyi Toplantıları

10.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Lebedev: -Türkiye İle Rusya Arasındaki İlişkinin Bugünkü Ulaştığı Düzey Bir Rekabet Temelinde Değil, Bir Ortaklık Temelinde Gelişiyor -Bazı Kesimler Mavi Akım Projesini Hayal Olarak Değerlendirsede, Ben Bunun Bir Gerçek Olduğunu Söyleyebilirim -Türk-Rus İş Konseyi Başkan Vekili Gür: -Türkiye İle Rusya Arasındaki Ticareti Geliştirmek İçin Pozitif Adımlar Atılıyor.

ANKARA (A.A) - 10.11.2000 - Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksander Lebedev, son yıllarda Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde çok olumlu gelişmeler yaşandığını ifade ederek, İki ülke arasındaki ilişkilerin bugünkü ulaştığı düzey, bir rekabet temelinde değil, bir ortaklık temelinde gelişiyor dedi. İstanbul`da 22-26 Kasım arasında yapılacak Türk-Rus İş Konseyi`nin 8. Ortak Toplantısı ve Rusya İhraç Ürünleri Fuarı hakkında bilgi vermek amacıyla Türkiye ve Rusya heyetleri tarafından Hilton Otel`de bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksander Lebedev, Türk-Rus İş Konseyi Başkan Vekili Turgut Gür ile Moskova Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Adil Kasumov katıldı. Lebedev, geçen haftalarda Rusya Federasyonu Başkabakanı Mihail Kasyanov`in Türkiye`ye yaptığı ziyareti hatırlatarak, bu ziyaretin iki ülke arasındaki siyasete yeni bir ivme kazandırdığını ve liderler arasında güvenin güçlenmesine zemin hazırladığını söyledi.

-MAVİ AKIM PROJESİNİN HAYAL OLMADIĞINI SÖYLEYEBİLİRİM

Enerji konusuna da değinen Lebedev Mavi Akım Projesi ile ilgili olarak, Bazı çevreler bunu hayal olarak değerlendirse bile bu projenin gerçek olduğunu söyleyebilirim. Bir yıl sonra Türkiye`ye doğal gaz gelecek dedi. Türkiye`nin gaz ihtiyacının yoğun bir tempoyla arttığını ifade ederken, Rusya`nın 30 milyar metreküp gaz önerdiğini, ancak Türkiye`nin talebinin çok daha fazla olduğunu söyleyen Lebedev, Türkiye gaz sektöründe Rusya`nın payı zaman içinde azalacaktır diye konuştu. Türkiye`de bazı çevrelerin, Rusya`dan alınan gazdan rahatsızlık duyduğu görüşünü ileri süren Lebedev, Hesaplara göre doğalgaz ithalatında Türkiye payı yüzde 40, Almanya`nın yüzde 30 civarında ve bunda da bir artış görülmekte. Bununla Almanya Rusya`nın bir kolonisi olmuştur diyemeyiz tabiki şeklinde konuştu. Türkiye`nin Rusya`dan, doğalgaz sevkiyatını arttırmasını istediğini de hatırlatan Lebedev, konuyla ilgili çalışma yapıldığını ve kapasitenin arttırıldığını ve ek kapasite ile şu andaki ihtiyacın karşılanabileceğini söyledi. Lebedev, Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı konusunda da, biraraya gelinip konuşulması ve hangi güzergahın daha iyi olacağının değerlendirilmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Bu arada, Rusya`nın elektrik konusunda yeterli rezerve sahip olduğunu ve yeni hatlar döşenmesi suretiyle Türkiye`ye elektrik verilmesinin söz konusu olduğunu da anlatan Lebedev, Türkiye uzun vadede elektrik ithalatını azaltmak istiyor. Bu konuda çalışmalar yapılabilir. Güney Avrupa ülkelerine Türkiye üzerinden elektrik verilebilir dedi. Lebedev ayrıca, askeri alande teknik işbirliği, turizm ve vatandaşlar arasında temasların geliştirilmesi, nakliye, gemicilik gibi konularda da Türkiye ile işbirliği yapılabileceğini belirtti. Rusya Başbakanı Kasyanov`un ziyareti sırasında ayrıca NATO üyesi bir ülkeyle ilk defa bir anlaşma yapıldığını ve Türkiye-Rusya arasında diplomatik personele ilişkin kotaların kaldırıldığını belirten Lebedev, Diplomatik personele artık vize uygulanmıyor. Aramızdaki soğuk savaş artık bitti diye konuştu.

-TÜRK-RUS İŞ KONSEYİ BAŞKAN VEKİLİ TURGUT GÜR-

Türk-Rus İş Konseyi Başkan Vekili Turgut Gür ise İstanbul`da yapılacak toplantılarda, üst düzey temsilcilerin ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusundaki görüşlerini iş dünyasına aktaracaklarını bildirdi. Bölgesel işbirliği imkanlarının da değerlendirileceğini anlatan Gür, Türk-Rus ekonomik işbirliğinde lokomotif rolü oynayan inşaat, ticaret, turizm ve enerji gibi sektörlerin yanısıra yatırımlar ve yüksek teknolojiler gibi gelecek vadeden sektörlerde işbirliği imkanları, sektörel toplantılarda değenlendirilecektir. Söz konusu toplantıda özellikle uzay ve tıp alanında Rus yüksek teknoloji ili ilgili sunuşlar yapılacaktır diye konuştu. Gür, fuar öncesinde Rus yetkililerin katılımı ile çeşitli illere bölgesel geziler yapılacağını da sözlerine ekledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.