Türk -Rus İşbiliğiyle İnşaat Sektörü

27.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
İki ülke ekonomik ilişkilerinin temelini inşaat sektörünün oluşturduğu söylenebilir. Türk inşaat firmalarının Rusya pazarına girişleri Sovyetler Birliği döneminin son yıllarına rastlar. 1984`te Doğal Gaz Anlaşmasının imzalanmasıyla birlikte ortaya çıkan finansman olanakları 1987`den itibaren Türk firmalarının bu pazarda ilk işlerini almalarında etkili oldu. Daha sonra, 1990`ların başlarında alınan işler hızla artmaya başladı ve 1993 - 95 döneminde Alman kredisi ile finanse edilen asker konutları projelerinde en yüksek düzeye çıktı. Bu 570 projenin 22 adedi 100 milyon doların üzerinde, 374 adedi 10 milyon dolardan küçük kontratlardı. Geri kalan 174 proje, 10 - 100 milyon dolar arasında değişmekteydi.


Türkiye Müteahhitler Birliği verilerine göre ise Uluslararası Müteahhitler Birliği üyesi Türk firmaları Rusya Federasyonu`nda, 1999 sonu itibariyle toplam bedeli 6.5 milyar dolar olan 504 proje almış ve bu işlerin 5.5 milyar dolarlık kısmını tamamladılar. Geri kalan 986 milyon dolarlık kısmı ise halen devam ediyor. Ağustos 1998 Rusya krizi tüm ekonomik ve ticari ilişkileri olduğu gibi Türk firmalarının Rusya`daki inşaat faaliyetlerini de çok büyük ölçüde etkiledi. Krizden sonra Rusya`da halkın reel gelirinin hızla düşmesi konut satışlarını düşürdü. Yabancı firmaların ülkeyi terketmesi ve genel olarak iş hayatının durması ofis ihtiyacını ortadan kaldırdı. Bankalar ve enerji şirketleri inşaat projelerini durdurdular. Bunda ekonomik krizin yanı sıra, seçim atmosferinin yarattığı koşullar, merkezi hükümet ile yerel yönetimler arasında yaşanan tartışmalar, finansman sağlanmasında karşılaşılan güçlükler ve rekabet gücüne ulaşan Rus firmaların tercihte ön plana geçmesi gibi çok sayıda faktör etkili oldu.
Bu dönemde Türk firmaları, yürüttükleri projelerde hakedişlerini tahsil edememe gibi sorunlar yaşamaya başladılar:


Yenigün İnşaat`ın Gazprom Bilim ve Teknik Merkezi inşaatından 4.000.000 dolarlık hakedişi alınabilmiş değil;

İdil İnşaat`ın gerçekleştirdiği işlerde tahsil edemediği meblağ 10.755.000 dolardır;
Turan Hazinedaroğlu 18.000.000 dolar tutarında alacağını tahsil edememiş, ayrıca inşaa ettiği Yukos Petrol Ofisi Binası`ndan inşaat çalışmaları finansman problemleri nedeniyle 1998 yılı ortalarında durdu.

Alarko İnşaat`ın tahsil edemediği meblağ 8.500.000 dolardır.

Tekser İnşaat`ın tahsil edemediği meblağ 9.500.000 dolardır.

İki ülke arasındaki 15.12.1997 tarihinde imzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması onay işlemlerini takiben 1 Ocak 2000 tarihinde yürürlüğe girdi. Ancak, Anlaşma kapsamında yeralan Müteahhitlik Hizmetlerine İlişkin Protokol, Duma tarafından henüz onaylanmadı. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.