Türk Tarımında Gübre Paneli

25.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
-Tarim Ve Köyişleri Bakani Gökalp: -``Dünyanin Hiç Bir Yerinde Gübre Türkiye`Deki Gibi Lüks Tüketim Vergisi Olarak Vergilendirilmiyor`` -``Gübrede, 1 Yilda Yüzde 248`E Ulaşan Fiyat Artişlarini Açiklayamiyoruz`` -``Gübre İthalatini Herkese Açacağiz``


ANKARA (A.A) - 25.10.2000 - Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, dünyanın hiç bir yerinde gübrenin Türkiye`deki gibi lüks tüketim maddesi olarak vergİlendirilmediğini belirterek, ``leblebinin bile KDV`si yüzde 1 iken toprağa atılan gübreden yüzde 17 KDV alınıyor`` dedi. Bakanlık tarafından düzenlenen, ``Türk Tarımında Gübre`` konulu panelin açılışında konuşan Gökalp, gübrede yılda ortalama 160 trilyon lira sübvansiyon ödenirken, diğer taraftan da yüzde 17 KDV uygulamasının çelişkili olduğuna dikkati çekti. Gübre sübvansiyonunun çiftçiye ulaşıp ulaşmadığının da belli olmadığını kaydeden Gökalp, ``yüzde 17`lik KDV`nin yüzde 1`e indirilmesini, sübvansiyonun da kaldırılmasını istiyoruz. Böyle olunca hiç kimse ne teftişlik ne mahkemelik olur`` diye konuştu. Gübre fiyatlarının ağustos ayı itibarıyla son bir yılda yüzde 248`e varan oranlarda arttığına dikkati çeken Bakan Gökalp, şöyle devam etti: ``Gübredeki bu fiyat artışını hiç bir liberal ekonomikleri ile açıklayamıyorum.


Gübre kullanan üreticiye, çiftçiye gelinen bu noktayı izah etmekte güçlük çekiyorum. Gübre üreten, ithal eden, tüketen, sivil toplum örgütleri, kurum ve kuruluşlar herkes burada. Kim ne biliyorsa söylesin, gübreyi ucuzlatmanın çare ve yolları tartışılsın. Gübreyi üretime, çitfçiye ve ekonomiye yük değil, destek olan bir girdi haline getirme mecburiyetimiz vardır.`` Gübrede rekabeti sağlamak amacıyla ithalatını kolaylaştıracaklarını, miktar sınırlamalarının ve sermaye şartı konusunda bazı kolaylıklar sağlanacağını anlatan Gökalp, ``ithalatı herkese açıyoruz, Tarım Kredi Kooperatifleri Birlikleri, isteyen herkese ithalat yetkisi vereceğiz. Dünyanın her yerinden ithalat yapacağız, karşımıza hangi tekel çıkarsa çıksın, devlet olarak onu aşacağız`` şeklinde konuştu. Gübre konusunda Başbakanlığa rapor sunacaklarını da belirten Bakan Gökalp, panelden çıkacak sonuçları bu rapora ekleneceğini de kaydetti. Gübrede tekelleşmenin önlenmesi için gübre fabrikalarının Kardemir ve Erdemir örneğinde olduğu gibi, üreticilere, çiftçi örgütlerine satılmasını istediklerini anlatan Gökalp, gübredeki sorunun geçmiş yıllarda çıkarılan liberalizasyon kararnamelerinden kaynaklandığını öne sürdü.


Gökalp, ``gübrenin fiyatı ile ürün fiyatı arasındaki dengesizlik arttı. Fiyatlar libere edilmiş ama böyle bir liberazasyonu kabul etmiyoruz. Gübrenin feri (etkisi) kalmamış kontrol edemiyoruz, yetkimiz yok`` diye konuştu. Tarım Bakanlığı`nın gübredeki yetkisinin sadece çiftçinin faturalarını üç gün içinde onaylamakla sınırlı kaldığını anlatan Bakan Gökalp, gübrede dağıtım, üretim ve kontrol aşamalarında yetkilerinin olması gerektiğini vurguladı. Panelin açılışında konuşan Tarım ve Köyişleri eski Bakanı Mahmut Erdir de Türkiye`nin daha önce ithalatı serbest bırakarak, gübrede kendi kendini darboğaza attığını öne sürdü. Yurtdışında fiyatların ucuzlaması nedeniyle karı gören firmaların daha önce gübre alabilmek için 10 dolar daha fazla vererek, kendi arasında haksız rekabete yolaçtığını anlatan Erdir, ``1986`da gübreyi libere etmekle hata ettik`` dedi. Bakanlığı döneminde önüne gelen dosyaların büyük bölümünü gübre sübvansiyonundaki cezalık, teftişlik dosyalara olduğunu anlatan Erdir, desteklemenin mutlaka devam etmesi, gübre satış fiyatlarının da devlet tarafından ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Erdir, gübre fabrikalarının sistemin boşluğundan yararlanıp, anormal kar etmesinin önlenmesini ve kamu gübre fabrikalarının çiftçiye verilmesini istedi.


ÇİFTÇİ TEMSİLCİLERİ;

Panelin açılışında konuşan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru da yüzde 200`ün üzerindeki fiyat artışı nedeniyle üreticinin gübre kullanamaz hale geldiğini, özellikle buğdaya taban gübresi verilememesi yüzünden gelecek yıl üretimin düşeceğini söyledi. Gübre piyasasında kuralsızlık, denetimsizlik ve kara doyumsuzluk olduğunu öne süren doğru, ithalatın yaygınlaştırılmasını ve serbest rekabetin sağlanmasını istedi. Sakaryalı çitfçi Canip Kaya, İgsaş`a Botaş`ın doğalgaz vermemesi nedeniyle üretimin yapılamadığını ve fabrikanın zarar ettiğini belirterek, ``ben soğukta kalırım yeter ki fabrika çalışsın bu şirketin üretteği gübreye verilen destekle fabrika sahibi olmak isteyenler var. Özelleştirmede tekelleşmeye izin verilmesin`` dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.