Türkiye Eğitimde 29. Sırada

09.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Eğitime ayrılan payın GSYİH`nın yüzde 2.2 olması, Türkiye`deki eğitimsizliğin en önemli göstergesi.


Türkiye, dünyada eğitime en az önem veren ülkeler arasında yer alıyor. Gelişmiş ülkeler, toplumsal ve ekonomik alanda başarılı olabilmek için eğitim yatırımlarını arttırırken, istatistikler Türkiye`nin hem mesleki hem de genel anlamda geri planda kaldığını gösteriyor. Haftalık yayın organında çeşitli ülkelerin eğitim alanındaki harcamalarını işleyen Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), Türkiye`nin eğitim alanında dünya ülkeleri arasında 29. sırada yer almasının nedenini,
`Türkiye`nin uzun yıllar gerekli eğitim reformlarını uygulamaya koyamamasına ve eğitim için gerekli yatırımları yapamamış` olmasına bağladı. `Bir ülkenin eğitime verdiği önem o ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH)`da eğitime ayırdığı pay ile doğru orantılıdır` görüşüne yer veren açıklamada, uluslararası alanda 30 ülke içinde yapılan araştırmaya göre Türkiye`nin GSYİH`sının ancak yüzde 2.2`sini eğitime ayırdığı ve bu miktarla ancak 29. sırada yer alabildiği vurgulandı.
`Eğitime önem vermeyen Türkiye`nin hızla değişen ve gelişen rekabet koşullarını yakalaması da güçtür` denilen açıklamada, mesleki ve genel anlamda eğitimin geliştirilmesi ve tüm Türkiye`de eşit eğitim fırsatlarının uygulanmasının şart olduğu bildirildi.


MESS ve Türk Metal Sendikası`nın bu kapsamda bir ilke imza atarak, 120 bin çalışanını kapsayan `Ortak Eğitim Projesi`ni hayata geçirdiği ifade edildi.
Eğitime en fazla önemi İsveç veriyor. GSYİH`nin yüzde 8.3`ünü eğitime ayıran İsveç`i, yüzde 8.1 ile Danimarka izliyor. Güney Afrika yüzde 8 ile üçüncü, İsrail yüzde 7.6 ile beşinci sırada yer alıyor. Diğer bazı ülkelerin eğitim harcamaları ise şöyle; Polonya yüzde 7.5, Norveç yüzde 7.4, Kanada yüzde 6.9, Fransa yüzde 6, Slovenya yüzde 5.7, ABD yüzde 5.4, İngiltere yüzde 5.3, Malezya yüzde 5.2, Brezilya yüzde 5.1, İtalya yüzde 4.9, Almanya yüzde 4.8, Rusya yüzde 3.6, Hindistan yüzde 3.2, Yunanistan yüzde 3.1, Çin yüzde 2.3.Türkiye`nin altında yer alan tek ülke olan Endonezya ise eğitime GSYİH`sının yüzde 1.4`ünü ayırıyor. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.004 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.