Türkiye Gıda Sektörü, AB Denetiminde

08.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Ab`Den İki Heyet, Su Ürünleri Üretim Yerleri İle Kanatlı Kesimhanelerini Denetledi -Ab`Nin Su Ürünleri Konusunda Olumlu Rapor Vermesi Bekleniyor -Yeterli Bulunacak Kesimhanelerden Ab`Ye İhracat Yapılabilecek

ANKARA (A.A) - 08.12.2000- Avrupa Birliği`nden (AB) iki heyet, su ürünleri üretim yerleri bazı kanatlı kesimhanelerinin, teknik ve hijyenik açıdan AB standartlarına uygun olup olmadığını denetledi. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, AB Komisyonu sağlık ve Tüketici Koruma Genel Müdürlüğü`nün Dublin`de bulunan Gıda ve Veterinerlik Ofisi`nden gelen ilk heyet, 6-10 Kasım günleri arasıda Türkiye`deki su ürünleri sektöründe incelemelerde bulundu. Heyet, Türkiye`de uygulanmakta olan su ürünleri kalite kontrol sisteminin AB`nin ilgili direktifleri ile uyumunu, ayrıca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın bu konuda AB`ye verdiği garantileri sağlayıp sağlamadığını, su ürünleri işleme ve değerlendirme tesislerinin gerekli teknik ve hijyen şartları taşıyıp taşımadığını denetledi. Denetim sonucunda yapılan ilk değerlendirmede, bakanlık tarafından uygulanmakta olan su ürünleri kalite kontrol sisteminin AB ile uyum sağladığı, bakanlık tarafından bu konuda yürütülen hizmetlerin yeterli olduğu, tesislerin de teknik ve hijyen şartları açısından uygun bulunduğu, AB denetçileri tarafından ifade edildi. AB denetçileri, Türkiye`ninsu ürünleri üretim ve işleme tesislerinde önemli ilerlemeler kaydettiğini ifade etmesine karşın, uygulamada görülen ve kısa sürede giderilebilecek bazı aksaklıklara ilişkin garantiler istedi. Türkiye`nin, su ürünleri üretim ve işleme tesislerinde AB satandartlarını sağlamaya yönelik verdiği garanti mektubu, denetim raporu ile birlikte AB`nin Veterinerlik Daimi Komisyonu`nda görüşülerek karara bağlanacak. Kararın birkaç hafta içinde açıklanması bekleniyor. Olumlu karar beklendiğini belirten bakanlık yetkilileri, bu rapor doğrultusunda Türkiye`nin, AB`nin anlaşma ve limit uygulanmadan mal alabileceği ülkeleri içeren 1 no`lu listesine girebileceğini bildirdiler. Türkiye, halen, AB`nin şartlarını kısmen yerine getiren ve verilen garantiler çerçevesinde su ürünleri ihracatı yapabilen ülkelerin bulunduğu II no`lu listede bulunuyor. Türkiye, I no`lu listeye geçince, AB`ye hiç bir sınırlama olmadan su ürünleri ihracatı yapabilecek. AB`nin istediği teknik ve hijyenik şartları sağlayamadığı için, AB, 1994`te çift kabuklu yumuşakçalar, 1998`de de tüm su ürünleri ithalatına yasak koymuştu. Türkiye, yılda ortalama 100 milyon dolarlık su ürünleri ihracatı yapıyor.

-KANATLI KESİM YERLERİNDE DENETİM

Tavuk eti üreticilerine AB`ye ihracat imkanı yaratacak ikinci AB denetimi ise 20-24 Kasım günlerinde gerçekleşti. AB Daimi Veterinerlik Komitesi`nden gelen heyet, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın AB`nin istediği teknik ve hijyenik şartları taşıdığı yolunda verdiği garanti doğrultusunda 5 firmaya ait kanatlı kesimhanesini gezdi. Bakanlığın 7 firma için garanti vermesine karşın, heyetin zaman yokluğundan iki firmaya gidemediği belirtildi. Yapılan denetimler sonucunda, kesimhanelerin teknolojik açıdan yeterli bulunmasına karşın, bazı kesimhanelerini hijyenik şartları yerine getirmediği ortaya çıktı. Mevzuatın yeterli olmasına karşın, bakanlığın buralardaki denetimini tam olarak yapmaması nedeniyle, tesislerin istenen şartları yerine getirmediği belirlenerek, bakanlığın garantisi yeterli görülmedi. Heyetin denetim sonuçlarına ilişkin raporunu bir kaç hafta içinde vermesi bekleniyor. Konuyla ilgili bilgi veren BESD-BİR Genel Sekreteri Doç. Dr. Erol Şengör, 1-2 tesis için AB`den olumlu rapor beklediklerini belirtirken, olumlu rapor verilecek bu tesislerden AB`ye tavuk eti ihracatı yapılabileceğini belirtti. Şengör, Türkiye`nin AB`ye, tavuk göğsü gibi kaliteli parça tavuk eti yanında, tavuk döneri, şinitzel, tavuk hamburger gibi yarı pişmiş, ileri işlenmiş tavuk ürünleri ihraç edebileceğini, bu konudaki rekabet gücünün yüksek olduğunu söyledi. Şengör, devletin denetim mekanizmasını güçlendirerek işletmesi halinde, sektördeki üretim ve işleme kalitesinin iyileşeceğini, ihracat imkanının yaratılacağını hem de içeride haksız rekabetin önleneceğini vurguladı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.