Turkiye Kalkinma Bankasi A.s.`nin Basinda Yeralan Habere Iliskin Olarak Borsa Baskanligi`nca Istenen Aciklamaya Cevaben Gonderdigi

05.12.1997 - 00:00 | Son Güncelleme :
Yazinizda yeralmis bulunan "son 4 ay icindeki ilk 6 ayda 5.1 trilyon TL olan bankaniz zararinin 1.9 trilyon TL`na indirildigini" noktasina iliskin husus basin aciklamasinda asagidaki sekilde yeralmistir. 1997 yilinin ilk 6 aylik doneminde 5.1 trilyon TL olan zarar, alinan onlemler ve izlenen risk yonetimi politikalari sonucu gorevde bulundugumuz donemde 1.9 trilyon TL`si olarak gerceklesmistir. Bu zarari daha da azaltmayi hedefleyen uygulamalarimiz devam etmektedir. Amacimiz 1997 yilinin 2. yarisini zararsiz kapatmaktir. Bu aciklama ile amaclanan nokta Bankamiz 1997 yili ilk 6 aylik donemindeki 5.1 trilyon TL zarar ile takip eden 4 aylik sure de olusan 1.9 trilyon TL zararin karsilastirilmasidir. Yaziniz ekinde belirtilen haber metnindeki "taci Bayhan`a atfen "bankanin 1997 yilinda Hazineye borcu kalmadi. Hatta Hazine`den 656 milyar Yen Alacagi Var" ibaresi yanlis yorumlanmistir. Bir diger konu da bildiginiz uzere, 27 Kasim tarihli gunluk gazetelerde "dis borclarini odemeyen kuruluslara Hazine Garantisi Yok", "devletten Kara Liste" ya da "Hazine`den Batakci Kurumlara Ambargo" basliklari ile yeralan haberlerde, Bankamizin adi dis borclarini geri odememeyi aliskanlik haline getiren kuruluslarla bir ve ayni kategoride degerlendirilmistir. Bu durumun, ulusal ve kamuoyunun dogru bilgilenmesini saglamak amaciyla, hazine garantorlerinden uluslararasi piyasalardan borclanmalar ve geri odemelerimiz konusuna deginmek istiyorum. 1985/1992 doneminde 96.2 milyar Japon Yeni ve 100 milyon ABD Dolari Hazine garantorlugunde dis borclanma gerceklestirilmistir. 1992 yilindaki 25 milyar Japon Yeni tutarindaki borcanma turizm kredilerinin Yuksek Planlama Kurulu karari ile ertelenmesinden dolayi yapilmistir. hazine Mustesarligi Banka adina 1995 ve 1996 yillarinda sadece 3.3 milyar japon Yeni ve 27 milyon Amerikan Dolari odemistir. T. Kalkinma Bankasi, bu tutarda 1 yil vadeli %1 faizli, %100 temerrut faizi ile aylik odemeler ve her bir taksit vadesinde Hazinenin odenmemis sermaye payina mahsup edilebilmesi seklinde ikraz sozlesmesi ile borclandirilmistir. Bu ikrazlarin sonucunda Bankamiz 03.06.1996 tarihine Kadar Hazine Mustesarligi`na 4.3 trilyon TL anapara, 4.5 milyar TL Faiz ve Hazine Mustesarligi vade tarihlerinde sermaye mahsubu yapamadigi icin 68 milyar TL temerrut faizi odeyerek, borclarini kapatmistir. 1985 yilindan bugune kadar 54.6 milyar Japon Yeni ve 102.4 milyon dolar tutarindaki dis borc geri odemelerinin tamami, TKB tarafindan gerceklestirilmistir. Turkiye Kalkinma Bankasi a.S.`nin Kasim 1997 itibariyle Hazine mustesarligi`na hicbir borcu bulunmamaktadir. Kur Riski Orani`nin yukseltildigine iliskin kisimdaki ifade de son derece teknik bir ifade olup su formdadir.

"Doviz varliklari/doviz yukumlulukleri seklinde hesaplanan kur riski orani Haziran 1997`de %73.2 iken, 3 aralik 1997 itibariyle %87`ye yukseltilerek; Bankanin maruz kalacagi kur riski azaltilmistir." Bu ifade ile amaclanan; Banka`nin maruz kalabilecegi kur riskinin azaltildigi noktasinin vurgulanmasidir. Istirakimiz bulunan Eregli Demir ve Celik Fabrikalari T.A.S hisselerinin satilacagina dair herhangi bir ifade de bulunulmamistir. "Bankamiz Portfoyundeki Erdemir A.S. hisse senetleri" Bankamiz, Erdemir A.S.`nin sermayesine %5.54 pay oraninda ortakdir. Pay tutari 350.912.529 adet olan portfoyun toplam degeri 28 Kasim 1997 itibariyle 9.1 trilyon TL`dir. (47 milyon Amerikan Dolari) Bu hisselerin satisi ile ilgili olarak 17.01.1990 tarih ve 90 T/4 sayili yuksek planlama kurulu karari "soz konusu hisse senetlerinin Turkiye Kalkinma Bankasi tarafindan, Toplu Konut ve Kamu ortakligi Idaresi Baskanligi ile isbirligi yapilarak satilmasina ve gelirinin tamaminin, Turkiye Kalkinma Bankasi`na birakilmasina karar verilmistir." hukmunu icermektedir.
Ozellestirme Idaresi`nin Erdemir A.S.`yi 1998 yili icinde ozellestirmesi halinde Bankamiz mali durum udaha da iyilesecek ve bilancoda arzu edilen saglikli yapi saglanabilecektir." (IMKB BULTEN)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.