Türkiye, plastik kartta liderliğe oynuyor

30.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türkiye`de kullanılan kredi kartı sayısı, 12 milyonu, banka kartı sayısı da 28 milyonu aştı. Bu kartlarla yılın ilk 9 ayında 7 katrilyon liralık işlem gerçekleştirildi. Bu da Türkiye`yi, Avrupa`nın en fazla plastik kart kullanılan beşinci ülkesi konumuna getirdi. Pazardaki gelişme devam ettiği taktirde Türkiye`nin kısa bir süre sonra Avrupa liderliğini ele geçirmesi bekleniyor.



BANKA ve kredi kartı kullanımında Almanya, İngiltere, Hollanda ve İspanya`nın ardından beşinci sırada yer alan Türkiye, şimdi de gözünü Avrupa`nın liderliğine dikti. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye`de 2000 yılının ilk 9 ayında çıkarılan kredi ve banka kartlarının sayısı, geçen yılın toplamını geçti. Böylece, toplam kredi kartı sayısı 12 milyon 362 bin 290 adete, banka kartı sayısı ise 28 milyon 258 bin 178`e yükseldi.


Türkiye`de çıkarılmış kredi kartlarıyla yurtiçinde ve yurtdışında yapılan toplam işlem tutarı ise yüzde 37.2 büyüme gösterdi. İşlem tutarı 1999 yılı genelinde 5 katrilyon 213 trilyon lira olurken, 2000 yılı Ocak-Eylül döneminde 7 katrilyon 156 trilyon liraya yükseldi.


Önde gelen ödeme sistemlerinden MasterCard ve Maestro açısından ise Türkiye 17 milyon 553 bin toplam kart adedi ile Almanya, İngiltere, Hollanda ve İspanya`dan sonra 5. ülke konumuna yükseldi. Türkiye, banka kartı Maestro adetlerinde Almanya, İngiltere ve Hollanda`yı takiben 4. büyük ülke oldu.


Ulaşılan bu rakamlar, Avrupa`daki diğer ülkelerle kıyaslandığında daha çarpıcı sonuçlar içeriyor. Eylül dönemleri itibariyle son 1 yıllık performansda Türkiye yüzde 59.9`luk MasterCard kredi kartı artışı ile 1. sırada yer aldı. Ciro`daki yüzde 76.5`luk artış da, Türkiye`yi Avrupa`da bir numaraya çıkardı. Maestro banka kartında ise yüzde 36.4`lük artışla Türkiye 3. sıraya yükseldi. Pazardaki bu gelişme devam ettiği taktirde Türkiye`nin kısa bir süre sonra Avrupa liderliğini ele geçirmesi bekleniyor.


POTANSİYEL BÜYÜK


Europay International Avrasya Bölgesi Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece, enflasyonun düşmesiyle birlikte banka kartlarının daha çok kullanılacağı beklentisi içinde olduklarını bildirdi.


Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Uğur Güvenç de, Türk halkının kart kullanımını sevdiğini, kart adetlerinde ve cirodaki bu hızlı artışın beklenen bir gelişme olduğunu söyledi.


Türk kullanıcılarının, Batı ülkelerine kıyasla şanslı olduğunu ifade eden Güvenç, bankaların piyasaya geç girmesinin en son teknolojiyi ve yenilikleri kullanıcıların hizmetine sunduğunu, çok sayıda bankanın kart veriyor olması nedeniyle de rekabetin getirdiği avantajlar bulunduğunu belirtti.


Kart veremedikleri büyük bir kitle olduğuna dikkati çeken Güvenç, ‘‘Önümüzdeki yıllarda gelişme trendi hızla artacak. Çünkü, hem kart sahipleri, hem de kartların geçmiş olduğu üye işyerlerinde büyük bir potansiyel var’’ diye konuştu. Uğur Güvenç, bu arada, enflasyonun düşmesinin de kart kullanımını olumlu yönde etkileyeceğini kaydetti.


Kart kullanımının bir kısmının kart sahipleri tarafından faizlendirilerek yapıldığını anımsatan Güvenç, ‘‘Enflasyonun düşmesiyle beraber faiz oranlarının da düşmesi, kart kullanımını olumlu etkileyecek ve ciroları artırıcı tesir yapacak’’ dedi. (HÜRRİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.011 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.