Türkiye ve Rusya açıklamalarının şifreleri

24.11.2015 - 12:16 | Son Güncelleme :
Türkiye ve Rusya açıklamalarının şifreleri | Genel Haberler

Suriye sınırında düşen askeri uçak konusunda, hem Türk Silahlı Kuvvetleri'nden, hem de Rusya Savunma Bakanlığı'ndan iki ayrı resmi açıklama geldi. Her iki açıklamada da önemli detaylar ve "diplomatik ifadeler" dikkat çekiyor.

İşte o açıklamaların, iki ülke ilişkilerinin seyrini etkileyebilecek önemli şifreleri;

1- TSK, "RUS UÇAĞI" DEMEDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin açıklamasında, düşen uçağın milliyetine özellikle yer verilmedi. Açıklamada, "Türk Hava Sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak" ifadesi kullanıldı. Bu ifade ile Türkiye, hedefin Rusya olmadığını, uçağa Türkiye'nin bölgede seyredebilecek, milliyeti ne olursa olsun tüm hava araçları için genel angajman kuralları çerçevesinde uçağa müdahale edildiği vurgulandı.

Haberin Devamı

##$$ILISKILIHABERWIDGET##$$

2- TSK AÇIKLAMASINDA "UÇAK VURULDU" DEĞİL, "MÜDAHALE EDİLDİ" DENİLDİ

TSK açıklamasında dikkat çeken ikinci ifade ise, devriye gezen Türk F-16'ları tarafından, sınır ihlali yapan uçağa "müdahale edildiğinin" söz edilmesi. Açıklamada, "sınır ihlali yapan uçak vuruldu" ifadesi yerine, "müdahalede bulunuldu" denilmesi, yine Ankara'nın "hedef göstermedik" mesajı olarak yorumlandı.

3- İHLAL DETAYI VERİLDİ

TSK açıklamasında ayrıca, uçağın sınırda yaptığı ihlaller konusunda ayrıntılı bilgi verilmesi de dikkat çekti. TSK açıklamasında, uçağın Türk hava sahasını "beş dakika içinde 10 kez" ihlal ettiği ayrıntısı yer aldı. Bu ifadeyle Türkiye, uçağın ihlaline ilişkin elinde ayrıntılı bilgi olduğunun da işaretini vermiş oldu. 

RUSYA AÇIKLAMASININ ŞİFRELERİ
 

4- LAVROV'UN ZİYARETİNE İPTAL AÇIKLAMASI YOK

Tıpkı Türkiye gibi, Rusya da ilk resmi açıklamasında temkinli bir ifade kullanmayı tercih etti. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye'ye planlanmış ziyaretinin iptal edildiğine ilişkin bir açıklama yer almadı. Aksine Rus kaynaklar, Lavrov'un ziyaretinin planlandığı gibi yapıldığını sızdırdılar. Moskova bu bilgilerle, gerginlik istemediği işaretini iletmiş oldu.

Haberin Devamı

5- RUSYA: UÇAK KARADAN AÇILAN ATEŞLE VURULDU

Rus Savunma Bakanlığı açıklamasında dikkat çeken bir başka ifade ise, uçağın "nasıl vurulduğuna" ilişkin. Açıklamada, uçağın "karadan açılan ateşle vurulduğu" vurgulandı. Aynı açıklamada, "Türk Hava Sahası ihlal edilmedi, bunu kanıtlayabiliriz" bilgisi de yer aldı. Diplomatik kulislere göre, Rusya aynı açıklamada bu iki ifadeyi bir arada kullanarak, düşen uçak konusunda Türkiye'yi açık ifadelerle suçlamaktan kaçındı, olayı muğlak bırakmayı tercih etti.
 

TÜRKMEN KOMUTAN: UÇAĞI BİZ VURDUK 

Türkmen Komutan Osman Salih, Habertürk’ün yayınına katılarak düşürülen uçağı kendilerinin vurduğunu savundu. Salih, bu iddiayı şu sözlerle anlattı:

“Düşen uçağı Türkmen güçleri vurdu. Rus uçaklarından birini uçaksavarla vurduk. Pilotlar uçağın içinden yanarken ormana atladılar.  Şimdi de uçakları arıyoruz. Şu anda pilotların yerlerini bulduk. Birazdan yanımızda esir olacak. Şu an takipteyiz. İki helikopter pilotları almak istiyorlar.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.