Türklerin AB`ye Giriş Sorunları

25.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Avrupa Birliği`ne aday üye olduktan sonra neredeyse 1 yıl geçti ve Türkiye üye olmak için gereken değişiklikleri yapmakta zorlanıyor. Türkiye`de başkan ve başbakan ve üst düzey hükümet yetkilileri ve ülkenin güçlü ordusu arasında yaşanan bir dizi olay Türkiye`nin AB standartlarına uyum göstermekte karşılaştığı sorunlara ışık tutuyor.


Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz geçen haftasının son günlerinde Brüksel`de yaptığı bir konuşmada Türkiye`nin değişme yoluna henüz girmediğini itiraf etti. Yılmaz, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Türkiye`nin azınlık ve temel haklara ilişkin konulardaki siyasi değişiklikleri ancak 8 Kasım`dan sonra konuşmaya başlayacağını söyledi. O tarihte AB Türkiye`nin yapması gereken değişiklikleri detaylı bir biçimde ortaya dökecek.


Türkiye`nin AB işlerinden sorumlu Yılmaz, Türkiye`nin kaybedeceği zaman yok, zira tarih ileriye gider ve ileri gitmeyen geriler. Eğer kriterleri yerine getirirsek, bu yılın sonunda giriş müzakerelerine başlayabiliriz, dedi. Ancak Avrupa Birliği`nin genişlemeden sorumlu Komiseri Guenter Verheugen Yılmaz`ın bu açıklamasıyla çelişen sözler sarfetti. Verheugen`e göre Türkiye`nin tam üyelik için müzakerelere başlaması açısından 2001 gerçekçi bir tarih değil. Bu karamsarlık iki unsur tarafından körükleniyor. Birincisi Türk ordusunun Türk siyasetine ilişkin konularda söz söylemekten vazgeçmeyi kabul etmemesi. Ordu Türkiye`nin AB`ye girmesinden yana, zira böylece ülke Batılı ve laik mecrada yoluna devam edecek. Ancak Ordu bazı Batılı değerleri kabul etmekte tereddüt ediyor.


İkinci unsur üst düzey siyasi liderlerin AB üyeliğinde anahtar kabul ettiği alan ekonomik - siyasi değil. Başbakan Ecevit, ekonomik reformları yürürlüğe sokmak amacıyla kanun hükmünde kararnamelere başvurdu, zira parlamentonun kendisine destek vereceğinden emin değildi. İslamcı ve PKK semptazanı olduğundan şüphelenilen memurların görevlerinden alınmasına ilişkin olarak da aynı şekilde davrandı. Ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer bu kararnamaleri imzalamayı reddetti ve anayasa mahkemesi de kendisine destek verdi. Ancak ekonomik reformların çökmesi Türkiye`nin IMF tarafından da desteklenen reform programını tehlikeye sokabilecek. Reformlar enflasyon oranının üç yıl içinde tek haneli rakamlara indirilmesini öngürüyor. (FİNANSAL FORUM - THE WALL STREET JOURNAL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.