Ucuncu Gsm, 2.9 Milyar Dolara ıs Bankasi`nin.

13.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Ikiyeni GSM sebekesinden ilkinin lisans devri icin acilan ihale sonuclandi. Turkiye Is Bankasi-Telecom Italia konsorsiyumu, 2 milyar 525 milyon dolarlik surpriz bir teklifle, ilk GSM 1800 sebekesinin isletme hakkini aldi. KDV ile birlikte GSM lisansi icin odenecek para 2 milyar 954 milyon dolara cikiyor. Ikinci GSM 1800 ihalesi yarin yapilacak. ULASTIRMA Bakanligi`nin iki yeni GSM sebekesi icin actigi ihalelerin ilki, beklenmedik bir tektlifle tamamlandi. Bugune kadar 1.5 milyar dolarin uzerine cikmayacagi tahmini yapilan ihaleyi, verdigi 2 milyar 525 milyon dolarlik teklifle Turkiye Is Bankasi-Telecom Italia konsorsiyumu kazandi. KDV ile birlikte bu rakam 2 milyar 954 milyon dolara (1. 7 katrilyon lira) cikiyor. Ikinci GSM 1800 ihalesi ise yarin gerceklestirilecek. Ulastirma Bakanligi Genel Mudurlugu toplanti salonunda daha once ihale komisyonuna teslim edilen teklif zarflari dun acildi. Ihalede Dogan Holding, Dogus Holding, Sabanci Holding, Ispanya Telefonica konsorsiyumu 1 milyar 350 milyon dolar, Is Bankasi, Telecom Italia konsorsiyumu 2 milyar 525 milyon dolar, Genpa, Atlas Yapi, Atlas Finans, Norvec Telenor Mobile Communications ve Demirbank konsorsiyumu 1 milyar 224 milyon dolar, Fiba Holding, Suzer Holding, Finansbank, Nurol Holding, Fransiz Telecom ve Kentbank konsorsiyumu 1 milyar 17 milyon dolar ve Koctel Telekomunikasyon Hizmetleri A.S, SBC Communications Inc. konsorsiyumu 1 milyar 207 milyon dolar teklif verdi. Ihale komisyonu, sartname uyarinca en yuksek teklifi veren iki ortakligi acik artirmaya gitti. Ancak, Sabanci, Dogan Holding, Dogus Holding, Telefonica ortakligi acik artirmadan cekilince, ihaleyi Is Bankasi-Telecom Italia ortakligi kazanmis oldu. Ihaleyi kazanan Is Bankasi-Telecom Italia konsorsiyumu, 2 milyar 525 milyon dolarin 500 milyon dolarini hemen odeyecek. Kalan 2 milyar 25 milyon dolar ise, 3 ay icinde odenecek. GSM 1800 ihalesine katilanlarin teklif zarflari acilirken, bir KDV surprizi yasandi. Ihale komisyonu, ihaleye 5`inci sirada teklif veren Koctel-Medya Holding konsorsiyumunun teklif zarfini actiginda, teklifin KDV haric oldugu ibaresi okundu. Bunun uzerine Komisyon baskanligina itirazlar gelmeye basladi. Komisyon baskani ise, tum tekliflere yuzde 17 oraninda KDV eklenecegini acikladi. Ulastirma Bakanligi ihale oncesi Maliye Bakanligi`na ihalede teklif edilecek tutarin KDV`den istisna olup olmadigini sordu. Gelirler Genel Mudurlugu, Devlet Ihale Kanunu`na tabi islemlerin genel KDV`ye tabi bulundugunu, bu nedenle GSM ihalesi sirasinda ortaya cikan tutar uzerinden ayrica yuzde 17 KDV alinacagini bildirdi.
GSM`de kim ne teklif verdi?
Konsorsiyum KDV`siz teklif KDV`li teklif (Milyon dolar) (Milyon dolar)
Is Bankasi-Telecom Italia 2.525 2.954
Sabanci-Dogan-Dogus-Telefonica 1.350 1.579
Genpa-Atlas-Demirbank-Telenor 1.224 1.432
Koctel-SBC 1.207 1.412
Fiba-France Telecom-Suzer 1.017 1.189
Dorduncu GSM sebekesi tehlikeye girdi: UCUNCU GSM sebekesinin, beklenenin cok uzerinde bir fiyatla, 2 milyar 525 milyon dolara satilmasi, dorduncu GSM sebekesinin satisini tehlikeye soktu. Cunku, dorduncu GSM sebekesi icin verilecek tekliflerin, en az ilk ihale fiyatinda olmasi gerekiyor. Yani, dorduncu ihaleye teklif verecek olanlar icin taban fiyat KDV ile birlikte 2 milyar 954 milyon dolar olacak.
Lisans, 25 yil icin: ULASTIRMA Bakanligi, ucuncu ve dorduncu GSM sebekeleri icin lisans suresini 25 yil olarak belirledi. Boylece, Is Bankasi Telecom Italia konsorsiyumu, 2025 yilina kadar GSM sebekesinin isletmeciligini yapacak.
Is Bankasi hisseleri %12 yukseldi: IS Bankasi`nin Telecom Italia`yla birlikte yeni GSM 1800 ihalesini kazanmasinin ardindan borsada islem goren hisse senetleri bir ara yuzde 14`luk bir artis sagladiktan sonra, kapanista onceki gune gore yuzde 12`lik deger artisina ulasti. Dun 28 bin 500 liralik degerle acilan Is (C) hisse senetleri ihale oncesi birinci seans sonunda 30 bin liraya yukselmesinin ardindan en yuksek teklifin verilmesiyle bir anda 32 bin 500 seviyelerine kadar cikti ve kapanisi yuzde 12`lik bir artisla 32 binde tamamladi. Is (B) hisse senetleri ise 19 bin 300 puandan actigi gunu yuzde 4`luk bir artisla 20 bin 200 puandan kapandi. Diger taraftan ihaleye giren diger konsorsiyum sirketlerinin hisse senetleri ise ihale sonrasi gelen satislarla buyuk olcude geriledi. (HURRIYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.026 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.