Uzun Uçuşlarda Ölüm Riski Tartışması

20.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yeni araştırma, Ekonomik Klas sendromu denilen ve uzun uçuşlarda ölüme neden olan tehlikenin sanıldığından büyük olduğuna işaret ediyor.


Uzun uçak yolculuklarında, koltuk aralarının dar olduğu ve haraket imkanını kısıtlayan ekonomik klasta seyahat eden yolcular için, kan pıhtılaşmasından kaynaklanan ani ölümle karşılaşma riskinin ilk anda düşünüldüğünden büyük olduğu öne sürüldü. Geçtiğimiz ay 28 yaşındaki Emma Christofersen`ın Avusturalyaİngiltere seyahatinin hemen ardından yaşamını yitirmesi sonucunda ortaya çıkan tartışmalar üzerine, ardarda yapılan konuyla ilgili araştırmalara bir yenisi daha eklendi. 100 uçak yolcusu üzerinde yapıldığı belirtilen son araştırmanın ortaya koyduğu gerçekler, her 10 yolcudan birinin, bacaklarında uzun süre uçuştan kaynaklanan bir kan pıhtılaşmasıyla karşı karşıya kaldığına işaret ediyor.


KAN PIHTISI ÖLDÜRÜYOR;

Bacaklarda oluşan kan pıhtısının derin damar trombosisi denilen rahatsızlığa yol açtığına ve bunun da her yıl onlarca yolcunun ölümüne neden olduğuna dikkati çeken araştırmacılar, ölüme söz konusu pıhtının kalbe veya akciğerlere yürümesinin neden olduğunu belirtiyorlar. Araştırmacılar, söz konusu rahatsızlığın Ekonomik klas sendromu olarak adlandırılmasının nedenlerini de, uçaklardaki bu bölümlerde koltukların sıkışık olarak sıralanması, hareketi kısıtlaması ve ekonomik klas yolcularının vücutlarının susuz kalmasına bağlıyorlar. Bütün bu etkenlerin bacaktaki kan dolaşımını olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, sonuçta pıhtılaşma riskinin yükseldiğine dikkati çekiyorlar.
Son araştırmanın sonuçlarını rapor haline getiren Dr. John Scurr, araştırmanın uzun uçuş yapan yolcular arasında gerçekleştirildiğine işaret ederken, yolcuları seyahat öncesinde ve sonrasında ayrıntılı şekilde muayene ettik. Yaşları 50`nin üzerinde olan kişilerden seçilen bu yolculardan onda birinde kan pıhtılaşması tespit ettik dedi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.