Veliler Eğitim Kredisi İstiyor

07.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yabancı dil eğitimi nedeniyle tercih edilen özel okulların en korkulan yönü gittikçe artan okul taksitleri.


Özel Okullar Derneği`nce yaptırılan ``Özel Okullar Eğitiminden Beklentiler ve Veli Profili`` adlı araştırmaya göre okul ücretleri velilerin birçoğu tarafından yüksek bulunuyor. Velilerin bir kısmı bankalar tarafından düşük faizli kredi verilmesini isterken bir kısmı da devlet desteği sağlanmasını istiyor.Özel Okullar Derneği`nce yaptırılan bir araştırma sonucuna göre, çocuğu özel okulda okuyan velilerin yarıdan çoğu okul ücretlerini zorlanarak ödüyor ve düşük faizli banka kredisi ile devlet desteği istiyor.Özel okulların ``tercih edilmemelerinin`` en önemli nedeni olarak da ``yüksek maliyet`` gösteriliyor.Özel Okullar Derneği`nce ``Taylor Nelson Sofres Siar`` firmasına ``Özel Okullar Eğitiminden Beklentiler ve Veli Profili`` başlığı altında bir araştırma yaptırıldı.Araştırma, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve İçel`de bin mevcut ve bin potansiyel veliyle görüşülerek gerçekleştirildi. Mevcut velilerce özel okulların tercih edilmesinde ilk ve en önemli neden, yeterli derecede yabancı dil eğitimi verilmesi olarak gösteriliyor.


ÖDEME KOLAYLIĞI SAĞLANMALI;

Özel okulların en önemli tercih edilmeme nedeni ise yüksek maliyet. Özel okul ücretleri, potansiyel velilerin büyük bir çoğunluğu tarafından ``çok pahalı`` ve ``pahalı`` olarak nitelendiriliyor. Özel okul ücretlerini değerlendiren mevcut velilerin ise yarıdan fazlası (yüzde 59) okul ücretlerini biraz zorlanarak ödediklerini belirtiyorlar. Bu oran İstanbul dışı illerde daha da yükseliyor.Velilerin büyük çoğunluğu, ``özel okul ücretlerini ödeme gücü olmayan aileler için ödeme kolaylığı sağlayacak nasıl bir sistem geliştirilebilir`` sorusu üzerine öğrencilere burs verilebileceğini öneriyorlar.Velilerin yüzde 38`i eğitim için bankalar tarafından düşük faizli kredi verilmesini, yüzde 35`i de, özel okulda öğrencisi olan veliye devlet desteği sağlanmasını istiyor.


EĞİTİM SİSTEMİ ÇARPIK;

Veliler, Türk milli eğitim sistemini ise ``kalitesiz, bozuk, çarpık, çağdışı, ezbere dayalı, bilimsellikten uzak`` olarak değerlendiriyorlar. Çocuğu özel okulda okuyan velilere göre, ``ideal eğitim kurumu`` ise şöyle olmalı:``Kaliteli ve ciddi eğitim veren, ezbere dayanmayan, araştırmacı, bilimsel ve teknik donanımlı, kaliteli ve iyi öğretmen kadrosu olan, sosyal ve kültürel faaliyetleri çok, yeniliklere açık, gelişmelere ayak uydurabilen, yabancı dil ve bilgisayar dersleri fazla olan, öğrencilere iyi bir gelecek sağlayan, sınıf mevcudu az olan ve öğrencilerle yakından ilgilenen bir kurum olmalı.``Özel Okullar Derneği Başkanı Dr. Müh. Rüstem Eyüboğlu , araştırma sonuçlarına göre velilerin çoğunluğunun, özel okulların, Türk eğitim sisteminde önemli bir boşluğu doldurduğuna ve giderek artan talep ile birlikte özel okul sayısında bir artış yaşandığına ve bu artışın da eğitim kalitesinde yükselmeye neden olduğuna inandıklarının ortaya çıktığını vurguladı. (CUMHURİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.