Visa’yı Müslümanlar Kulübüne Soktu

19.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Son iki yıldır , faizsiz bankacılık kuruluşu oldu. Pek çok proje de sırada..


Son iki yıldır, faizsiz bankacılık kavramı , sadece Türkiye’de değil dünya finansal çevrelerinde de sıkça gündeme gelmeye başladı. Bunun birkaç önemli sebebi var. İnançları gereği geleneksel finansal piyasalarda tasarruflarını değerlendirmeyen yüz milyonlarca insan var. Özellikle Ortadoğu’nun petrol zengin ülkeleri ve Uzakdoğu’da son yıllarda yıldızı parlayan ülkelerde yaşayan insanların elindeki önemli bir miktardaki fon tekrar ekonomiye sokulmuyordu. Bunların dışında ABD ve Avrupa’da eğitim ve gelir seviyesi hızla artan bir kesim, inançları doğrultusunda ellerindeki tasarrufları değerlendirecek alternatif finansal araçlara ihtiyaç duymaya başladılar. Financial Times’ta yayınlanan verilere göre , bugün tüm dünyada faizsiz bankacılık yapan 160 kuruluşun elinde yaklaşık 100 milyar dolarlık bir fon birikmiş durumda.Ve bu rakam her yıl yüzde 10’un üzerinde büyüyor. Bu gelişmeler , geleneksel bankacılık yapan uluslar arası bankaların da dikkatini çekmekte geçikmedi. Geçen ve bu yıl içinde ANZ İnvestment Bank, HSBC Investment Bank ve son olarak Deutsche Bank, faizsiz bankacılıkoperasyonlarını kurarak hizmet vermeye başladılar.


Ayrıca Citibank, ABN Amro, BNP Paribas, gibi uzun süredir faizsiz bankacılık operasyonu kuran bankalar da var. Türkiye’de de bu alanada oldukça önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmelerin baş aktörü ise İhlas Finans. Türkiye’de faaliyet gösteren 6 faizsiz bankacılık kuruluşu içinde 1 milyar 200 milyon dolarlık fon büyüklüğüyle pazarın yüzde 40’ını elinde bulunduran şirket, son aylardaki aktarımıyla tüm dünyadaki faizsiz bankacılık kuruluşları arasında bir çok ilke imza atıyor. İhlas Finans geçen haftalarda tüm dünyaya, ödeme sistemleri şirketi Visa’ya üye olarak kabul edilen ilk ve tek faizsiz bankacılık kuruluşu oldu.Bu alanda bir çok yeni ürün ve hizmeti dünyada ilk kez devreye sokmaya başladıklarını söyleyen İhlas Finans Genel Müdürü Mehmet Savaş, “Visa’ya kabul edilmemizin ardından, geçen hafta finans sektörü yazılımları konusunda dünya devi Oassis grubuyla anlaşma imzaladık. Bundan sonra kredi kartıyla ilgili opsiyonel işlemleri kendimiz yapacağız” diyor.


VİSA’NIN İLK VE TEK ÜYESİ;

İhlas Finans bu yılın başından itibaren müşterilerine kredi kartı hizmeti sunuyordu.Ancak bunu diğer bankaların Visa, MesterCard ve Europay gibi uluslar arası kuruluşlar tarafından verilen ve “bin” adındaki numaraların üzerinden yapıyordu.Dünya da ise yukarı da ismini saydığımız her iki bankacılık operasyonunu da yürüten bankalar, kredi kartı , banka kartı gibi uygulamaları veriyordu.Sadece faizsiz bankacılık yapan kuruluşlar arasında dünyada ilk defakendilerinin kredi kartı verdiklerini belirten savaş “Bundan daha da ötesi, Visa’ya üye kabul edilen ve artık kendini “bin” numarasıyla kredi kartı verebilen dünyadaki tek faizsiz banka olduk” diyor.


ATM VE POS’LAR DEVREYE GİRİYOR;

İhlas Finans , tüm dünyada sadece bankalara bu yetkiyi veren Visa’ya Türkiye’deki mevzuatı dayanak göstererek , ödeme sistemlerine aracılık edebilecek fonksiyonlara ve enstrümanlara sahip olduğunu kanıtlayarak üyeliğe hak kazanmış. Şirket bu gelişmenin ardından hızla kolları sıvayarak yatırım ve girişimlere başladı. İlk olarak BKM (Bankalar arası Kart Merkezi) ile anlaşma imzaladı. Ardından dünyanın en büyük finansalyazılım geliştiricilerden biri olan Oassis firmasının ürünlerini kurmak amacıyla , şirketin Türkiye temsilcisi Servus ile anlaştı. İhlas Finans en kısa süredekredi kartı ve ürün geliştirme programlarını kullanmaya başlayarak kendi “bin” numaraların basmaya başlayacak. Şirket bu gelişmelerin ardından kredi kartlarının kullanıldığı POS ve ATM makineleri konusunda da hazırlıklar başladı.


Bu noktada Savaş, “İlk olarak bizim banka kartları ve kredi kartları uygulamamız için ATM ve POS makinelerini devreye sokacağız. Ancak burada Türkiye açısından çok fazla bir masraf olmaması ve bu yatırımları yapmış bankaların maliyetlerinin azaltılması için , bu makinelere sahip bankalarlaişbirliği yapılması gerektiğine inanıyorum. Yani Altın Nokta veya Ortak Nokta gibi platformlarda yer almayı planlıyoruz.” Diyerek hem onların, hem de ekonominin yarası açısından aynı yatırıma tekraryapmamayı düşündüklerini belirtiyor. Şirket kısa bir süre içerisinde akıllı kart uygulamalarına da başlayacak. Bundan birkaç hafta önce de yüne tüm dünyada faizsiz bankacılık yapı kuruluşlarının arsında ilk defa telefon bankacılığına başlayan kuruluş oldu. Bunların da dünyada ilk uygulamalar olduğunu belirten Savaş, “İslami Kalkınma Bankası (IDB) her yıl faizsiz bankacılık yapan bankaları bir araya getirerek bir toplantı yapıyor.Bu yıl katıldığımda bu hizmetlerden bahsettim. Hayretle ve takdirle karşılandı. Çünkü henüz bu alanlara giren olmamış.”


YABANCILAR AÇIĞIZ;

Bankacılık sektöründe son günlerde şıkça konuşulan konulardan biri de yabancı ortaklıklar ve birleşmeler. Yurtdışında birçok uluslar arası bankanın da faizsiz bankacılık operasyonlarına girdiği de görülüyor. Mehmet Savaş bu durumu şöyle yorumluyor; “Birleşmeler ve ortaklıklar sadece bankacılıkta değil tüm dünyada ve tüm sektördegüçlü bir eğilim. Globalizm ve teknolojik gelişmeler küçük olsun büyük olsun şirketleri birleştirmeye zorluyor.Bu noktada faizsiz bankacılığın da global olarak sunulacağını düşünüyorum. Bunu en iyi yapan ister Citibank, ister Commarze Bank olsun piyasadaki diğerlerini süpürecek. Bu yüzden , biz de İhlas Finans olarak bu bankalarla işbirliğine açığız.” (PARA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.006 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.