Yabancı Yatırımcının Türk ortağa bakışı

30.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

DRT Yeminli Mali Müşavirlik Şirketinin Vergi Bölümü Başkanı Kurtçu: -Yabancı Yatırımcının Türk Ortaklar İle İş Yapabilme Cesareti Yok -Yabancıların Bakış Açışı, (Adam Kendi Bankasını Soyuyorsa, Devletini Kandırma Hareketlerine Girişiyorsa, Ortağına Ne Yapmaz?) Şeklinde

İSTANBUL (A.A) - 30.12.2000 - DRT Denetim Revizyon Tasdik Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. Vergi Bölümü Başkanı Zeki Kurtçu, yabancı yatırımcıların Türk ortaklar ile iş yapabilme cesaretinin olmadığını bildirdi. Zeki Kurtçu, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye`deki iş ahlakının yabancılar tarafından iyi bir şekilde algılanmadığını ve ülkemizdeki iş çevrelerine yeterince güven duyulmadığını söyledi. Büyük grupların yanı sıra özellikle uluslararası ticarete açılacak küçük grupların, Türkiye`deki bankacılık operasyonları ve dolandırıcılık olaylarından endişe ettiklerini belirten Kurtçu, yabancıların bakışının adam kendi bankasını soyuyorsa, devletini kandırma hareketlerine girişiyorsa ortağına ne yapmaz? şeklinde olduğunu kaydetti. Kurtçu, Aslında, Türkiye`de iş potansiyelini ve üretim hacmini artırmak ortaklıklardan geçiyor. Ancak, kimse ortaklıklar oluşturmaya cesaret edemiyor. Yabancılar, yüzde 100 kendileri yatırım yapıyor diye konuştu.


GÜVEN YARATILMALI

Zeki Kurtçu, bu problemin güven yaratılarak aşılabileceğini, bunun için büyük holdinglerin öncülük etmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye`nin daha fazla yabancı sermaye çekmesi gerektiğini vurgulayan Kurtçu, şu görüşleri dile getirdi: Dünyada büyük sermaye ihraç eden ülkeler var. Bunlardan birisi de, Birleşik Arap Emirlikleri. Bu adamlar, bize hiç iyi gözle bakmıyor. Çünkü, zamanında burada başlarından çok kötü tecrübeler geçmiş. 2001 yılında yabancı ülkelerdeki yatırımlarını 400 milyar dolara çıkaracaklar. Ancak, yine Türkiye`ye gelmeyecekler. Oysa, Türkiye 1 milyar dolar civarındaki fiili yabancı sermaye girişini iki katına çıkarsa herkes bayram eder.


YABANCI SERMAYE KANUNU

Kurtçu, şu anda Meclis`te 1954 tarihli 6224 sayılı Yabancı Sermaye Yasa`nın güncelleştirilmesini öngören tasarı olduğunu ve bu tasarının yabancı yatırımcıların Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü`nden izin alma zorunluluğunu ortadan kaldırdığını söyledi. Artık yabancıların istedikleri yere, istedikleri yatırımı sadece müracaat ederek yapabileceklerini anlatan Kurtçu, bu tarz düzenlemenin, yabancı sermayenin yatırıma dönüşmesi ve yeni şirketlere iştirak etme açısından önemli olduğu kaydetti. Kurtçu, Yabancı Sermaye Kanunu`ndaki liberalleşmenin, Türk Ticaret Kanunu, vergi, gümrük ve kambiyo düzenlemelerine yansıtılması gereğine işaret etti. Türkiye`ye 2000 Eylül ayı itibariyle 1.1 milyar dolar civarında yabancı sermaye girişi olduğunu anımsatan ve 2001 yılını çok kötü görmediğini belirten Kurtçu, siyasi ve ekonomik istikrar sağlandığı takdirde yabancı sermaye girişinin katlanarak artabileceğini söyledi. Zeki Kurtçu, özellikle Avrupa, ABD ve Japonya pazarlarını hedef almak gerektiğini kaydetti.


DRT MALİ MÜŞAVİRLİK

DRT Denetim Revizyon Tasdik Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş., Türkiye`de 3. büyük denetim ve danışmanlık şirketi Deloitte & Touche`nin bir kuruluşu. Türkiye`de 15 bankaya ve bu bankaların iştiraki olan mali kuruluşlara hizmet veren Deloitte & Touche, bankacılık sektöründe toplam aktiflerin yüzde 38`ini denetliyor. Deloitte & Touchet, kamu sektöründe Petkim, Tüpraş, Erdemir ve Petrol Ofisi`nin yanı sıra Türkiye`deki çok uluslu firmalara ve yerli holding şirketlerine de hizmet veriyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.