Yabancilar Baska Bahara.

13.07.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Piyasalardaki pembe tabloyagecen hafta icinde patlak veren ve bu haftaya sarkan maas krizinin yolactigi siyasi golge dustu. Hukumetin kucuk ortagi DTP`nin memur maaslarindaki israrindan dogan siyasi krizden kuskusuz en fazla etkilenen borsa oldu. Gecen haftalarda, IMF anlasmasi, enflasyondaki dusus ve faizlerdeki gerilemenin ardindan borsada baslayan yukselis, gecen hafta tersine dondu. IMKB gecen haftayi yuzde 3`luk zararla kapatti. IMKB`deki gerilemede, ozellikle Japonya`daki mali sikintilarin da etkisiyle bir turlu kendine gelemeyen Asya borsalarindaki dususlerin de payi var kuskusuz. Borsada beklenen yabanci girisinin gerceklestigi soylenemez. Asya ve Rusya borsalarinda devam eden sarsinti nedeniyle IMKB`de islem yapmaya yanasmayan yabancilar, aslinda olumlu bazi ekonomik gostergelerin de etkisiyle gectigimiz haftalarda IMKB`de kucuk capli islemlerle isinma turlarina baslamisti. Kucuk ortak DTP`nin zam israri ile ortaya cikan siyasi kriz, yabancilarin isinma turlarini da yarida kesti. Dahasi bazi hisselerde yaptiklari kucuk capli alimlari, gecen hafta geri verdikleri konusuluyor. Burada bir ayrintiyi daha aktarmakta fayda var. IMKB bulteninden yabancilarin hazirana yinda, 675 milyon 365 bin dolarlik satis yaptigi, 604 milyon 54 bin dolarlik da alim gerceklestirdigini ogreniyoruz. Bu rakamlar, yabancilarin gecen ay icinde IMKB`de net satici durumunda oldugunu gosteriyor. Sonucta yabancilar, gecen ay IMKB`de 71.3 milyon dolarlik net satis yapmis durumdalar. Piyasalarin, ozellikle de borsanin seyri siyasi gelismelerden aninda etkilenebiliyor. Cindoruk`un, bir sure once kamuoyunda ses getiren CHP Lideri Baykal kadar sert olmasa da, son cikislariyla, DTP`nin siyasette, daha dogrusu hukumetteki varligini hissettirmeye calistigi ortada. Ne de olsa onumuzde secim var. Fakat son cikisi IMKB`de de yanki bulan Cindoruk, yumusak uslubunu koruyor. Sadece Cindoruk degil DTP`li bakan ve milletvekilleri de, zam israrina karsin hukumette kriz cikarmaktan yana olmadiklarini dile getiriyorlar. Memura istedikeri zammin verilmemesi halinde de DTP`liler, en fazla hukumetten ayrilip disaridan destek verebileceklerini belirtiyorlar. Piyasalarin seyri acisindan bu ifadelerin onemi ortada. Fakat zam cekismesinde, IMF`Ye verdigi soz nedeniyle, yuzde 20`de israr eden Basbakan Yilmaz mi, yoksa DPT`mi kazanacak? Herkesin merak ettigi bu sorun da bugun, yarin cozulecek. zam krizinin asilmasiyla, piyasalardaki suni iyimserligin tekrar gundemdeki yerini almasi beklenebilir. Bu durumda, yabancilar fazla ragbet etmese de, siyasetteki cozulmeye paralel, secici olmak kaydiyla, yatirimcilara borsa onerilebilir. Garantiyi seven yatirimcilara da cok kisa vadeli banka faizi onerilebilir. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.