Yabancılar da satış furyasına ortak

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Piyasada, 03 Kasım 2000 tarihinde 14 933 seviyesinde başlayan sert satış hareketi devam ediyor.

Yükseliş trendini 03 Kasım 2000 tarihinde 14 933 seviyesinde tamamlayan endekste yaşanan sert satış baskısı devam ediyor. Bu satış baskısının oldukca düşük işlem hacmi ile gerçekleşmesi uzmanlar tarafından olumlu bulunurken, bu etken yatırımcıların on gün gibi kısa bir süre içerisinde oluşan yüzde 25’lik değer kaybını engellemiyor. Kasım ayının hemen başında başlayan bu satış hareketinde neye uğradığını şaşıran yatırımcılar yaşadığı bu günlerin bir rüya olması için dua ediyor.

Piyasada yaşanan bu düşüş hareketinde incelenmesi gereken en önemli etken ise ortalama olarak piyasanın % 50’sine sahip olduğu tahmin edilen yabancı yatırımcıların bu düşüş hareketinde nasıl bir pozisyon aldıd. Bizde IMKB’nin takas verilerinden yola çıkarak üç yabancı portföyünün tutulduğu CITIBANK YABANCI, OSMANLI BANKASI YABANCI VE THE CHASE MANHATTAN BANK işlemlerini inceledik. Bu işlemlerin başlangıç tarihini ise düşüş hareketinin başladığı 03 Kasım tarihi olarak aldık.

CITIBANK YABANCI ( 03 Kasım – 17 Kasım )

Cıtıbank Yabancı portföyüne baktığımızda gözümüze çarpan ilk işlem, Sabancı Holding hisse senedinde yapılan 4.402 trilyonluk satış hareketi oluyor. Bu yüklü satış hareketini 3.927 trilyon ile Yapı Kredi Bankası, 2.555 trilyon ile Migros ve 1.162 trilyon ile Koç Holding hisse satışları takip ediyor.

Cıtıbank Yabancı portföyünde yapılan en önemli alım işlemlerini ise 2.953 trilyon ile Vestel ve 1.065 trilyon ile Doğan Holding hisse senetleri oluşturuyor.

OSMANLI BANKASI YABANCI ( 03 Kasım – 17 Kasım )

Osmanlı Bankası Yabancı portföyünde ise en yüklü satış yapılan hisse olarak bu tarihler arasında değer kaybı % 30’lara ulaşan Arçelik hissesi karşımıza çıkıyor. Bu hisse senedinde 1.358 trilyon bir satış oluştu. Bu en yüklü satış hareketini ise 305 milyar ile İş Bankası C ve 275 milyar ile Doğan Holding hisseleri izliyor.

Osmanlı Bankası Yabancı portföyünü bu süre içerisinde alış tarafında fazla istekli görmüyoruz. En iyi alım hareketi 352 milyar ile Penguen Gıda hisse senedinde gerçekleşiyor. Bu zayıf alım hareketini ise 352 milyar ile Türkiye Ekonomi Bankası ve 282 milyar ile Hürriyet Gazetesi hisse senetleri takip ediyor

THE CHASE MANHATTAN BANK ( 03 Kasım – 17 Kasım )

The Chase Manhattan Bank işlemlerini incelediğimizde ise yabancı portföylerinin temel taşını oluşturan Banka ve Holding hisselerinin satılmaya devam ettiğini görüyoruz. Portföyün en iyi satış hareketi, 4.185 trilyon ile Doğan Holding hisse senedinde. Bu yüklü satışı ise 1.718 trilyon ile Arçelik ve 1.013 trilyon ile Garanti Bankası hisseleri izliyor.

Bu süre içerisinde alım için istekli olmayan diğer bir yabancı portföyü ise Chase Manhattan Bank. Ancak bu portföyün önemli bir özelliği ise banka alımın dikkat çekmesi. Portföyde 3.066 trilyon ileYapı Kredi Bankası alımını, 704 milyar ile Sabancı Holding ve 654 milyar ile Turkcell hisseleri izliyor.

Bu zaman içerisinde IMKB-30 hisse senetlerinde Doğan Holding’de % 30.2, Arçelik’te % 30.1, Hürriyet Gazetesinde % 30.00 ve Doğan Yayın Holding’de yaşanan % 29.3’lük sert düşüş hareketleri dikkat çekici.(Tradecnet)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.