Yabancilar Efes`te Hisse Satiyor.

18.10.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Yabanci yatirimcliar1999 yilinin 10 aylik doneminde Efes Holding`de 3 milyon 620 bin lot satis yaparken, dolar bazinda da 42 milyon dolarlik alima karsilik 60 milyon dolarlik satis yaptilar. The Coca-Cola Company`nin sahibi bulundugu ve bulunacagi her turlu mesrubat ve diger urunler ile Efes markali biranin Azerbaycan, Kazakistan, Kirgizistan, Rusya federasyonu ve Turkmenistan`da uretim, pazarlama, dagitim ve sisileme isleriyle istigal eden sirketlere istirak etmek veya bu islerle istigal edecek sirketleri kurmak,k urdugu ve istirak ettigi sirketlere her turlu danismanlik hizmetini vermek amaciyla faaliyet gosteren Efes Holding`de yabanci yatirimcilarin 1999 yilindaki hiss esatislari devam ediyor. Yabancilarin net 1 milyon 623 bin lotluk pozisyon daralttigi Efes Holding`de en fazla alim 889 bin lotla mayis ayinda, en buyuk satis 1 milyon 231 bin lotla haziran ayinda gerceklesti. Gectigimiz yilin 19 Suba`inda IMKB`de islem gormeye baslayan Efes Holding, sermrayesinin yuzde 34.09`una karsilik gelen 613 milyar lira nominal degerli hisse senetlerini 33 bin 750 liradan halka arz etmisti. Yuzde 94`unun yabancilara halka arz edildigi Efes`de, halka arzdan20.7 trilyon lira gelir elde edilmisti. Efes`in altinda 5 tane coca-cola sirketi oldugunu ve bu bes sirketin konsolide edilmis halinin Efes Holding`in altinda bulundugunu kaydeden CEvik, sirketin tipik bir holding sirketi olmadigini ifade etti. 1998 yilinda yapilan halka arzin yuzde 95`lik kisminin yabancilara satildigini belirten Cevik, `Yuzde 95`lik kismi el degistirilirken, yabancilarin satis agirlikli olmasi normal. Teorik olarakta alis yapmalari da dogru degil. Hisse yabancilarin elinden yerli yatirimcilarin eline gecti. Yani el degistirdi. Biz bu halka arzi 270 milyon dolar seviyesinden yaptik. Daha sonra piyasa degeri 460 milyon dolara kadar cikti. Bundan sonrada da el degistirme surebilir. Su anda yerli ve yabanci yatirimci arasinda daha dengeli bir yapi var` dedi. Yerli yatirimcilarin Efes`i Turk sirketi gibi degerlendirdigini ve hisselerinin de Turkiye Borsasi`na paralel hareket ettigini vurgulayan Cevik, Efes`in genel merkezi disinda Turkiye`de tek bir operasyonu olmadigina dikkat cekti. Yabanci yatirimcilarin Efes Holding`in Kazakistan, Azerbaycan`daki durumunu degerlendirdigini ifade eden Cevik, cironun yuzde 30`unun elde edildigi Kazakistan`daki yuzde 60`lik devaluasyon sonrasinda yabancilar hisseleri azaltirken, yerli yatirimcilarin bunu yapmadigini vurguladi. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.007 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.