Yabancilarin Ayak Sesleri.

06.07.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Piyasalarda gecen haftasenlik vardi. Senligin ilk sinyali onceki hafta sonunda IMF ile varilan izleme anlasmasiyla geldi. Ardindan hafta basinda yapilan POAS ihalesindeki rekor satis, ozellikle cikisi temmuz ayina ertelenen borsayi costurdu. Haziran boyunca daha cok dunya borsalarinda yasanan olumsuzluklarin etkisiyle ve parasizlik yuzunden yerinde sayan borsa, gecen haftayi yuzde 11.7`lik primle, 4 bin 500 puan seviyesinde kapatti. Hafta basinda yapilan seffaf ihalede POAS`in yuzde 51`ine 1 milyar 160 milyon dolarlik fiyat verilmesi, borsayi atesleyen ilk gelismeydi. Fakat POAS ihalesinin sonuclanmasi, izleyen gunlerde borsaya tasimaya yetmedi. IMF anlasmasi ve POAs ihalesinden sonra da yeterince para girisi olmadigi icin yukselemeyen borsanin imdadina, haftanin ikinci yarisinda faiz bombasi yetisti. Hafta ortasinda bono faizlerinde 4-5 puanla baslayan gerileme, gecelik repo ve faizlerde 20-25 puanlik dususle surdu. ardindan bankalarin mevduat faizlerinde 15-20 puani bulan indirim dalgasi geldi. Iste faizlerdeki bu sok dususun ardindan haftanin son iki gununde borsa tirmanisa gecti. Keza paranin gidebilecek baska adresi kalmamisti. Tasarruf sahiplerinin, bu kadar dusuk faizlere razi olmasi beklenemezdi. Bu yuzden para, borsaya yonelmeye basladi. Borsa faizlerdeki sok dususun ardindan haftanin son iki gununde yuzde 8.7 oraninda artti. endeksteki artisin yanisira, islem hacminde de onceki haftaya gore yuzde 25`lik artis gerceklesti. Onceki hafta 400 trilyon duzeyinde kalan islem hacmi gecen hafta 525 trilyon lirayi asti. Islem hacmindeki artisin da, faizlerdeki dususten sonra gelmesi dikkat cekti. Keza haftalik toplam islem hacminin yarisindan fazlasi sadece haftanin son iki gununde gerceklesti. Ozellikle gecen haftanin son gunnude 150 trilyon liralik islem hacmini, sadece yerlilerin gerceklestirmesi beklenemezdi. Bunda bir suredir beklemede olan yabanci yatirimcilarin da payi var. Yabancilar, son haftalarda basta Moskova olmak uzere dunya borsalarindaki sarsinti yuzunden IMKB`den de uzak durmaya ozen gosteriyordu. IMKB`deki son gelisme, yabancilarin ayak sesleri olarak nitelendiriliyor. Keza simdilik IMKB-30 endeksi icinde yeralan hisselerde sinirli alimlarla yetinen yabancilarin, tedbiri elden birakmamalari dikkat cekiyor. IMF anlasmasi, faizlerdeki buyuk dususler, ozellestirmede atilan ve atilacak olan yeni adimlar ile enflasyondaki dususun ardindan, uluslararasi rating kuruluslarinin Turkiye`nin kredi notunu iyilestirebilecegi beklentisi de iyice artmis durumda. Onumuzdeki donemde yasanabilecek boyle bir gelisme de, yabancilarin Turkiye`ye donuslerini hizlandirabilir. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.