Yabancilarin Payi Yuzde 50`yi Gecti.

22.03.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Gectgimiz yilinagustos ayindan itibaren yasanan global krizin etkisiyle IMKB`nin buyuk dusus yasadigi donemde piyasalardaki pozisyonlarini daraltan yabanci yatirimcilar, subat ayinda saklama tutarlarini 1.7 milyar dolar artirarak, piyasadaki paylarini yuzde 52`ye cikardilar. Endeksin yuzde 252 deger kazandigi 1997`de 301 milyon dolar, yuzde 24.7 oraninda kaybin yasandigi 1998`de ise 396 milyon dolarlik satis yapan yabancilar, son iki yilda IMKB`de 697 milyon dolarlik pozisyon kapattilar. Bu yilin ocak ayinda da atislarini surduren yabancilarin saklama tutarlari 3.4 milyar dolara gerilerken, endeksin yuzde 51 deger kazandigi subat ayinda yabancilarin saklamadaki tutarlari 5.1 milyar dolara yukseldi. Piyasa paylari yuzde 52`ye cikan yabanci yatirimclar, subat ayinda 899 milyon dolarlik alim, 442 milyon dolarlik satis yaparken, net olarak 458 milyon dolarlik pozisyon actilar. Yabancilarin gectigimiz ay yaptiklari alimlarin yuzde 40`i, satislarinin ise yuzde 36`si Yapi Kredi Bankasi, Is Bankasi C, Akbank ve Sabanci Holding`de gerceklesti. Yabancilarin alis tutari ocak ayina gore yuzde 2.70 artarken, satis islemlerindeki artis yuzde 75`de kaldi. Ocak ayinda toplam 493 milyon dolar olan islem hacmi, subatta 1 milyar 341 milyon dolara yukselirken, gectigimiz yilin subat ayinda toplam islem hacmi 1 milyar 15 milyon dolardi. Yabanci yatirimcilar, 1997 yilinin kayipla kapatilmasinin ardindan, bu yilin ocak ayinda da dusus yasayan IMKB`na subat ayindan itibaren ilgi duymaya basladi. Turkiye`nin global krizi cok buyuk yara almadan atlatmasi ve secim sonrasina yonelik beklentiler yabancilarin IMKB`yi tercih etmesinde etkili olurken, Hazine`nin yilin ilk yarisindan itibaren rahatlayacak olmasi da iyimserligi artirdi. Enflasyonun dusus trendini surdurmesi ve IMF`nin secim sonrasinda parasal kaynakli destek programini yururluge koyacagini aciklamasi gelismekte olan piyasalar kategorisinde Turkiye`yi sansli konuma getirdi. IMKB`deki hisse senedi fiyatlarinin ocak ayinda teknik olarak ucuz seviyelerde bulunmasi da yukseliste etkili olurken, bankalarin acikladigi yuksek karlar yabancilarin ozellikle mali sektorde yogunlasmalarina neden oldu. Bankalar Yasasi`nin ozellikle buyuk bankalari olumlu etkileyecegi gorusunde birlesen uzmanlar, yilin ilk yarisinda karliligin devam edecegini vurguluyorlar. 18 Nisan`da yapilacak secim sonrasinda, 28 subat surecini yasamis Turkiye`nin daha istikrarli bir hukumete kavusacagi beklentileri piyasalar olumlu yansirken, ozellikle Apo`nun yakalanmasinin ardindan DSP-ANAP koalisyonun gundeme geldigi gozleniyor. IMF`nin mevcut koalisyonla anlasmaya varmasi, yabancilari da bu beklentiye sokarken, secimin ertelenmesine yonelik girisimlerin basarisizlikla sonuclanma olasiliginin artmasi alimlarin devamina neden oluyor. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
990 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.