Yasarbank`ta Cifte Sorun.

04.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
PricewaterhouseCoopers`inacikladigi bagimsiz denetim raporuna gore Yasarbank, devleti yaklasik 1.1 milyar dolar zarara ugratti. Banka`nin eski ortagi Yasar Holding`den ust duzey bir yetkili ise Fon`un gorevlendirdigi PricewaterhouseCoopers`un hazirladigi bagimsiz denetim raporunun ilgili kurumlara gonderilmeden ve hesaplar uzerinde mutabakat saglanmasi gerektigini belirtti. Yetkili, rapor sonucunun eski ortaklar tarafindan tartisilmadan direkt IMKB yoluyla kamuoyuna aciklanmasinin da dogru olmadigini bildirdi. Ote yandan Fon`a devredilen Yasarbank`in 1999`un uc aylik bilancosunda 2.7 trilyon, alti aylikta 6.8 trilyon, dokuz aylikta 7.1 trilyon kar aciklarken, yilsonu bilancosunda 585.9 trilyon zarar belirtmesi de bagimsiz denetim raporlarina golge dusurdu. yasar holding`den ust duzey bir yetkilinin aciklamasina gore, bankanin 5 nisank ararlarinda yuklu miktarda acik pozisyonla yakalanmasi, kamu kurumlarina kullandirilan kredi faizlerinin tek tarafli dusurulmesi ve ucuncu sahislara verilen kredilerin tahsil edilmemesi nedeniyle bankanin zararlari buyuk boyutlara ulasti. Ucuncu sahislara acilan ve tahsil edilemeyen kredilerin tamaminin zarar olarak gosterildigini belirten yetkililer, `oysa acilan kredilerin karsiliginda teminat alinmisti. Bu teminatlar tahsil edilemeyen kredilerin tamami zarar olarak yazildi. Bankalarin alacaklari bir yana, subelereyapilan masraflar ve bankanin oz kaynaklari gibi bankanin varliklari dikkate alinmadi. Butun bunlarin tamami zarar gosterilmis` dedi. Mali tablolarinda kar olarak gosterilen rakamlardan hicbirinin gercegi yansitmadigini belirten yasarbank`tan ust duzey bir yetkili faizlerden elde edilen gelirlerin bilancoya alinmamasi nedeniyl ebankanin zararlarinin bu boyutlarda bulunmasinin da dogru olmadigini kaydetti. Bankanin faiz zaranini 585.3 mumkun olamayacagini soyleyen yetkili, `Baska oyunlar donuyor. Bankayi uluslararasi bagimsiz denetim kuruluslari disinda, teftis kurulu ve yeminli murakiplari da inceliyor. Bagimsiz denetim firmalarinin gozunden kacanlari bu iki kurum gormedi mi?` dedi. Uluslararasi bagimsiz denetimk uruluslarindan ust duzey bi yetkili de, denetim firmalari ile banka yonetimi arasinda denetim taslaginda cikacak sorunlarin onceden tartisilmasi gerektigini soyledi. Yetkili ozetle sunlari soyledi: `Bankalarin geri donmeyen kredilerine ayrilan karsilik konusunda ihtilaflar olabiliyor. Cunku ayrilan karsiliklar bankanin karini azaltacak nitelikte. Bankanin eski sahipleri kredi karsiliginda gayri menkul ipotegiin oldugu seklinde objektif tartismalar yapabilirdi.`
Krediler yuzde 102 artti: Yasarbank`in aktif toplaminin yuzde 62`sini olusturan krediler, 1998 yilinin dokuz aylik donemine gore yuzde 102`lik artisla 526 trilyon liraya ulasirken, devlet ic borclanma senetlerinin tutari ise 24 trilyon liradan 106 trilyon liraya yukseldi. Bankanin istirak tutari 220 milyar liradan 3.2 trilyon liraya yukselirken, bagli ortakliklari 3 trilyon liradan 1.6 trilyon liraya geriledi. Bankadaki mevduat toplami 349 trilyon liradan 694 trilyon liraya ulasirken bunun 471 trilyon liralik kismini doviz tevdiat hesaplari olusturdu. (FINANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.