Yatas Yabanci Ortak Ariyor.

23.02.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Yatas Genel Muduru YavuzAltop, kriz yili olmasina karsin 1998 yilinda ciroyu dolar bazinda yuzde 16 artirdiklarini, bu yil da yuzde 25 dolayinda artis hedeflediklerini vurguladi. Bu yilin ikinci alti ayindaki canlanmanin tum yili kurtaracak sekilde olumlu olacagini ifade eden Altop, 1997 yilinda 100 milyon dolar olan cirolarini, gecen yil 116 milyon dolara cikardiklarini, bu yil yeni pazarlara ihracatta atilim yapacaklarini kaydetti. 1998 yilindaki piyasa kosullarini degerlendirirken, Asya ve Rusya krizleri nedeniyle Turkiye`den yabanci kaynak kacislarinin olduguna isaret eden Altop, bunun da faizleri buyuk olcude artirdigini hatirlatti. Talebi kismaya dayali enflasyonla mucadele programinin uygulanmasinin durgunlugu had safhaya cikardigini belirten Altop, `ben Turkiye ekonomisinin dinamigine hayranim, cok kisa surede toparlanacaktir. Yeterki siyasi sorunlari cozelim ve secimlerden guclu ve istikrarli bir hukumet cikaralim. Secimin hemen ardindan IMF ile yapilacak anlasmalar Turkiye ekonomisinin onundeki sorunlari cozecek, sendikasyon kredileri almaya baslayacak, devlet dis borc bulabilecektir. O zaman banaklar asil musterilerinin is dunyasi oldugunu yeniden hatirlayacak ve bircok sirketten, erken kredi cagirma nedeniyle ozur dileyeceklerdir` dedi. Global krizin ev tekstili sektorune gecikmeli olarak yansidigini kaydeden Altop, bunun talep gerilemesine neden olduguna isaret ederek, sektorde marka olamamis olanlarin bu gelismeden cok fazla etkilendigini vurguladi. Sektorun lideri olarak krizden minimum etkilendiklerinin alti cizen Altop, `Cunku biz krizin ciddi boyutlara ulasacagini onceden gorduk ve olculu davranik. 1998`in basinda kredilerde fazla acilmamayi ilke olarak kabul ettik. Biz, bankalara yansiyacak bir krizin ilk etkilerinin krediler uzerinde olacagini biliyorduk. Turkiye`de bankacilik sistemi ozkaynak bakimindan yetersiz oldugu icin bu sonuc kacinilmazdi` dedi. Krize onlem olarak gecen yilin basindan itibaren ozkaynak kullanmayi kararlastirdiklarini kaydeden Alto, kredi kullanma zorunlulugu dogdugu taktirde en az iki vadeli doviz kredisi kullanmayi ongorduklerini belirtti. Kisa vadeli borclarini uzun vadeye cevirdiklerini, eylulden bu yana da bicok spot krediyi kapattiklarini belirten Altop, bankalarin guvenini kazandiklarinin altini cizdi.
Yabanci ortak geliyor: 1998 yilinda planladiklari yatirimlari devam ettirdikleriin, mevcut sunger fabrikasinin uc kati buyuklugundeki yenisinin yatiriminin buyuk oclude gecen yil tamamlandigini belirten altop, 1998 yatirimlari icinde bir de yatak fabrikasinin bulundugunu ifade etti. Yuksek teknolojiye sahip olmalarina ragmen daha verimli calismaya gereksinimleri olduguna isaret eden altop, bu nedenle yabanci ortak almak istediklerini ve bunun ilk adimini damobilya/oturma grubu fabrikasi icin attiklarini kaydetti. Bu amacla Alman SH Schieder Mobel Holding ile ankara`da bir mobilya/oturma grubu fabrikasi kurmak icin on anlasma yaptiklarini kaydeden Altop, `daha verimli calismak icin, sistem ve teknoloji kurabilecek yabanci ortaklik, ayni zamanda mallarimiz icin Avrupa`da pazarlama olanagi saglayacaktir. Ankara`da kuracagimiz fabrikada biz yuzde 52, Alman sirket yuzde 48 ortak olacak. Schieder ile ortaklik konusunda hicbir anlasmazlik sozkonusu kalmadi. Kendileriyle anlasmayi bu ay sonuna dogru imzalayacagiz` dedi. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.